2020. febr. 27.

Vályi Nagy Gusztáv (1879-1907)



Megdöbbentő baleset híre járja be 1907. május 6-dik napjának reggelén Debrecen városát. Egy revolverlövés végzetes módon oltotta ki a legnemesebb szívet. Megölte a város nagy reményekre jogosító költőjét: Vályi Nagy Gusztávot.

Nem volt érző szív, mely meg ne rendült volna, szem, mely meg ne könnyezte ezt a rendkívül nagy szerencsétlenséget. szinte hihetetlennek tűnt fel, hogy az a vidám, bohém természetű ifjú, ki még tegnap jókedélyének sziporkáival gyönyörködtette környezetét, ma már örök álmát alussza, és ami legszomorúbb, egy eltévedt bolond ólomgolyó némította el a dalos kedvű poétát!

Fiatal ember volt, a legeleje szülővárosa aranyifjúságának. A debreceni főiskola küszöbét nemrég hagyta el, hogy az életharcban valóra váltsa a tehetségéhez fűzött szép reményeket és íme, a koporsó zárta magába egészen váratlanul a szép reményeket.

Pedig még pályája legelső lépcsőjén állott s máris számottevő költői sikerei voltak. Több irodalmi pályázaton nyerte meg költői alkotásaival a kitűzött pályadíjakat. Így például 1902-ben a főiskola Szikszai pályázatán a reformáció emlékünnepélyére írt ódájával, melyet P. Nagy Zoltán meg is zenésített, vitte el a pálmát. 1903-ban a 150 koronás Kazinczy-díjat nyeri el „Klára kisasszony” című versével. 1904-ben „Gábor diák” című drámája nyert kitüntetést a Telegdi-féle színmű-pályázaton. E drámáját a debreceni színpadon elő is adták. Majd a főiskolai régi Magyar Irodalmi Társaság pályázaton „Márczius Idusára” írt ódával nyerte meg a 100 koronás díjat. Tovább a Zemplén-megyei Kazinczy-körnél nyert díjat a „Csokonai száz éves emlékére írt” ódájával. Később „Katona dalai” nyertek díjat a debreceni Bulyovszky-pályázaton. Az 1905. évben ismét márciusi ódával, majd zászlóavatási és az oratóriumi emléktáblát avató ódával, majd hazafias dalaival nyert díjakat a tőiskolában. A Bulyovszky-pályázatra ismét nyertes lesz a „Bocskai-nóták”-kal, melyeket P. Nagy Zoltán zenésített meg.

Pályaművein kívül igen sok szép költeményt írt, melyek mind gazdag költői tehetségének gyöngyszemeit képezik s további sikereinek a legbiztatóbb előlegeiül voltak tekinthetők.

És ez a szép reményekre jogosító ifjú költő valójában csak most bontott volna szárnyakat, de fájdalom, a végzet útjába állott s idejekorán kicsavarta kezéből a lantot éspedig szerfelett megdöbbentő módon.

A fent mondott napon ugyanis az Arany Bika kávéházban egy kerekasztal körül vidám társaság mulatott. Véletlenül Vályi Nagy Gusztáv is közéjük vetődött. A cigány szebbnél-szebb nótákat játszott, s a hangulat emelkedett volt. Egyszerre minden előzmény nélkül egyik mulató ifjú egy új, modern revolvert vett elő zsebéből s Vályi Nagy Gusztáv felé fordulva mutatta és mondja:

- Nézzétek csak, milyen új szerkezetű ez a revolver. Csak meg kell nyomni és rögtön elsül.

Abban a pillanatban már el is sült a revolver és Vágyi Nagy Gusztávot mellen találta a golyó.

Az ifjak mulatsága rémületté vált. A menthetetlen gondatlanság gyászt hozott a vigalmak helyére. A legnemesebb szív megszűnt dobogni. A szebbnél-szebb dalokat zengő lant elnémult. Pedig mennyi dal zsongott volna még annak húrjain boldogságról, szerelemről, dicsőségről; és a virágokat, melyeket a költő útjára szórtak volna barátai és tisztelői, íme, most már halotti koszorúnak fonja a kegyelet.

Az irodalomnak nagy vesztesége az ő váratlan halála, mert ő költő volt a legjavából. Az ősi főiskolában tűnt fel már diákéveiben, a szemünk előtt nőtt, izmosodott a tehetsége és még ezután bontott volna szárnyakat igazában, de a végzet elszólította a férfikor határán az élők közül.

A baleset áldozatát impozáns részvét kísérte sírjába. A költő barátai, hátrahagyott költeményeit egy kötetben kinyomtatták, s a begyűlt jövedelemből sírkövet állítottak, melyet Somogyi Sándor, a szép tehetségű fiatal akadémiai szobrász tervezett.

A síremlék hazai kőből faragott lant alakú piramis, a húrokat a felülről leomló borostyánlomb levelei egészen befutják. A piramis alján virágok között egy gyermek lanttal kezében dalol s mögötte a lepelbe burkolt halál leselkedik zsenge martalékára. (Lásd mellékelt rajzunkat.) 




A művész a korán sírba szállt nagyreményű ifjú költő váratlan halálát jelképezi alkotásával. A síremlék e folyó év május havában Vályi Nagy Gusztáv elhalálozásának fordulónapján állíttatik fel.

Forrás: Debreczeni Képes Kalendárium. IX. évf. 1909.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése