2016. jan. 25.

Dsida Jenő: Fiatal magyarok nyilatkozata (1930.)


Vallomások és vélemények a magyar irodalom kiválásáról


DSIDA JENŐ szül. 1907-ben Szatmáron. Ott is végezte középiskoláit. Ma jogász Kolozsváron. Első verseskötete Leselkedő magány címen 1928-ban jelent meg. A Helikon legfiatalabb tagja.

Legelső olvasmányom, amelyre visszaemlékszem: A Világháború Képes krónikája volt, a borzalmas világkatasztrófának édeskésen eltorzított, kancsal romantikába bújtatott, hazug meséskönyve. Legelső emlékeim hősi halottakról és fátyolos gyászruhákról szólanak. A forradalomról és erdélyi impériumváltozásról, kicsiny erdélyi literatúránk kivirágzásáról talán legelsőkként tudnék úgy beszámolni, mint félig-meddig tudatosan átélt élményekről. Ami azelőtt volt, csak afféle „egyszer volt, hol nem volt", üres lap, fehér folt az emlékezés könyvében.

Ez a mindnyájunkra fennálló körülmény azonban, úgy érzem, nem vágott olyan áthidalhatatlanul mély szakadékot köztünk és a negyvenes éveiben járó nemzedék között,  mint azt a „generációöntudat" egy-két feltalálója hirdetni kezdte. A különbség talán annyi, hogy az előttünk járó idősebbek még emlékeket is dédelgetnek, régi ambíciók és életlehetőségek közé álmodják vissza magukat, energiájuk nagy részét szellemidézgetésekkel kötik le, míg a magunkfajta, kisebbségi sorsba szinte beleszületett ember egyedül a merev és lezárt tényekkel számol és mindennapi munkájába, - akár irodalmi munkájába is - nem szólnak bele régi muzsikák akkordfoszlányai.

Más mentalitásunkat  c s a k  k é s ő b b  f o g j a  m e g t e r e m t e n i  az az elütő munkakör, az a szereposztásában más feladat, amely ránk vár. A negyvenes éveiben járó nemzedék a mi munkatervünknek úgyszólván spiritus rectora: új lehetőségeket teremtett, amelyeket nekünk kell felhasználnunk, új utakat mutatott meg, amelyeken nekünk kell végigmennünk. A különbség: az egymásra ütő, egymásra megszólalásig hasonló apa és fiú közötti örök különbség.

Úgy érzem, hogy éppen a mi generációnknak fog feladatául jutni, hogy a két nagy szellemi világáramlatnak, az individualizmus és kollektivizmus ellenséges szembenállásának ma még közkeletű babonáját kiölje az emberiség és főként az eljövendő alkotók lelkéből. Hány remegő, görcsbe szorított toll szabadulna el könnyedén és  m e r n é  azt írni, amit ma tisztán azért nem mer, hogy „modern, haladó és korszerű" legyen. A szép mindig korszerű. A cselekedet nem mindig irodalom, de az igazi irodalom már magában véve is mindig cselekedet.

Mindenekfölött hittel hiszek Erdélyben.

Ebben a szabad szellemet, humánumot sugárzó földben látom a jövő magyar irodalmának kovászát. Nem szűkkörű, erdélyi határokon belül kirobbanó könyvsikereket várok - az kevés lélekszámunk és koldusszegénységünk mellett lehetetlen is -, hanem befolyásoló, átalakító, szuggeráló misszióteljesítést az összes többi magyarlakta terület elé. De efelé haladva, először még önmagát kell lemérnie és megtisztítania Erdélynek és első lépés: egy emelkedett, alapos, ragyogóan sokoldalú kritikai szellem megteremtése, amelynek ebben a pillanatban, fájdalom még csírái sem mutatkoznak. Pedig erre nagyobb szükségünk lenne, mint a fuldoklónak a friss levegőre.

H o l   v a n   h á t   a   j ö v ő? Bennünk szunnyad-é a jövő, egy dicsőségesebb, alaposabb, hibátlanabb irodalmi korszak megteremtésének lehetősége? Bennünk, a legfiatalabb tollforgató nemzedékben? Az élet brutalitásának korai megismerése ebben a pillanatban sokkal nagyobb fáradtságot eredményezett testünkben, lelkünkben, hogysem teljes önérzettel felelhetnénk igennel. Az önkritika és önismeret csak igen halk és igen szegény ígéretet mer ajkunkra csalni. Mindenesetre dolgozni fogunk és megtesszük, ami tőlünk telik. Munkánkban, bármilyen szerény is legyen az, feltétlenül benne lesz korunk minden jegye, ha most még nem is látjuk világosan. És most megszólal a fatalizmus: Senki sem tudja  n e m  m e g t e n n i  azt, ami számára előíratott.

De lehet, hogy csak Mózesek leszünk s az ígéret földjét csak az utánunk jövő még fiatalabb Józsuák fogják megtalálni.

(Forrás: Dsida Jenő: Út a Kálváriára - Válogatott versek és prózai írások, Vigilia Bp., 1985.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése