2019. nov. 23.

Márai Sándor: Rendetlenség




A hibát rögtön észrevette. Titkárnője lépett be, majd az egyik igazgató. Szótlanul mutatta nekik a levelet. Az igazgató elfehéredett. A titkárnő zavartan krákogott. Egyszerű összeadási hiba volt, inkább tollhiba, mint szándékos tévedés.

- De egy ilyen tollhiba – mondta nyugodtan -, megsérti a vállalat hitelét. Ezt a levelet látta a cégvezető, ellenőrizték a titkárságon. Ha megbízom munkatársaimban, vakon aláírom mindazt, mit elém tesznek…

Nem fejezte be a mondatot. Érezte, hogy mindez erős túlzás. Fejét csóválta, legyintett, az ablakhoz állt. Az igazgató és a titkárnő lábujjhegyen hátráltak ki a szobából. Az igazgató reszkető kezében vitte a levelet, ezt a hideg bűnjelet, egy vagy több alkalmazott hanyagságának vészes bizonyítékát. Hallotta, amint halkan becsukják a párnázott ajtót.

Nem fordult meg. Lenézett a gyárudvarra. Óriási kéményt látott, mely öt emelet magasságban pöfékelte a füstöt. Szélcsend volt s a napsütéses tavaszi időben a füst békésen, oszlopként emelkedett fel a vizes-hív, színtelen égbe. A kémény egyenes volt, hibátlan. Még csak az kellene, hogy a kémény is megbolonduljon, gondolta idegesen és szórakozottan. Például egy reggel kissé oldalt dőlne, minta pisai torony… ez volt a legmagasabb kémény a környéken. S ez volt a leghatalmasabb gyár a városban. S a legnagyobb kémény árnyékában, a leghatalmasabb vállalat első emeletének üvegfalú szobájában ott állott, ő, az óriási telep fölött, ahol sok ezer munkás, sok száz hivatalnok végezte e déli órában munkáját. Az udvaron apró iparvonat futott végig, megrakva áruval és nyersanyaggal. A portás, derékszíján fegyverrel, aranypaszomántos tányérsapkában feszített s az ellenőrző gép szelvényeit vette el a távozóktól. A zúgás, mely az üvegfalon át felhallatszott hozzá a telep műhelyeiből és irodáiból s ezer és ezer láthatatlan ember mozdulatainak, beszédének és lélegzetvételének zörejéből sűrűsödött össze: a zúgás egyenletes volt és ismerős. Húsz éve hallgatta ezt a zúgást, minden nap, néha éjjel is, ha a gyárban aludt. Úgy ismert minden zörejt a gyárban, mint az anya ismeri alvó gyermekének lélegzetvételét. A telep számára élőlény volt, mechanikus szervezet, melynek gyes szerveit – a kazánokat, gőzgépeket, olajmotorokat – egy orvos finom hallásával különböztette meg. Néha, munka közben eldobta a ceruzát, felállt, keze megragadta a telefonkagylót, a gépházat kérte, a munkavezetők egyikét. Ilyenkor ideges remegés villanyütése futott végig a telepen. A munkások vagy üzemvezetők, akiket magához hívott, futva érkeztek, lihegő és sápadt izgalomban, mert tudták, hogy soha nem téved: az alvajáró ösztönével érzékeli a veszélyt. Egy kazán hibásan működött s ő megérezte, itt fenn, az irodában. Egy eladó hanyag, egy bevásárló lelkiismeretlen volt: s ő érezte ujjaiban ezt az ideges remegést, mint az elébb is, mikor felfedezte a levélben az összeadási hibát s rácsapott a bűnösre. A gyár öntudata volt, lelke, idegcsomója. s ezt tudta minden ember a telepen. Ezért kattogott minden olyan pontosan, ezért futottak másodpercnyi következetességgel az iparvasút kocsijai, megrakva áruval s ezért lendültek lélegzetállító ütemmel a nagy, olajtól zsírosan fénylő lendítőkerekek a géptermekben.

A tollhibára gondolt, összefonta karját, lenézett a mélybe és vállat vont. Rendetlenség, gondolta. Mindig akadt valamilyen apró rendetlenség az üzemben: a gépek teljesítették kötelességüket, de az emberek – emberi s számára mégis érthetetlen módon! – a szigorú fegyelemben is hajlamosak voltak a rendetlenségre. Egy és más például fontosabb volt számukra, mint az üzem. Mindent tudott a munkásokról és hivatalnokokról, bonyolult és gondosan felépített ellenőrző szervezet vigyázott az alkalmazottakra a gyár falain túl is. A személyzeti osztály titkos nyomozói ismerték a munkavezetők családi körülményeit, egyéni hajlamaikat, a fontosabb tisztviselők előéletét, szenvedélyeiket, ártatlan vagy öntudatlanul is veszélyes hajlamaikat. az emberi anyag, melyet kitűnően fizetett, karban tartott, olajozott, mindent időszerű tatarozási módszerrel óvott és gondozott, különös engedetlenségre volt hajlamos. Egy hatvanéves cégvezetője a múlt héten megnősült, húszéves leányt vett el. Ez a hír úgy hatott reá, mintha egy reggel azt jelentenék, hogy az egyik gőzturbina éjszaka megőrült, elhagyta a gyártelepet és a szomszédos köztéren önálló vállalkozásba kezdett. A gépek is születtek, éltek, megbetegedtek és meghaltak, mint az emberek: de máskülönben pontosan betartották az előírásokat. Nem így az emberek: munka közben például másra gondoltak. Kitűnően fizetett irodafőnökeinek egyikét versíráson kapta rajta a személyzeti osztály ellenőre: a hivatalnokot természetesen azonnal áthelyeztette vidékre. Egyik titkárnője, előzetes bejelentés nélkül, egyik napról a másikra gyermeket szült. Ennek busás ajándékot adott és nyugdíjazta. Néha, komoly tárgyalás közben, élt a gyanúperrel, hogy mérnökei bámulják vagy egy madarat az átelleni háztetőn. Ilyenkor azonnal intézkedett, megrótt, büntetett vagy jutalmakkal, kecsegtetéssel iparkodott fokozni a lankadó munkaerőt. Az emberekben volt valami, amivel a leggondosabb munkaterv sem bírt. A szolgálatszabályzat, mely bekeretezve függött a gyár minden munkai helyiségében, életének főműve volt: az egyes pontozatok szabályos és félreérthetetlen szövegezésén esztendőkig dolgozott. De még ez a tökéletes, az emberi és a szolgálati összefüggések minden elképzelhető változatát szűkszavú pontokban felsoroló írásmű sem láthatta előre az emberi természetből következő, érthetetlen és megjósolhatatlan rendellenességeket. Az emberek munka közben is valami másra gondoltak: elvégezték feladataikat, néha buzgalommal dolgoztak, de érezhetően és észlelhetően más is járt a fejükben. Ez a „más”, melynek igazi értelmét gyakran iparkodott elképzelni, ez a titokzatos és fölösleges, esztelen és szabályzatellenes „más” okozta néha a tollhibákat vagy az anyagbeszerzés, eladás körül észlelt rendetlenséget – s általában a rendetlenséget, mely ott lappangott a tökéletes, fegyelmezett, zsírozott, olajozott, minden csavarjában és huzalában ellenőrzött üzem mélyén.

A rendetlenség. Halkan, tehetetlenül felnyögött, mikor erre gondolt. Ma a tollhiba, holnap elfelejtik lezárni az olajcsapot! Vagy félszázalékkal többet adnak az alumíniumért, holott megfelelő alkuval, erőszakos és értelmes vita árán megkaphatnák olcsóbban is. Volt valamilyen tunyaság az élet alján, s ezzel nem bírt senki. A rendetlenség volt az élet alján – de mit is akartak igazában az emberek? Mi mást akarhattak, mint teljesíteni kötelességüket, az Istennel, a társadalommal és vállalattal kötött szerződésük betű szerinti értelmében? Isten adta nekik a világot és az életet, a társadalom adta nekik földi létük emberi kereteit s a vállalat adta nekik a fizetést, a balesetbiztosítást és a drágasági pótlékot… Mit akarhatnak még? Nem értette. Utóbbi években mind gyakrabban jelentkezett a gyár és üzem életében effajta apró műhiba, mint az elébb a tévedés az összeadásban… s ő minden alkalommal megérezte és felderítette a hibát, ideges borzongással fülelt és kémlelt, viszolyogva észlelte az apró, ütemesen ismétlődő rendhagyásokat. valami nincs rendben, gondolta. A rendet ő sugározta széjjel az üzemben, mint egy központi erőtelep a meleget és a világosságot. Amíg ő helyén volt, vezetett, figyelt, megérzett és ellenőrzött, neme eshetett komoly baj. De most mind gyakoribb volt a tollhiba. a mellékes, az esetleges és kiszámíthatatlan ismétlődött, minden héten, meglepő fintorokkal, mintha a gépek és emberek valamilyen titkos játék kamaszos buzgalmában fogtak volna össze ellene és a Rend ellen, melynek ő volt értelme és megtestesítője. Mit tehetett? Szigoríthatta még az ellenőrzést? Nem, az ellenőrzés már így is tökéletes volt; a telep biztonsági szervezete az emberi képességek felső határán működött. Adjon ajándékot és kedvezményt az alkalmazottaknak? Minden lehető alkalommal javított sorsukon, a gyártelep híres volt emberbaráti intézményeiről. Nem, az emberek, rejtélyes módon, mást is akartak, mint fizetést, jutalmat, lakáspénzt és külön bért a túlórákért. Az emberek – sok apró példa mutatta – a renden túl egyfajta rendhagyást is akartak. Nem nagyot, nem végzeteset: éppen csak rendszeresen, egy-egy tollhiba vagy hanyagság erejéig. Az emberek nem akartak tökéletesek és szenvtelenek lenni, mint a gépek s valamilyen rejtelmes makacssággal követték el újra és újra ugyanazt a rendetlenséget a renden belül.

- Ilyenek az emberek? – kérdezte hang nélkül s lenézett a mélybe.

A telepre nézett, a kapusra, a kéményre és az iparvasútra: s először életében elszédült. Kissé előredúlt, két kézzel megkapaszkodott a nagy ablak sárgaréz kilincsében. Minden a helyén állott, a világban és a telepen s ő is helyén állott, a vezérigazgatói szobában – de kissé megszédült és előredőlt. „Aha, ez a rendetlenség” – gondolta. És két kézzel, erősen kapaszkodott az ablakkilincsbe. Máskülönben biztosan állt helyén, nem érzett semmiféle rosszullétet. Meglepte, milyen ismerős ez az érzés – a szédülés, a testnek ez a váratlan lázadása -, mintha már régen várta volna, hogy egy napon vállon ragadja valaki, vagy valami s kissé megdönti, mint egy fatörzset a hirtelen kerekedett szélvihar. Ismerős volt, egyáltalán nem félelmes – mintha nem is lehetne másként, mintha évek óta várná ezt a pillanatot: olyan volt. Ez a rendetlenség, gondolta és lenézett a mélybe. Minden szabályosan sorakozott a mélyben, az épületek, a műhelyekben a gépek s a gépek mellett az emberek és az emberek szívében és agyában az a különös rend, melyet időnként megszakított a rendetlenség, mintha az is értelme lenne az egésznek, mintha a rend éppen a rendetlenség villamos áramszakításaitól lenne eleven és értelmes – nélküle kissé halott az egész, ő is. De most, mikor elszédült s a kilincsbe kapaszkodott -, e pillanatban mintegy kiengedte kezéből a telepet és élte egész művét, mindent, amit eddig alkotott vagy gondolt – csakugyan élt. Ez az érzés erős volt, meglepő és diadalmas. Másképpen élt, mint eddig. Mintha a mai napig csak teljesítette volna egy órarend előírásait, megszületett, iskolába járt, egyszer játszott a piactéren, egy idősebb fiúval, aki megverte, aztán levizsgázott. Egyszer szerelmes volt, egy napon Buenos Airesbe utazott, megalapította és vezette a gyárat. Néha beteg volt; ilyenkor orvost hívtak és mindenki teljesítette kötelességét; az orvos azzal, hogy gyógyította és ő azzal, hogy beteg volt. De most először életében, mintha ő is elkövette volna a tollhibát – ez volt a rendetlenség, melyet egy életen át irtott és üldözött. Most itt volt. Milyen volt?... Kissé forró volt s ugyanakkor különösen édes és jó. S mintha valamilyen értelme lenne. Igen, - akármilyen hátborzongató volt is szavakba foglalni ezt az érzést -, mintha ez a pillanat, mikor minden, ami szilárd volt, amire az előírások vigyáztak, megremegett, mintha ez a pillanat igazibb értelme lenne életének és művének, mint minden, amit elébb gondolt, érzett vagy alkotott.

Erre gondolt; s a világ egyszerre elcsendesedett. E csendben hallotta szíve dobogását, ezt a hosszú és egyenletes zörejt, mely egyszerre dobogott a mélyben zúgó nagy gépek súlyos, ütemes szívdobbanásaival. Most nem érezte olyan lehetetlennek, hogy a turbina egy napon elmegy innen és önállóan kezd vállalkozni a szomszédos téren, most, először életében megértette azt is, hogy valaki verset ír vagy sétálni megy – minden gyakorlati cél nélkül – egy húszéves leánnyal, vagy egyszerűen csak elmosolyodik tárgyalás közben, kinéz az ablakon és a felhőket bámulja. Mindez most értelmesnek tetszett. Például az sem lehetetlen – gondolta -, hogy az ember egy napon, a hivatalos órák alatt elhagyja az irodát,kimegy az utcára, lefekszik a napsütésben a kövekre és az eget nézi. Kétségtelen, hogy feltűnést keltenék, gondolta. De az élet maga semmi más nem volt, mint „feltűnés” – az ember egy napon feltűnt a világban és teljesítette kötelességét, ennyi volt az egész. Lehet másképp is?... – gondolta és nagyon sápadt volt. Mert most megértette, hogy lehet.

Végigment a szobán, csöngetett. A titkárnő belépett:

- A hibát kijavították – mondta a titkárnő és engesztelően mosolygott.

Szórakozottan nézett a nőre:

- Kár – mondta.

A titkárnő ijedten hátrált az ajtó elé.

Így kezdődött.

Forrás: Új Idők LI. évf. 1945. 1. sz. 1945. augusztus 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése