2016. jan. 25.

Dsida Jenő: Hol a bölcsesség?


1.

Sóvár vággyal kerestem a bölcsességet. Forró lüktető homlokomra szorítottam hideg ujjaimat és mentem, mentem előre.

Künn csendes, halál-bánatos, őszi alkonyat volt. Zizegve zokogtak a temetésre szállingózó életremények, mert rájok lehelt az ősz és azt mondta: ne tovább!

Csak itt-ott piroslott egy-egy levél a csüggedt fák ágai közt: Mintha a rég letűnt időket akarták volna visszamosolyogni. Ilyenkor még szomorúbb a nevetés, mint a sírás.

Leültem a tó szélére. A fáradt alkonyat utolsó sugarai búcsúztak a halkan zsongó haboktól és a száraz nádak zörögve bólongatták rá közömbös, üres fejöket.

Felvettem egy kavicsot és a tóba dobtam... Mekkorát loccsant! Mennyi kígyódzó, vonagló, fájó gyűrű keletkezett a nyomában és szaladt tova! Talán ezek a kis gyűrűk az igazi bölcsességet kutatják? Talán a mi lelkünk is ilyen tó: ott áll a partján az élet és dobálja bele színes kavicsait; kelnek a gyűrűk és futnak az igazság, a bölcsesség messze csillogó délibábja után...? Minél messzebb vannak a középponttól, annál lassabban, annál fáradtabban...? És hol a cél?...

Felugrottam. Tölcsért formáltam két tenyeremből és úgy kiáltottam hosszasan, elnyújtva a visszhangzó messzeségbe:

- Hol van hát a bölcsesség? Hol van? Hol van?

S a megátalkodott, nagy természet tudott titkolózni, bezárkózott mélyen önmagába és egyetlen szóra sem méltatta a sóvárgó kérdést.

Nekem mégis úgy tetszett, mintha azt mondta volna: várj!



2.

... Még mindig kerestem a bölcsességet.

Hancúrozó, májusi hajnal bontogatta rózsás szárnyait. A nap ujjongó, ragyogó fénye, mint aranypiros kábító párázat, ült az egész láthatáron. Az ágakon tavaszi levélkék imádkoztak és acélos kéktollas fecskék csicseregték ájtatos zsolozsmáikat  Természethez.

Én mentem és kerestem a bölcsességet.

Lelkem kapuja tárva állott a hangoknak és színeknek, s azok, mint templomi ájtatoskodók ki-be jártak rajta.

A szél leheletétől zizegve hajladozó, smaragdzöld fűszálak a nap csókja alatt álmosan gubbaszkodó rögök, az égen félénken átlebegő, nesztelen, fehér felhőcskék mind bementek a nyitott kapun és mindegyiknek volt valami szava hozzám.

Keresd: hol a bölcsesség? Hát hol leled meg máshol, ha nem minálunk? Ha tudsz örülni a színek tobzódó táncának,  a természet isteni ecsetjével létrehozott felséges harmóniának, - miért mégy tovább? Akkor te bölcs vagy!

Szívem majd megpattant, alig fértek bele a nagy szavak, de azért figyeltem tovább.

Akkor rázendített a madarak kara, rázendített az örök nótájú, hegedűs tücsöktábor, rázendített a hozsannát kiáltó, életre csókoló tavaszi szél és zengett és zsongott az egész világ.

És nekem szólt mind: - Nálunk a bölcsesség! Ha tudsz örülni az isteni karmester intésére felzendült hatalmas akkordoknak; ha tudsz örülni az élet és létezés örök muzsikáinak, akkor állj meg, - te bölcs vagy: bölcsebb a világ összes, pápaszemes, köhögős professzoránál; akkor te az Isten bölcse vagy.

Én pedig tágra nyitottam szememet, arcomon kigyúlt a labdázó, viháncoló gyermekek pajkos pirossága és tanultam - örülni!

És megtaláltam a bölcsességet!

(Forrás: Dsida Jenő: Út a Kálváriára  Vigilia - Budapest - 1985.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése