2018. dec. 6.

Vajthó László: Falu Tamás: A halottak is élnek - könyvismertetés





Ihary Elemér ügyvéd gazdag, boldog ember, de nem tudja megbecsülni a szerencséjét. Első feleségét megcsalja, amibe belehal az asszony. A nemezis bosszút áll: második házasságát is hamar felbontja a halál. Iharyt titokzatos erők vonják tragédiája színhelyéről. Árva leánykája, a nagyszülők sem tudják lekötni; vándoréletre vágyik, hogy feledjen. Végre délen köt ki, egy misztikus portás tanácsára hotelt vásárol magának a tengerparton: emberek közt van s mégis egyedül, idegen életek szeszélyes hullámverését figyelve. Egyszer aztán váratlan esemény rázza fel álmodozásából; első felesége hasonmására ismer egyik vendégében. Az asszony messziről jött, északról, egy tömrői orvosnak, Larssen Henriknek felesége. „Helga” csupa titok, nem érintkezik senkivel, Ihary sokáig nem tud hozzáférkőzni. Végre megembereli magát, megmutatja neki elhalt felesége arcképét, s Helga megért mindent. Megérti, hogy köze van ehhez az emberhez, beletartozik az életébe. A sorsukban is van valami hasonlóság. Ő is boldog volt, ő is áldozat s ő is sebet ejtett valakin. A férje megcsalta egy ápolónővel s  most azért menekült ide, gyermeket, boldog otthont feledve. Érzi, mit kíván tőle ez a férfi, de nincs ereje; húzza vissza az otthon s hirtelen, búcsú nélkül távozik.

Ihary utána megy, fel akarja keresni az otthonában, de már be sem kell kopogtatnia: az ablakon át láthatja sorsát. Az asszony elégedetten ül együtt az urával, gyermekével, a felhők elsimultak, szent a béke. Ihary vándorlása is véget ér; visszatér hazájába, hogy emlékeinek s gyermekének éljen. A regény alapgondolata: nincs ember, akinek hasonmása ne volna, csak a természet óvatos s messzire dobja őket egymástól, nehogy könnyen ismétlésen kapják rajta.

Falu Tamás nem aknázza ki a hálás lehetőségeket, kerüli a szívderítően banális befejezést. Olvasójára bízza, hogy a fölvetett problémát megoldja. A halottak is élnek, de csak emlékezetünkben. Néha ugyan úgy tetszik, mintha még egyszer testet öltenének számunkra; hanem a külső hasonmás mégsem a mienk, belül nem is hasonmás az, a sors nem is adja nekünk, s menekülnünk kell előle, mihelyt utunkba téved.

A regény művészi munka. Falu Tamás legérettebb könyve. A kicsinyesek óta nagyot fejlődött ez az írónk. Ott még érezni lehetett bizonyos aránytalanságot; a regény vézna épületét többször túlterhelte a líra, a sok díszlet. Itt Falu Tamás már komponálni is biztosabban tud, pedig  mese vázlata soványabb, mint ott, s ami történik, jórészt belső esemény. Falu Tamás voltaképp novellaíró. Egy hosszú novella ez a könyve is, mely határozott vonalvezetésével, lassított történetével, eredeti gondolatok, természeti képek gazdag pompájával felékesítve a regény illúzióját kelti. Nincs Falu Tamásnak még egy műve, melyben életbölcsessége annyira szóhoz jutott volna, mint ebben; egységesebb írása sincs; amit mond, bármennyire elkalandozásnak lássék is néha, mind a központi gondolattal függ össze. Valami előkelő tartózkodás, mely mögött örök emberi részvét könnye csillog; szelíd hang, mely szinte önmaga visszhangjától is fél; hófehér tisztaságú erkölcsi érzés; ez Falu Tamás költészete. Mert írjon bár novellát vagy regényt, mindig a költő Falu Tamás szól hozzánk. Írói modora mindig ugyanaz, megnyilatkozása mindig versek hangulatából teljesedik ki. Legfinomabb ízlésű csipkeverőink közül való. A tárgyak, jelenségek, bármilyen jelentéktelenek is, nemcsak nevükön szerepelnek nála, hanem meglelkesedve, életre kelve; éreznek, gondolkoznak, akár az emberek, beleavatkoznak az életünkbe, aktorai a cselekménynek. Így csupa mozgalom van az írásában, csodálatosan behízelgő, a szelíd lemondás és kimondhatatlan vágyakozás gordonkaszavára. Az élet és halál értelmét kereső poéta-filozófus írta ezt a regényt is, nemes szíve lüktet minden sorában.
(Bp., Singer-Wolfner. 1931. )

(Forrás: Napkelet 10. évf. 1.sz.,1932. jan.1.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése