2016. jan. 25.

Dsida Jenő: P. Trefán Leonárd: Táborhegyi fényben (1931.)

A Szent Bonaventura nyomda kéziszedőterme




- A Szent Bonaventura könyvnyomda kiadása, Kolozsvár, 1930. -


Elfáradt embertestvéreimnek küldöm ezt a könyvet. Akiket elcsigázott az élet. Szenvedőknek. Szegényeknek. Kétkedések kínjai között verődőknek. Boldogság-keresőknek. - Ezt írja P. Trefán Leonard könyve előszavában.

Sorozatos elmélkedéseket, lelki olvasmányokat tartalmaz ez a százhatvan oldalas könyv, melyet ízléses kiállításban adott ki a kolozsvári Szent Bonaventura könyvnyomda.

Érdekes, különös, ritka könyv. Érdekes, mert igazságokkal s az embert érintő kérdések legnagyobbikával: a boldogság kérdésével foglalkozik. Különös és ritka, mert alig lehet ma könyvre akadni,mely ennyi emelkedett elragadtatással, ennyi lelkes, derűlátó jósággal szólna az emberekhez.

A szerző pap, egyszerű barna csuhát viselő szerzetes, akinek neve azonban kevesek előtt lehet ma Erdélyben ismeretlen. Vigasztaló, bátorító, jóságos barát, aki az assziszi nagy Szent tanításait szívta magába s most azokkal simogatja a szenvedők, szegények, kétkedők és minden boldogság-keresők lelkét. Eszköze a toll, mellyel jól tud bánni. Mondatai általában rövidek és egyszerűek, világosak és kifejezőek. De néhol igaz páthosszal lendülnek magasra és díszesen, színesen omlanak vissza, mint napfényben a szökőkút vízbokrétája. - Bekezdéseket tudnék idézni, melyek olyan lendületesek, olyan tősgyökeres magyarsággal és biblikus zamattal megírtak, hogy prózában írott költeményekként hatnak.

A kötet öt fejezetre oszlik. Címeik: A természet, Az ember, A kultúra, A kereszt, A kereszt tanítványa.

Engem legkülönösebben az első rész fogott meg absztrakt dolgokat kizáró, egyszerű, természetes bájával. S bizonyára jól sejtem, hogy a szerző szívéhez is ez a természetről szóló rész állott legközelebb. A világ szépségeit tanít észrevenni ez az első fejezet. Fűben, fában, virágban, kőben, éneklő madárban meglátni Isten gondolatait és Isten szeretetét. A kegyelem állapotában örök vidámsággal, kicsorduló szeretettel és örvendező nyugodtsággal járni a földön. Ó, boldogság ez, napsugaras, örök ifjúság, ősi mély kultúra, izmos őserő és végtelen gazdagság! A szívet kitáró együgyűségben megtalált legnagyobb bölcsesség: Szent Ferenc madaraktól körülrepdesett, hétszáz éves ölelő gesztusa...

A többi négy fejezet már spekulatívabb. De lényegi vonásaikban ugyanolyanok, mint az első. Beszélnek a lezüllött emberről s a mai hamis, megbukott európai kultúra helyett a keresztényi, szentferences kultúra magvait akarják elvetni. Egészséges irodalmat, egészséges művészetet követelnek. Az utolsó rész oldalait majdnem epikus hang színezi: Szent Ferenc-legendákat mesél el a szerző, elmondja két virágszál történetét, melyet ő hozott haza Carceriből, egy magyar fiú sírjáról az erdélyi édesanyának; leírja Tomori Pál életét és mesteri rajzát adja egy bekecsi kirándulásnak, melynek szimbolikus távlatot ad. A Bekecs oldalán pihenő honvédek sírjánál lejátszódó jelenet leírása feledhetetlenül megkapó.

A könyv módszere általában apodiktikus, kijelentő. Nem bizonyít, csak állít, de azt a meggyőződés teljes súlyával és a feltétlen elfogadtatni akarás erejével teszi. Nem vitairat ez a könyv, hanem tanítás. Nem magyarázat, hanem kinyilatkoztatás. Bán is lenne vitába szállni ilyen írással, mely ekkora szeretettel közeledik a lélekhez s ekkora önfeledt hévvel akarja felvidámítani és boldogságra vezetni az egyetemes csődbe futott világot. Nagyon kell szeretnünk azt az embert, aki így tud szeretni s akinek munkája bizonyára sok szegény léleknek nyújt vigaszt és felfrissülést.

És ha lenne talán, aki a P. Trefán Leonárd könyvének egyes fejezeteire azt mondaná:

- Hiszen ezt a tanítást unalomig hallotta már! -, ... azt felelném neki:

- Nem az a fontos, hogy hallottad-e már, hanem hogy megtartod-e?

(Forrás: Dsida Jenő: Út a Kálváriára - Válogatott versek és prózai írások, Vigilia Bp., 1985.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése