2019. nov. 23.

Márai Sándor: A nyeremény




Éjfél után, a budai vendéglő különszobájában, mikor már elénekeltük a „Vén diák”-ot és a „Gaudeamus”-t, váratlanul elkókadtunk. Mintha valamilyen érzelmi apály hirtelen partra dobott volna bennünket: levegő nélkül tátogtunk és hideg szemekkel bámultuk egymást. Most végre megérettük, hogy az érettségi találkozó lezajlott, s az egyetlen tapasztalás, melyet az ellágyulás és mesterkélt lelkendezés pillanatai után leszűrhettünk, hogy megöregedtünk huszonöt évvel. Ezek a húsz-huszonöt éves találkozók természetesen sokkal izgalmasabbak, mint a későbbiek; mint reménykedő gyermekek váltunk el két és fél évtized előtt, s mind csalódott férfiak találkoztunk. A változás kísérteties volt. A negyvenöt éves ember mégiscsak inkább s közelebbről hasonlít a hatvanévesre, mint a férfi, aki a negyvenes éveket tapossa, a tizennyolc éves legényre.

Ezért éjfél után, mikor a levegőben már a hideg füst, az olcsó bor fanyar szaga s a kiábrándultság felhője úszott, csendesen ódalogni kezdtem. Fájt a fejem, talán a bortól, talán a csalódástól és az emlékektől. Az előcsarnokban, amíg a főpincérrel beszélgettem, valaki megérintette vállam. Hátranéztem és megismertem a férfikor kesernyés álarcán át egy szomorú gyermekarcot.

- Horvát – mondtam.

- Elmégy? – kérdezte csalódottan. – Szerettem volna beszélni veled.

Elhatároztuk, hogy megszökünk, s átmegyünk a szemközti kávéházba. Hangja ismerősen érintett: szelíd volt és kérő. Most már emlékeztem, hogy a vacsoránál csak futólag láttam, valahol az asztal alvégén lapult, szerényen és riadt pislogással, mint azelőtt, huszonöt év előtt, mindig az utolsó padban, mindig ilyen halkan és megszeppenten, mint akit a többiek, a hangosak, biztosak és diadalmasok igazán csak udvariasságból tűrnek maguk között. Jellemek persze nem változnak, gondoltam, míg Horvát oldalán baktatva beléptünk az elhagyott kávéházba. Horvát ma is a sértett és magányos lény, aki a küszöbön áll, a hangos és elégedett élet küszöbén, s nem mer belépni. Mikor leültünk, rágyújtottunk, megittuk feketénket, alaposan megnéztem. Kissé meg is döbbentem. Horvát kegyetlenül megöregedett. Talán ő kopott el legsiralmasabban valamennyiünk között.

- Hát öregem – mondtam azon a hamis-kedélyes hangon, ahogy a múltból váratlanul felmerült emberekkel beszél az ember, mintha közben nem történt volna semmi. – Mesélj.

- Igen – mondta komolyan. – szeretnék elmesélni neked valamit.

- Megállj csak – kedélyeskedtem. - Kezdjük az elején. Te, ugye, mérnöknek mentél. Volt is valamilyen találmányod. Várj csak! Valamilyen villanyos elem, melynek erőtartalma nem fogy el soha. Így volt?...

Fanyaran mosolygott.

- Valami hasonló

- Mi történt vele?

- Hát – mondta -, ami effajta találmányokkal már történni szokott. Tévedtem. Az embereknek, legalábbis a gyárosoknak s a munkásoknak, akik kezük vagy agyuk munkájából élnek, inkább olyan villanyos elemekre van szükségük, melyek lehetőleg minden órában kisülnek. Ez a gazdasági törvény. A találmányt olcsó pénzen megvette egy gyár és elrejtette a páncélszekrényben. Engem pedig szerződtettek mérnöknek. Ez történt.

 - Igen. Ez is valami – mondtam zavartan.

- Hogyne – felelte lemondóan. – De nem erről akartam beszélni. Kérlek, a találkozón hallgattam. Talán emlékezel, hogy az osztályban is hallgattam, féltem beszélni. De most, mikor újabb tíz vagy húsz esztendeig nem látok többé senkit a régiek közül, - vidéken élek, nyolc éve nem voltam a fővárosban, s olyan sok tíz vagy húsz esztendő talán nincs is már az életben! – úgy érzem, el kell mondani valakinek. Te író vagy? De igen, igen. Olvastam valahol neved. Figyelj ide, öregem. Elmondom neked, hol romlott el az életem.

- Az elem – mondtam.

- Nem, dehogy is – felelte közönyösen. – Az elem végre is álláshoz juttatott. Jelentős állásom van, négyszázhetvenet keresek, lakbérrel együtt. Tíz év előtt megnősültem. Gyönyörű gyermekünk van. Várj, megmutatom… Nem, barátom, a élet nem volt fukar hozzám. Inkább csak kegyetlen volt.

- Mi történt?

Behunyta szemét, mélyen felszívta az olcsó cigaretta füstjét.

- A legrosszabb, ami emberrel történhet. Beteljesedett életem legnagyobb vágya.

- Ugyan! – mondtam részvéttel.

- De igen: hallgass ide. Mint afféle gépészembernek, életem legnagyobb vágya egy gépkocsi volt. Te a világban élsz, talán megérted ezt a vágyat. Én másképp vágytam gépkocsira, mint a bankár, vagy az aranyifjú. Barátom, minden kis színésznőnek van már gépkocsija. A legtöbb vigéc saját kocsiján jár. Sokmillió kocsit gyártanak világszerte, minden évben. Nekem másképp kellett a kocsi. Először is, értek hozzá. Szerkezetét ismerem és csodálom. aztán, valahogy személyes ügyem ez a találmány. Itt élek, a században, mely feltalálta, megszüntette a távolságot a köznapi életben, útszélivé egyszerűsítette a korlátlan helyváltoztatás élményét, mely azelőtt csak a mesék hőseinek kiváltsága volt. S nincs részem benne. Iparkodtam takarékoskodni: de aztán észre kellett vennem, hogy takarékoskodással szert tehet az ember családi házra, zenélő órára, sőt életjáradékra is, csak éppen gépkocsira nem. Miért? Mert ez a vágy, az autó, amely sokaknak egyszerű közlekedési eszköz és mindennapos használati cikk, az én számomra fényűzéssel volt egyértelmű. Nem akartam én közlekedni a gépkocsival. Mit is akartam? Másképp élni. az ember nem lehet takarékos azért, hogy fényűző lehessen. Érted?

- Nem egészen.

- Mindjárt megérted. Barátom, negyvenkét éves koromban az a kínos szerencse, vagy szerencsétlenség ért, hogy a gyáram kiküldött Brüsszelbe, a nagy kiállításra. Itt ért a végzet. Egy hétvégi napon lerándultam a belga tengerpart egyik fényűző fürdőhelyére. Naphosszat elveszetten ődöngtem itt, kártyások, csillogóan öltözött nők, milliomosok és szélhámosok között. Este bementem a kaszinóba, ahol éppen ünnepeltek valamit. Vettem egy tombolasorsjegyet. A többit sejtheted. A tömegben álltam, mikor éjfél felél, egy frakkos úr karon fogott, a terem közepére vezetett, a zenekar tust húzott, az ünneplő urak és a tollas, estélyi ruhás hölgyek tapsoltak, s egy nagykövetszerű valaki, aki lehetett főpincér is, felszólított, vegyem át a nyereményt és használjam egészséggel. A nyeremény egy gépkocsi volt, mely ott állott a terem közepén. Az igazgatóság, mint később megtudtam, kibontatta a táncterem oldalfalát, hogy betolhassák az ünnep színhelyére ezt a mozdonyszerű alkotmányt.

- Engedd el a részleteket. Most még elmondhatnám, hogy az átvétel pillanatától egészen a pillanatig, mikor a kocsit betolták a vidéki lakóházam mellett sebtében és hevenyészve épített fészerbe, a poklok minden kínját és izgalmát átéltem. Barátom, miféle kocsi volt ez! Nem valamilyen kis gyermekkocsi, amilyennel ma szaladgálnak a polgáremberek. A híres gyár remekműve volt. Egy példányban készült, nincs elődje, nincs utódja. Hűtőházában annyi cilindert számoltunk meg, mint egy nagyúri esküvő alkalmával a ruhatár fogasain. Aztán minden csillogott rajta, nikkel és réz volt. Ezenfelül félelmesen erőteljes kocsi is volt, versenycélokra készült, azt hiszem, nem is lehetett lassan haladni vele, csak úgy, eszeveszetten, óránként háromszáz kilométeres sebességgel. Mikor első kétségbeesésemből magamhoz tértem, természetesen elhatároztam, hogy rögtön eladom, vagy becserélem valamilyen olcsó, jutányos kiskocsira. De ez a kocsi – elhiheted -, nem kellett senkinek a világon. Ezért adta oda a híres cég tombola céljaira. Ez a kocsi egyszer készült, gyakorlati célok nélkül, ez volt a leggyorsabb, legnagyobb gépkocsi abban az évben a kontinensen. Ezt nyertem meg. Most sem érted?

- De igen – mondtam. – Különös sors. Most már értem.

- Kezdetben még reménykedtünk – mondta csendesen -, akkor volt még kevéske megtakarított pénzünk, mert családi házat szerettünk volna venni, valahol a gyártelep közelében. Feleségem kölcsönt szerzett egy nagybátyjától. A gyár is adott előleget. Mindez együttesen éppen elég volt ahhoz, hogy a kocsit lehozassam a városba, ahol élek, s elhelyezzem a fészerben, melyet előnyösen vásároltam e célra szomszédomtól, egy hentestől. A kocsi természetesen vízi úton érkezett; hatalmas uszály hozta, mert vasúti teherkocsiban talán el sem fért volna, s annyi pénzem már nem volt, hogy a kocsi tengelyen haladjon hazafelé. Azt kérded, mennyit fogyasztott? Hát úgy negyven-negyvenöt litert, száz kilométerenként. Annyit fogyasztott, kedves barátom, amennyit családom és én, hozzá számítva fel- és lemenő, oldalági rokonainkat is, soha nem fogyasztunk száz kilométerenként. Ezenkívül nem is benzint ivott a nyomorult – egy ilyen finnyás dög, tébolyodott versenykocsi, nem  éri be közönséges benzinnel! -, hanem valamilyen különös, mérges vegyi keveréket, valamilyen erkölcstelen, izgató anyagot, mert dopping-ra volt szüksége, mint a nemes versenylovaknak futam előtt. Lehet az is, hogy kokaint szedett. Egy napon végre lecsúszott a Dunán és hazaért. Nyolc ló vontatta be a fészerbe. Akkor megpihentem.

- Az első heteket számolással töltöttük. Feleségem sokat sírt. A harmadik hét végén kijelentette, hogy ő nem bánja, mi lesz, de tüntessük el a kocsit a föld színéről, mert elválik, öngyilkos lesz, hazaköltözik szüleihez, nem bírja tovább a szégyent. Nem kell magyaráznom, hogy a kocsi rossz hírbe hozott: a gyárban bizalmatlanul tekintgettek reám, az előléptetésnél mellőztek, a személyzeti ügyek főnöke megtagadta az előleget, mondván, hogy a hivatalnok, aki a kontinens egyik leggyorsabb és legdrágább versenykocsiját őrzi odahaza, ne kérjen egy szegényebb sorsú gyártól alamizsnát. „Olajra kell?” – kérdezte gúnyosan, mikor télvíz idején alázatosan ötven pengőt kértem. Elhatároztam, hogy megválok a kocsitól, a karácsonyra felajánlom, ajándékba és mély tiszteletem jeléül gyárunk igazgatójának. Ez a kísérlet csaknem nyakam szegte. Az igazgató azonnal hivatott, goromba volt, kijelentette, hogy rögtöni hatállyal elbocsát, végkielégítés nélkül, ha még egyszer említeni merem a kocsit. Csüggedten távoztam. Egy-kétszer még hirdettem a fővárosi lapokban; de a rémhír, kocsim rémhíre már elterjedt a gépkocsik világában.

- Így élünk, barátom. Egy ideig nézegették a kocsit, a polgármester és a kultúrtanácsos két ízben meglátogattak és aggályosan szemlélték a tüneményt. Azt hiszem, rendészeti szempontok is felmerültek kocsimmal kapcsolatban. Lassan már úgy beszéltek rólam, mint aki orrszarvút tart odahaza, házi használatra, serdületlen gyermekei szórakozására. Igaz, eladhattam volna a kocsit ócskavasnak. De ehhez, látod, nem volt szívem. Mert a csodálatos az volt – később észrevettem és megérettem -, hogy én álmaimban pontosan ilyen kocsit akartam, amely csupa nikkel és réz és oly gyorsan jár, mint Csaba útján a paripák, s annyit iszik, mint a megrögzött kokainisták és alkoholisták. Ez volt az álmom. A városban egy ideig röhögtek rajtam. Aztán megfeledkeztek rólam is, kocsimról is. Családi életem egyensúlya felborult. De néha kimentem a fészerbe, megnéztem a kocsit, szarvasbőr-ronggyal, melyet kis tőkém roncsaiból vásároltam, letörölgettem poros szárnyait. Mindennek sok éve már. A kocsi időközben divatjamúlt ócskasággá változott; mert a kocsik gyorsabban öregednek, mint mi, emberek. A szaklapokból tudom ezt, mert mint az autós társadalomnak egyik távoli, inkább csak levelező tagját, a szakkörök mégis számon tartanak, időnként kapok még versenyajánlatokat és képes árjegyzékeket. Új kocsik épültek időközben, barátom, kocsik, melyek még hosszabbak, még gyorsabbak, valószínűleg pezsgővel fűtik őket s óránként ötszáz kilométerrel száguldanak. Elfásultam, öregem.

- Miért mondtam el neked ezt a történetet? Nézd csak, író vagy, s meg kell értened, hogy nem jó az embernek e földön, ha vágyai túlságosan teljesülnek. Az istenek játszanak velünk. A tökéletes beteljesülés mindig emberfölötti, tehát embertelen. Ez a büntetés vágyainkért. Mennyi az idő? Egy óra elmúlt? Kísérj el a villamosig; kisszakasszal utazom, s nem szeretném lekésni az utolsó kocsit. Várnak otthon… Kicsoda? Feleségem, gyermekem s a világ egyik leggyorsabb versenykocsija.

Forrás: Új Idők XLIII. évf. Budapest, 1937. 52. szám  - Karácsony

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése