2020. febr. 27.

Móricz Pál (1870-1936): Ítélkezés a pusztán




Kisdér István, juhász, kellemetlen hírt újságolt gazdájának, mezőbíró Daróczi István úrnak.

- Nemzetes uram!

A juhász kampósbotja végével pituszkálta a porondot. Zsíros kalapja alól sunyin pislogott.

- No, mid feslett?

- Izé… Nemzetes uram! Baj esett idekint.

A nemzetes úr gyönyörű szál hajdúaggastyán volt. Háti paripája kantárszárát Gábor kocsisnak dobta. Szemközt fordult a juhásszal.

- Hogy értsem ezt, fiam, Pista?

- Nemzetes uram… Hát, izé! A vértályog megölte a szemökjuhot. A múlt héten nyúztam meg a szemőköt. Már szikkadt is a bőre.

- A vértályog? Tehát a vértályog ölte meg a szemőköt, ugye fiam, Pista?

Daróczi hiába fürkészte a juhászt. A tekintetétől sem zavarodott meg a juhász.

- Úgy volt az! A vértályog ölte meg.

- Pedig takaros darab jószág volt! Szüretre is megfelelt volna…

Ez volt a búcsúztatója a ráncos nyakú szemőkjuhnak.

Kisdér Pista juhászék mihamar felejtették a szemőköt. Más események torlódtak előtérbe. A Jánosréti-tanyáról a „pusztára” hajtották a falkát.

Fehér tanyák kéménye nem füstölgött ezen a pusztán. Egyes kutak neve után emlegették a járásokat. Például: Bagaria-kút, Nyalakodó-kút, Bekecs-kút, Zajgató-kút járásai…

Órák jártáig terjengettek ezek a járások. A nagyhatár termését a mezőbíró nyolc-tíz lovas felügyelővel, künt a pusztán vénhedt, gyalogszeres csőszökkel oltalmazgatta. Némelykor a szilaj legények porig verték az öreg gyalogszeres csőszt. Csupán Daróczi mezőbírótól rettegtek. Másodjára egyik sem kívánkozott elébe. Még a zálog hagyján. Hagyján a bírság is. Tömlöcben sem poshasztják örök időkig a magyart… Hanem a nemzetes mezőbíró úr karikás ostora! Az volt ám az ostor! Attól nem csak feslett, hanem szakadt is a kérges hajdúbőr. Jajgatás sem érzékenyítette el a nemzetes urat. Midőn karikás ostorát lekanyarította, a legátalkodottabb mezei zsivány is meglapult a nemzetes mezőbíró úr előtt…

A többi tilosban csípett hajdúlegénynek elegendő volt a Nagykovács János tömlöctartó árvatölgyfa pálcája is.

- Rántsd le! Csapd fel! – ilyen kurta volt a Daróczi mezőbíró ítélete. Nehány legényével csakis így őrizhette meg a majdnem ötvenezer holdnyi határföld drága termését. A tilosban lappangók sohasem voltak biztonságban tőle. Majd itt, majd amott bukkant fel tüzes háti lován. Ismét, máskor könnyű kocsin hajtotta a pusztát.

Alig virradt. Gábor kocsis bóbiskolt a bakon. Még az öreg mezőbíró figyelmeztette az álomszuszék kocsist.

- Hó, hó! Fiam Gábor! Rövidebbre azt a gyeplőt… Arra, jobbrébb tarts! Úgy nézem, valami némű juhnyáj legelészget amodébb.

*

A hajnali szürkületben lomhán mozgolódott a falka. Alighogy kivált a párás mezőből. Ám Daróczi mezőbíró már azt is felösmerni vélte, tulajdon „számadója” legeltetget ottan?

- Fiam, Gábor, he? Bízol-e magadban? Erős-e a karod?

Gábor kocsis hetykén pederítette meg serkedő bajuszát:

- Hászen, nemzetes uram,  legényember volnék?

A pulikutya csaholására felütötte fejét a juhászember. Kampós botjáról vizsgálta az illatos páráktól körüllengedezett kocsit.

Ásítozott a juhász…

- Fiam, Gábor, látod amott azt a juhászt?

- Látom.

- Aztán tudnál-e agy jó tizenkettőt hegedülni azon a juhászon?

Gábor kocsisnak dévajul villant fel a szeme.

- Ha nemzetes uram parancsolja, akár huszonötöt is.

- Nono, fiam! Elég lesz abból tizenkettő is.

Gábor kocsis elmosolyodott. Ámde annál inkább elsavanyodott a juhszélnél, midőn felösmerte cimboráját, Kisdér Pistát. Mindamellett Kisdér Pista is inkább szeretett volna valahol a ráctöviskes nyomáson széledezni, midőn fülébe zúdult gazdájának, a mezőbíró úrnak a szava.

- A tatár vigyen el, he! Gyere már közelebb, Pista!

Dér István juhászköszöntés félét dörmögött.

- …………

- Néked is, István… Persze, néked szabadjára áll a világ! Néked sehol sem tilalmas a határ. Hiszen, te a mezőbíró cselédje vagy.

- Nemzetes uram…

- Pista fiam, hogy a tatár vigyen el! Mondsza, én mit csináljak? Gazdád? A szegény mezőbíró…

- Nemzetes uram…

- Most te csak hallgass! Midőn a mezőbíró cselédjei is zsiványkodnak, hogy tartassam be másokkal a tilalmat?

- Nemzetes uram…

- Fiam! Ez nem becsületes eljárás. Azért csak annyit mondok, selyempuha itt ez a tilalmas pázsit. Nosza, hasalj bele.

- Nemzetes uram…

- Te pedig, Gábor fiam, az imént dicsekedtél karodnak az erősségével. Látom, rendes suharc az ostornyeled is? Nosza, hegedülj végig tizenkettőt István bátyádon.

Dér István juhász is, Gábor legény is ösmerték a nemzetes urat. Azért, bár kelletlen, a gyepre dobta bundáját Dér Pista. Gábor legény is nekifohászkodott. Verejtékezett a homloka, midőn felgondolta, hogy most micsoda jeles embert kell felpácáznia. Mert Dér Pistánál „botosabb” ember nem került a határban. Keserveset sóhajtott a szegény Gábor. Haj, haj! Hányszor veri még ezt vissza Dér Pista? Azért úgy számított Gábor, ha már muszáj ütni, kíméli a juhászt.

Daróci mezőbíró nem állotta szó nélkül:

- Ejnye, te Gábor…

Gábornak megborsódzott a háta. Marokra szorította a pálcát. S bár ez a hetedik ütés „felért” a többi hattal, a nemzetes úr bizalmát eljátszotta Gábor.

- Fiam, sohse bosszantsd az embert… Note, Pista! Azért is mutasd meg Gábornak, hogy az igazi hajdú fattyú miként forgattya a pálcát! Kelj fel, Pista. Dűlj neki Gábor!

- Gábor kocsis szomorodottan hasalt a fűbe.

A juhász sem várta a további buzdítást. Ha nem szégyenli, még talán sírva fakadt volna Gábor? Ámde – Daróci mezőbíró – Gábornak sem szánt hétnél többet, szelíden figyelmeztette a mérges juhászt:

- Ejnye, fiam Pista! Te meg már túlságba is viszed…

A két magyar fogát szíve tapogatta a hátulját. Aggályosan várakoztak, mi kerekedik még ebből?

A nemzetes úr nem sokáig hallgatott:

- No! Tik ugyan kíváncsiak sem vagytok. Azt se’ kérditek, miért érdemeltük mink ezt?

Dér Pista, a juhász dacosan vetette fel fejét.

- Többet nem tekergek a tilalmasban.

- A tatár vigyen el! Jól beszéltél Pista… De ez csak az egyik ok! Ebben a te Gábor cimborád nem volt részes. Gondolkozzál csak! Fiam, Gábor, segíts te is István bátyádnak… MI is lehet az a másik ok?

- Nemzetes uram! Magam tudásával sohsem vétkeztem.

- Gábor! Gábor! Takarosabb embernek gondoltalak. Emlékeztek-e még? Hát az én szemök juhom mit vétett néktek?

Zavarodottan tekintett össze a két ember. Szinte toporogtak a nemzetes úr nézésétől.

- Nemzetes uram…

- Pista fiam, nehogy megharagíts! Most is ég az arcád a hazudozástól.

- Nemzetes uram…

- Tudok mindent! Ösmerem azt a vértályogot, amék az én szemök juhomat megölte. István! A te kegyes bicskád volt az a vértályog! Fiam Gábor, te is segítettél a szemőköt nyúzni. Látták… Élt a szemők, midőn nyakán felhasítottátok a bőrt. Csak azután szúrtátok agyon a szegény párát… Ösmerem a számításotokat. Tik úgy gondolkoztatok, ha felsőbb felhasítjátok az eleven birkán a bőrt, én majd nem veszem észre a gyilkos szúrás helyét. Legények, így volt? He!?

- Nemzetes uram…

- Azért lefoghatnám béretekből a szemők árát. Le is csukathatnálak bennőtöket kegyetlen zsiványságotokért. Azonban ez egyszer megelégszem azzal is, hogy a szemök bőréért bőrötökkel fizettetek.

- Nemzetes uram…

- Te pokolra való! Szóltál valamit?

- .      .        .        .       

- Nem!? Jobb is! Most még csak annyit mondok néked, Dér István! Te nyalka juhász! Íziben fordítsd ki ezt a nyájat. Amíg élsz, se’ felejtsd! Ezeken felül karikás ostorom is van nékem. Óvakodjál, nehogy valaha megcsattogtassam a hátadon.

Gábor legény szemlesütve fészkelődött a kemény ülésen.

Bégettek a birkák, sajnálták a kövér legelőt. Dér Pista juhász horgasztott fővel ballagott a nyáj után. Földön húzta kampós botját.

Már virradt…

… Öreg Daróci István mezőbíró szép magyar fejét melengetős aranysugarakkal ragyogta körül a felkelő nap.

Forrás: Debreczeni Képes Kalendárium. X. évf. 1910.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése