2019. okt. 2.

Dicsőfi Marianne: Egy szelet pirítós




Testvérek voltak. Egymás mellett éltek. Mögöttük a múlt: tágad vidéki ház, hatalmas szobákkal, régi bútorokkal, amelyekben otthonos megszokottsággal üldögélt a szeretet s a jóság. Itt nőttek föl. Könnyű, színes évek szálltak fölöttük, gyökerük a szív legmélyére nyúlt s csak szelíd szavakat és simogató gyöngédséget virított. A sors egyszerre durva kézzel dobta ki innen őket az életbe, ahol mindig csípősen fújt a szél. Jöttek a gondok, a szürke, ólomnehéz napok s végül korbáccsal verte őket a fájdalom. Künn jártak a mai élet sáros, ködös útjain.

Elvált asszony az egyik. Szép, meleg emlékek helyett vérző, csalódott szívet cipelt a sötét életutakon. Menyasszony a másik. Közé és a boldogság közé acélfalat állított a mai élet. Küzdő kezeik dörömbölték, törték, - de áttörni nem lehetett.

Mostanában Pestre készült az asszony. Az ablaknál ülve számolgatott, töprengett. Csüggedt, fáradt szeme eléje rakosgatta az eljövendő hét fáradozásait. Mennyi, mennyi út, törtetés, kérés, megalázkodás – egy biztosabb falat kenyér miatt.

Így találta húga, ki most jött haza a hivatalból. A hangjában kérés volt.

- Aztán majd keresd föl Pistát hamarosan.

Ingerülten felelt az asszony:

 - Annyi bajom lesz fönn, tudod – igazán nem kereshetem föl hamar.

- Rendben van, - rendben. Ismerlek már, hogy soha, sehol sem segítesz nekem. Nem kell semmi, nem szóltam egy szót sem.

Most már az asszony felelete is haragos lett. Nemsokára csúf, vad, dühös szavak feleseltek egymásnak. A kályha mellől, az ősi karosszékből, ahol mostanában csak félénken és ritkán húzódott meg, riadtan menekült a szeretet.

Csönd maradt utána. S a csönd lassan kúszott az asszony szívéig s beszélni kezdett hozzá. – Látod, nem volt szép tőled, hogy megtagadtad kérését. A szív még remegett a rá hullott kemény szavaktól s izgatottan védekezett: - Tudja, hogy sok gondom, bajom van -, miért terhel ő is még? De a csönd csak beszélt egyre; majd elhallgatott s csak nézett hosszan, kérdőn az asszonyra. Régi emlékek jöttek elő a múltból, abból az otthonból, melyben az életet mindketten csak az ablakból ismerték.

Megszólalt az asszony:

- Nem tudom, miért nem várod meg, mit akarok mondani. Első napokban, sok dolgom lesz, de később, mindenesetre fölkeresem Pistát.

Hallgatás.

- Nekem valóban nehéz napjaim lesznek, de ha elintézem, szívesen fölkeresem s hírt hozok róla.

Megint csönd. Elhallgatott most már az asszony is. Többet nem beszéltek a dologról.

Az utazás estéjén még egyszer dobolt az asszony szívén a megbánás.

- Nézd – szólt -, én igyekszem úgy intézni, hogy már az első nap beszélhessek Pistával.

Húga is megbánta rég a súlyos szavakat, de ő zárkózottabb volt. Lelkében mély, kifürkészhetetlen vizek aludtak, kincseket rejtve, de szavakat sohasem tudott felhozni onnan a mélyből.

Ennyit szólt most is:

- Jó, hivatalában mindig megtalálod.

Kicsit sértődötten feküdt le az asszony. Fájt a visszautasítás. De annyi más töprengeni valója volt. Erre nem jutott idő.

Futó csókkal búcsúztak a másnap szürke reggelén. A leány nyolcra hivatalba sietett, nem ért rá beszélgetni. Tett-vett az asszony. Végül átment az ebédlőbe reggelizni.

Föl volt terítve; minden a helyén, csakúgy, mint máskor, de… mégis… Tányérja mellé egy szelet pirított kenyér simult. Egy szelet pirítós.

Nézte az asszony szótalan és hallgatott. Igen, hallgatott, mert a kenyér beszélni kezdett. Elmondta, hogy a húga szíve ma reggel csordultig tele volt megbánással, megbocsátással és szeretettel. De a szíve zárt és csukott, nem engedi kibújni azokat a szavakat a száján, melyek pedig ott égnek a torkában. De kicsordult a szív és akkor leszelte a kenyeret és a kályhatűznél megpirította s odakészítette a tányérjához, mert tudta, hogy szereti. S mert meg akarta mondani: - Szeretlek s köszönöm neked, hogy megteszed, amit kértem…

Ott a tányér mellett nem egy szelet pirítós van, hanem egy piros, meleg szív.

Az asszony feje az asztalra hullt és sírt hosszan, boldogan, mint a váratlanul megajándékozott koldus.

Forrás: Új Idők XLIII évf. 33. szám 1931. augusztus 15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése