2020. febr. 27.

Balassa Sándor: Nász a kannibáloknál




Az asszonyok körülfogták a fiatal Batarcsy bárót, és arra kérték, hogy tegyen igazságot a fennforgó ügyben. Három-négy puha kar csimpaszkodott bele a báróba s úgy cipelték magukkal a kártyaasztaltól.

- No de hölgyeim, igazán mondom, elkényeztetnek és nagyot kívánnak tőlem, amidőn egy vitás kérdés elintézésére hívnak maguk közé.

- Minden mellékes e pillanatban – mondta az ezredesné -, fő, hogy ön a mi párunkon legyen.

Eközben a két pártra szakadt asszonynép közé érkezett a báró. Még le sem ült, már a számtanácsosné elmesélte neki, hogy miért hozták oda.

- Képzelje, ezek az asszonyok nem akarják nekem elhinni, hogy manapság minden házasságot érdekből kötnek a férfiak. Ugye igazam van?

- Nincs igaza – felelt rá az ellenpárt.

- Bocsánat, példákat hozhatok fel az igazságom védelmére.

- A példák nem bizonyítanak.

A világlátott fiatal báró néhány percig szótlanul hallgatta az asszonynép heves vitatkozását, s amikor egy pillanatra csend állott be, megszólalt:

- A kérdés mindenesetre érdekes. Sokat lehetne rajta vitatkozni.

- Kérem – szólt az ezredesné -, csak arra tessék felelni, kinek van igaza, pártomnak-e, vagy az ellenzéknek?

A báró, akit még az asszonyok fogva tartottak, gondolkozott egy kevéssé.

- Hát mondanom is felesleges, hogy az igazság azon a részen van, amely az érdeket fontos tényezőnek tartja a mai házasságkötéseknél.

- Hogyan, hát ön is? – szóltak az asszonyok és azonnal elengedték a báró karját.

- Igen, hölgyeim, ma az érdek az első.

- És a szerelem?

- Az másodrendű kérdés. Ez így van az egész világon.

_ Nem hisszük – mondták a szerelempárti asszonyok.

- Bizony, az egész világon, sőt, ma már a kannibálok között is. És hogy szavaim igazságáról meggyőzzem önöket, hölgyeim, hallgassák meg ezt a kis történetet, amely velem esett meg másfél esztendő előtt Afrikában.

- Valami szerelemféle van benne? – kérdezte néhány asszony.

- Van, de kevés, de ha több lett volna benne, akkor  én most nem lennék itt önök között, mert csontjaim valahol egy emberevő lakta falu utcáján heverne szerte-széjjel. Egy érdekházasság volt a mentő váram. Annak köszönhetem az életemet.

- Ah, igazán érdekes. –

- Igen, hölgyeim, mielőtt tovább mennék, még azt is ki kell jelentenem, hogy téves hitben él a vén Európa, hogyha azt hiszi, hogy Afrika emberevő népe nem civilizált manap. Ha vasútjuk nincs még, de szerelmi és házassági dolgokban egy jottányira sincsenek hátrább minálunk. Egy forró júliusi estén, amint a kíséretemmel egy beláthatatlan sivatagon ütöttem tanyát éjszakára, jó ideig beszélgettünk. Hirtelen zajt hallottunk, de nem tudtuk mire vélni a dolgot. Előbb azt hittük, oroszlánok, vagy más vadak közelednek felénk, de mily nagy volt a meglepetésünk, mikor úgy egy negyedóra múlva mintegy ötven emberevő alig néhány puskalövésnyire állott előttünk.

Kétségbeesetten védekeztünk a vadak ellen, de mit se használt. Közéjük lőttünk, egy-kettő elesett és mi mégis arra a szomorú sorsra jutottunk, hogy elfogtak. No, most halálfia leszek, hacsak valami rendkívüli dolog közbe nem jön. A vadak összekötöztek bennünket, s mint az állatokat vonszoltak be a faluba. Amikor megérkeztünk, valamennyiünket egy ólfélébe zártak. Vagy két hétig a legízletesebb ennivalókat rakták elibünk, hogy jól meghízzunk. Néhány nap múlva megtudtuk, hogy szomorú sorsunk akkor fog bekövetkezni, amidőn a törzsfőnök fia oltárhoz vezeti a szomszédos főnök leányát. A fiatalok rég szerették egymást, és a szülők semmi akadályt nem gördítettek a házasság elé. És hogy a világraszóló lakodalom a régi tradíciókhoz hű legyen, a törzsfőnök hónapok óta mozgósította darabont testőreit, hogy néhány jótestű fehérbőrűt fogdossanak össze. A szerencse kedvezett is nekik. Mi a kelepcébe kerültünk, s a darabontok vezetője kapitánnyá lépett elő. Ez ott is nagy kitüntetés.

Szóval a hízás ideje lejárt. A sok banán, ananász, kakaó és több ilyen ízletes csemegétől nagyon megkövéredtünk, úgy, hogy a mészárlás napja előtt a főkonyhamester a legnagyobb megelégedésére konstatálta hízásunkat.

Ezután rettenetes éjszakát éltünk át. Képzeljék el a helyzetünket. Az óráink meg voltak számlálva. Szinte láttam már, hogy a vágóhídi ember-mészáros hogy szúrja belém a mérgezett dárdát, és hogy hasítja fel a hasamat.

- Szegény Batarcsy – szólt résztvevően az ezredesné -: Nos, és mi történt?

- Pirkadni kezdett. Menekülésünk ki volt zárva. Imádkoztunk. A nap már jó magasan járt az égen, amidőn megnyitották az ól ajtaját. Én léptem ki legutoljára. Mikor valamennyien az udvaron voltunk, egy feldíszített fejű emberevő harsány hangon kiáltotta felénk angolul:

- Szabadok vagytok, menjetek a fenébe!

Nem tudtuk megérteni a dolgot.

- Hogyan, a kannibálok szabadlábra bocsájtanak!? Néhány percig nem is beszélhettünk az örömtől. Végre bátorságot vettem és a földi hajolva alázattal kérdeztem meg az első kannibáltól, hogy minek köszönhetjük ezt a ne várt szerencsét?

- Hogy minek, te hústömeg? – rivallt rám. Hát annak, hogy a lakodalmat nem tartják meg, mert a vőlegény visszaküldte a jegygyűrűt. A partie visszament. Ezután még sokáig beszélgettem az emberevővel, aki később szívesebben válaszolgatott a kérdésemre, és elmondta, hogy az öreg törzsfőnök sok pénzt ígért a leányával. Pénze nem volt, s a börzén játszott. ma korán reggel tudta meg, hogy mindenét elvesztette. A vőlegény, amikor ezekről értesült, kijelentette, hogy szegény lányt bármennyire sajnálja is az esetet, nem vehet feleségül.

- Érthetetlen – szólt egy asszony-, hát honnan tudják a kannibálok, mi a börze?

- A dolog egyszerű. Két év előtt egy angol társaság Londonba vitt a kiállításra egy emberevő famíliát. Ezek, midőn visszatértek hazájukba, a civilizált Európa minden jó és rossz tulajdonságát magukkal vitték és odahaza elterjesztették.

- Nagyon érdekes.

- Bizony, hölgyeim, a vadak emberhúst esznek, börzén játszanak s ők is érdekből házasodnak.

Forrás: Debreczeni Képes Kalendárium. IX. évf. 1909.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése