2019. nov. 23.

Mark Hellinger (1903-1944): Karácsonyi történet




Karácsony napja volt. Tompán hangzott a harangszó a lassú, sűrű hóhullásban. Szán siklott a hószőnyegen. Büszkén lépett a ló, fehér pára szállt az orrlyukaiból. Fiatal emberek ültek a szánban, kacagtak, viháncoltak, majd eltakarta őket a hófelhő.

Egy öreg ember, John Anderson, lehajtott fejjel gázolt a hóban. Mosolygott. Számára ez volt az év legszebb napja.

John Anderson színész volt, nem híres művész, nem is sztár. Jó színész. S a karácsonyt azért szerette oly nagyon, mert a karácsony az ajándékozás ünnepe s John Andersonnak ifjúkora óta szenvedélye az ajándékozás. Ma is, ezen a szép karácsonyi napon, mint eddig mindig, huszonöt év óta, Miltonhoz igyekszik. Négy, kosarakkal megrakott szán vár ott rá.

Vidám csengőszóval indul majd el a menet. Csak szegény embereknél állnak meg. John Anderson gyerekes örömmel viszi majd az ajándékokkal teli nehéz kosarakat a sötét odúkba. Emberek, asszonyok, kis gyerekek, akik bíznak benne, hogy Ő. Aki ezen a napon született, kenyeret ad nekik, felujjongnak a váratlan ajándékok láttára. Megölelik John Andersont. Áldani fogják, megcsókolják. Néhányan sírnak is.

Az ajándékozáshoz azonban pénz kellett. Sok pénz. John Anderson sokat adott, de sohasem tudta egyedül megvenni, amire szüksége volt. Karácsony előtt tehát elment a színészek egyesületébe. Tudni akarta, kik lesznek a városban tizenötödikén. Tudni akarta, kik hajlandók fellépni egy jótékony célú előadáson, hogy a szegények megkaphassák a kosarakat karácsony napján.

soha senki sem utasította el a kérését. A színészeknek jó a szívük. Minden évben óriási sikere volt ennek a jótékony célú előadásnak.

Azután elkövetkezett az az idő, amikor John Anderson visszavonult a színpadról. Megöregedett.

- Boldognak éreztem magam a színpadon – mondta a Színészegyesületben, búcsúbeszédében. –

Többet kaptam a színháztól, mint amennyit megérdemeltem. Most, amikor elmegyek, egy kérésem lenne önökhöz, kedves barátaim. Kérem, ne feledkezzenek meg a karácsonyi előadásunkról. Tartsák meg minden évben. Tegyék meg a szegény emberek kedvéért. és ha szétosztják ezen a szent napon a kosarakat, gondoljanak jószívvel rám…

John Anderson a reflektorfényből visszavonult az árnyékba. Ezután már mindig a tűz mellett fog ülni és a múlt emlékeiből él.

A színészeket hamar elfelejtik. Andersonról is csak keveset beszéltek a visszavonulás után, legföljebb néha, karácsony táján emlegették. Megtartották a jótékony célú előadást és szétosztották a kosarakat. De a lelkesedés nem lángolt többé. Se a közönségben, se a művészekben. Nem volt, aki szítsa. Nem volt olyan nagy siker. És ily módon kevesebb lett a kosár is. Szánkók helyett taxival hordták szét a kosarakat.

Sok évi nyugalom után John Anderson egyszer csak visszatért. December első hete volt. Most már nagyon megöregedett. Háta meghajlott, szép, fehér hajából alig maradt valami. Csak a mosolygása maradt a régi.

- Uraim – mondta -, ha megengednék, ebben az évben én szeretném rendezni a jótékony célú előadást… Úgy érzem, ez lesz az utolsó erőfeszítésem. Nem szomorkodom miatta; örülök neki. Nagyon elfáradtam… És ez csalhatatlan jele annak, hogy a pihenés közel van.

Egyhangúlag teljesítették a kívánságát.

öreg volt már ahhoz, hogy maga hordja szét a kosarakat, mint annyi éven keresztül, tehát a szegényeket meghívták az egyesületbe, John Anderson kedves, nyugalmas mosolyával szétosztotta a kosarakat.

Az egyesületben nagy karácsonyfát állítottak és fehér kabátos emberek segítették John Andersonnak szétosztani az ajándékokat. Reszketett a fáradtságtól.

Kicsit később egyszerűen bútorozott szobában ült. Egy öreg hölgy ült vele szemközt az asztal másik oldalán.

- Nem lenne szíves felvágni a húst, Mr. Anderson? – kérdezte kedvesen.

John Anderson fehér szalvétát tűrt a gallérjába és hozzákezdett a pulyka felszeleteléséhez.

- Fehér húst parancsol, Mrs. Burke?

- Fehér húst kérnék, Mr. Anderson.

Csendben ettek egy ideig. Mikor a mazsolás pudingra került a sor, Mr. Anderson megszólalt:

- Csodálatos dolog…

- Kimondhatatlanul boldog vagyok – mondta az öreg hölgy.

- Nagyon zavarban volt, Mrs. Burke, mikor az egyesületben odaadtam a kosarat?

- Nem drágám. Egyáltalán nem voltam zavarban…

John Anderson sóhajtott:

- Nem szívesen tettem, Mary – mondta. – Hidd el nekem. Kényelmetlenül éreztem magam mindaddig, amíg meg nem győződtem róla, hogy senki sem tudja, hogy a feleségem vagy.

Elgondolkodva folytatta:

- Tulajdonképpen furcsa, hogy zavarban voltam. Ilyen szegény emberek, mint mi, megérdemelnek karácsonykor egy csomagot. Nem, Mary?

Forrás: Új Idők XLIII. évf. Budapest, 1937. 52. szám  - Karácsony

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése