2019. okt. 2.

Móra Ferenc: Madarak iskolája




Egy kisfiú nagyon szeretett volna fecske lenni. Azt hiszitek talán, szúnyogpaprikásra éhezett? Ó, dehogy! Azért, mert azt hitte, hogy akkor nem kell neki tanulni.

Nohát, szerettem volna, ha tegnap látta volna az a kisfiú, amit én láttam. Azt láttam, hogy hogyan tanítja a nagy fecske a picit röpülni. Fecske anya kiparancsolta a fiókáit a fészekből a tornác párkányára.

Úgy gubbaszkodtak ott a buksik, mint az iskolásgyerekek a padban. Fecske apa pedig kiült az eperfára és onnan parancsolgatott:

- Gyertek csak csicseri! Bátran csak ficseri!

Hárman szót is fogadtak és átlibbentek fecske apához. Hanem a negyedik buksi csak lihegett, pihegett, a szárnyát is megemelte egy kicsit, de aztán csak visszalépett a párkányra. Csicsergett keservesen, hogy a röpülés nem neki való tudomány.

- Nem szégyenled magad? – koppantotta meg fecske anya a fejebúbját. És taszított rajta a szárnyával akkorát, hogy nyaklevesnek is beillett. Erre aztán mégiscsak szárnyra kapott a buksi.

- Messze, messze, messze? – kiabált kétségbeesetten, ahogy a levegőben bukdácsolt.

- Erre, erre, erre! – biztatták az apja, meg a testvérkéi az eperfáról.

Tízszer tették meg egy délelőtt a kis fecskék az utat a tornácról az eperfáig, meg vissza. Akkor aztán az öregek azt mondták, hogy elég ennyi tudomány egy napra. Másnap azonban már a háztetőre is kihozták a fiatalokat. Harmadnap pedig már a szomszédban kóstolgatták a legyet, hogy ott jobb ízű-e, mint náluk.

Azt is láttam már, amikor a gólya tanította a fiát békát enni. Az anyagólya röpült előre a békával a csőrében, a fia meg utána. Kétszer-háromszor megkerülték a kéményt, akkor az anyamadár feljebb röppent és kiejtette csőréből a békát. A gólyafiaknak röptében kellett azt elkapni. Ha nem sikerült nekik, akkor az anyja megbúbozta.

Tyúkanyónak is sok baja van a csirkéivel, míg kitanítja velük az iskolát, mert a kiscsirkének is nehéz feje van kezdetben.

Bizony-bizony, mindenkinek tanulnia kell, ha tudni akar!

Forrás: Népújság XI. évf. 211. sz. 1956. szept. 7. péntek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése