2018. dec. 6.

Kovács György: Nagy István: Nincs megállás - könyvismertetés



(Regény. Kolozsvár, 1933.)

Egyik legégetőbb erdélyi magyar problémát veti fel ez a regény, a kisiparosság elproletárizálódását. Ezt a társadalmi réteget ábrázolja, amint a sajátságos erdélyi viszonyok között egy iparos család beléfullad a halódó gazdasági rendbe. A regény gerincét egy szerencsétlen körülmények között létrejött házasság képezi. A szereplő iparos család nagyobbik fia, Krisán Miklós feleségül vesz egy leányt a pénzéért, hogy a maga „nagytőkés” álmát elérhesse. A gazdasági válság súlya alatt összeroppan. Szűkszavú, de tökéletes ábrázolója ennek az életnek Nagy István s annyira a realizmus síkján mozognak mondanivalói, ténylátása, környezetábrázolása, hogy nem tűr meg tolla egyetlen mondatnyi romantikát sem.

Szürke, monoton stílus, ugyanez a tónus és hangulat uralkodik helyzetképein, némely helyen költőies ugyan, - de jellemző annak az osztálynak lelkivilágára, amely a regény miliőjét képezi: gyári munkások, tönkrement mesterlegények, munkanélküliek. – Krisán Miklós elvei miatt börtönbe kerül. Itt széthullnak nagy álmai, teljesen kicserélődik, új ember lesz, aki élete célját abban a harcban találja meg, melyet a munkásság egyetemesen folytat egy emberibb jövőért. Felesége, Klári ezalatt munkásnővé lesz s ott ő is elsodródik ebbe az irányba. Mikor Miklós kiszabadul a börtönből: el akarnak válni, ,mert házasságuknak semmi más alapja nem volt a pénzen kívül. Azonban a két megváltozott ember ismét összetalálkozik a közös küzdelemben, mely a munkásságért folyik, - férj és feleség maradnak. Ennek a fordulatnak a megkreálásánál művészi ficam van, mert pszichikailag csaknem teljesen indokolatlan az érzelmek ilyen hirtelen történő átváltozása, aminek a regényben csupán az az oka, hogy közös elvvel közös célokért indulnak küzdeni férfi és nő.

A fordulat rugóit ősi emberösztönök kellene, hogy mozgassák itt, világért sem elegendő érv ehhez az elvközösség. Író a többi regényszereplők emberi meglátását hiányossá teszi osztályharcos fanatizmusával, ami nagy kár, mert ha nem csúsznak be ilyen hibák, kétségtelenül jó lenne a regénye. (Kovács Jani, Krisán Péter stb., stb., mind csak az osztályharc szempontjából látszanak, így kevés bennük az „ember”.) Nagy István még nem tökéletes emberlátó, még nem eléggé elmélyült a művészete s így tollát néha elragadja a propagandaszónoklat is. Ellenben látja az életet, a mát úgy, amint az a maga brutális valóságában elénk dobódik s így regénye figyelemre méltó az erdélyi regények között.

(Forrás: Erdélyi Helikon VI. évf. 1933. júl.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése