2016. febr. 6.

Porzó (Ágai Adolf 1836-1916): Tea Kossuthnál


Ágai Adolf




Ott ültünk a múlt hetekben hárman előtte, jövevények. El sem bírtam hitetni magammal, hogy az a gyengéd-piros arcú öreg úr – öreg és nem is agg – nyolcvannyolc évnek magasáról pillant végig oly tartalmas életen, milyen kevésnek jutott. A hazai napi politikáról, mely az „és”-en kívül alig nyújtott számba vehető tárgyat, legalább olyat nem, melyet előttünk akart volna szóvá tenni, áttértünk a múltra: s emlékeztünk régiekről.

A legény behozta a teát. Míg Ruttkayné, a kormányzó testvérhúga rendezkedett az asztal körül, eszembe jutott, mert hiszen füstölni nem lehetett, a hajdani „Kossuth-szivar”. Legalább erre gyújtsunk rá. Akkor a szivar még „szivola” volt.

Pompéryvel találkozik egyszer Vas Gereben a Rózsa téren. Kérdezi Vas Gereben, melyik hát a jobb elnevezés: a „szivola”-e, vagy a „szivar”?

- Mindegy az – felelé János bácsi, aki akkor még fényes ifjú volt.

- Már hogy volna az mindegy? – pattogott Vas Gereben. Akkor mindegy a fuvar meg a fuvola is.

Ez a Pákh adomája jutott eszembe, s bizony sajnálom, hogy mint afféle esprit d’escalier, csak most, ebben a percben.

- Megsínylem a füstöt – vette föl a szót Kossuth. – Cserben hagy a szemem, gyötrelmes már nekem az olvasás. A minap Lujza (Ruttkayné) biztatására - keressek másforma szórakozást is -, rávetemedtem a színházra. Valami opera járta. De alig ülök ott néhány pillanatig, úgy megrázkódtam a dobtól, trombitától, hogy fogtam a kalapomat, botomat és „jártam”.

Ruttkayné bólogatott a fejével és nevetett. Aztán öntött a cognacból s bujdosott a kis pohár.

- Kezemben a bornak legfinomabb szeszi – mondám fölkelve. – Ráemelem a kormányzó úr egészségére. Éljen Kossuth Lajos!

- Az én egészségem?... Az én életem?... – mosolygá szelíden. – Itt felejtett az én nyolcvannyolc esztendőmmel a halál. Mint a kasza alatt meglapuló szál, a vágás után ismét visszahajlik: így maradtam meg én is, egyedül. Nem tudok már társamat abból az időből. Nem mondom, hogy kíméletből hagyott meg az a kasza, mert az aggsággal annyi szenvedés jár, hogy az ilyen kelletinél hosszabb életben, mint az enyém, kevés a köszönet. Meg aztán: a normális határokon túl nincs is célja az emberi életnek. Tudja a jó isten… Én tán most háromezer szúnyog elől szívom el az oxigént; halálommal pedig hasznukra lehetnék.

Ruttkayné lopva törült ki szeméből egy könnyűt és második csészével töltött. Csak annyit mondott, hogy: „ugyan már!”

Előhozakodtam az én hajdan való pajtásaimmal, a Zsulavszky-fiúkkal. Hol van Emil, Laci? S a kis Kázmér? Meg az ő édesanyjok Emília, a kormányzó testvérhúga?

Azok is mind elpusztultak Amerikában – ki Visconsinban, ki Arkansasban. Pedig olyan lelkes, iparkodó gyerekek voltak! Emíliának, Kossuth Lajos hasonmásának megszakadt a szíve a nagy bánatban.

Fojtogatott engem is a nagy szomorúság, melyet kérdéseimmel a kormányzóban ébresztettem. Vígabbra akartam terelni a csökkenő hangulatot.

- Azt sem tudja kormányzó úr – kezdém -, hogy amidőn 1848-ban, országjáró útjában Abonyban is megfordult, én voltam a huszárja.

Kérdő nyájassággal nézett rám, s erre elmondottam azt az én első és egyetlen stréberségemet, midőn a hintójára hátul felkapaszkodtam, el nem hallgatván azt a részletet sem, hogy magasbra vívó szenvedelmemnek újdonatúj nadrágom adta meg az árát, mert éppen a térdem fölött repedt ki. Hogy előzőleg a városháza tanácstermében szólott az urakhoz, majd kívül az udvaron a néphez, lelkesítve azt a fegyveres védekezésre.

Kossuth elmerengett nehány pillanatig. Egyszerre kividámult az arca.

- Jut eszembe – mondá mosolyogva. – Különösen a kecskeméti utam! – s már itt vállait rázogatta a nevetés.

Nagyon derűs lehetett a kormányzónak, ez az emléke, mely mint sugár sütött ki a borongásból, s érthető kíváncsisággal lestük is, hogy elbeszélje nekünk.

- Igen, igen: az Alföld hírös városában voltunk – folytatá Kossuth -, s a nagy piacon intéztem szavaimat a sokasághoz. „Olyan időt értünk – mondán nekik -, amidőn a hazának minden erejére van szüksége; olyan kort, amelyben a honszerelem még az útonállóról is lemossa a bűnt! Ezért kegyelmeztem én meg még Rózsa Sándornak, a félelmes rablóvezérnek is, ha ezentúl a maga s a legényei erejét, ügyességét és vakmerőségét arra a célra használja, hogy ártson vele az ellenségnek!” – Amely a város határától bekísért: annak a bandériumnak a lovasai kerítették be a nagy közönséget, gyönyörű rámába foglalva a festői képet. Alighogy befejeztem mondásomat: az egyik lovas, délceg, fiatal gyerek, megfordította a fakóját, sarkantyúba kapta s elvágtatott rajta, mint a förgeteg. Feltűnő volt előttem ez a hirtelen való távozás. Kívánságomra utána rúgtatott két másik legény, hoznák vissza, hadd érteném meg eltűnése okát. Egy kisvártatva megtért a nyalka fiú, kit pajtásai közrefogtak, s így is vezettek elibém. Kérdésemre: miért hagyta el társait, azt felelte, hogy hiszen ő úgyis a Rózsa Sándor bandájához tartozik, hát az ő kapitányához igyekezett vissza csak. Amely magyarázattal persze be muszáj volt érnem.


*

Beszélt az olasz a sardiniai olasz népről. Nem képzelmes, mint a délvidéki, nincsen temperamentuma, de komoly, önérzetes, megbízható, munkás. Nem is latin vér kereng a longobardok ivadékában. A savojai ház, különösen Carlo Albertónak, e szerencsétlen s hős királynak a nevelése. Hogy Turin megszűnt fejedelmi székvárosnak lenni, sok helyi aspiratio fúlt el, melynek csak az udvari levegő az éltetője, s mind az e fényes központ felé irányzott igyekezet hirtelen meglohadt. Nem soká tartott a szünet, s keményen belekapaszodtak a munkába. Szemlátomást emelkedett az ipar, épültek s még egyre épülnek a gyárak, mindenütt boldogulással találkozik, a gyarapodás nőttön nő. Dolgoznak s nem zajongnak, mint a nápolybeliek.

Az egyik útitársam (jeles gazda), élve a kapóra jött fordulattal, fölemlítette a kormányzónak, hogy otthon is nekilendült a gyárépítés, megjavultak a gazdasági viszonyok: példákkal erősíté előadását.

- Ó, tudom – felelé Kossuth -, tudom mindezeket. De csak folytassa, jól esik hallanom.

Főleg a magyar főváros gyors fejlődésin, szépülésin csügghet vágyó szívének minden rostjával. Ismerte Pestet, ismerte Budát, de nem ismeri Budapestet. Oh, Budapest! Az íróasztalán volt széltiben-hosszában kiterítve annak legújabb látképe, a környező új telepekkel. Csak az a csöpp Kossuth-falva, amely az ő nevét hordozza… Emberséges szatócsok, szerény iparosok, ez apró gyarmatnak alapvetői adóztak vele a nagy magyarnak. Maga e büszke országban ragyogó közepe, amelyben lüktet a nemzet szíve s gondolkozik agyveleje, még egy kis közzel sem emlékezik meg róla, arról az egyről, aki valamikor annyi nullának az élén állva szerzett nekik súlyt, erőt és díszt. Csak én – hadd szerezzem meg magamnak ezt az elégtételt -, csak én említek egy Kossuth Lajos terét valamely rossz fővárosi novellámban, pedig valójában egy Kossuth utcácska sincs följegyezve azon a fakó, zöld és rózsaszín sávokkal megpingált abroszon, melynek virágfüzéres, címeres szögletében ott áll e név: Budapest. Holott, ha a Tóth Pál terét említem: nem tudom, nem-é egy létezett vagy még létező városatyai nagyságunk terére találtam ráhibázni?

Azt sejtem, hogy a némaságnak abban a futó pillanatában, melyben elfogódva voltunk, mindhármunknak ez a gondolat nyilallhatott át a lelkén.

- A kocsis – kezdé egyikünk – legott intett a fejével, mihelyt kormányzó úrnak a nevét említettük. „O, il generale! Va bene!” Ezek a taliánok annyit hallottak a magyar vitézségről, hogy jeleseit csakis katonáknak képzelik.

- Pedig valóban nem tudom hogyan, honnan ismernek. Hiszen már ki sem járok, nem látogatok meg senkit – folytatá szünet után Kossuth. – Csak – s itt fölemelé fejét – csak egy embert látogattam meg: Turin város polgármesterét, Voli urat, aki a minap - hogy annyian, nyolcszáznál többen jöttek hozzám magyarok - tisztelt meg agg fejemet azzal, hogy e város nevében üdvözölt. Nem tudom – veté utána mosolyogva -, nem sínyli-e meg a jövő heti municipalis választásokon. Mert a hármas szövetség egyiknek – az olasznak természetesen – keze szintén benne lesz.

- Akár, mint otthon – mondám.

- Akár, mint otthon – felelé.

S itt vártuk nyilatkozatát a nyolcszáz magyarnak ünnepies tüntetéséről De hallgatott felőle, s mi nem vallottuk illendőnek provokálni őt! Majd rátért az én északi utazásaimra, s csak mert hű képét akarom adni e látogatásomnak, s bizony nem léháskodó hiúságból jegyzem föl itt, hogy „érdeklődéssel, gyönyörködéssel olvasta cikkelyeimet kontinensünk e végpontjáról”, amint hogy más irányban folytatott irodalmi működésemet is figyelemmel kíséri – de azért a „Borsszem Jankót” egy szóval sem érintette, amit szintén csak a históriai hűség kedviért említek meg. Pedig, ha jól tudom, haza írt leveleiben történt is hivatkozás lapom egy-egy alakjára.

Míg társaimhoz fordult, lelkemmel ismét beleszállottam e férfiú lelkébe, melynek nagy temetőjében ott láttam a feszületet ezzel a sugárzó felírással. „Feltámadunk!” A zsoltár után fölzendült bennem a Kossuth-induló – az a régi, melynek harsogása közben annyi magyar szív hullajtotta el piros vérét, meg az a másik, amely őt magát indítsa el honja felé. Ne nézze, hogy mindjárt az első napokon nagy hazafiak fognak színe elé járulni megmaradt régi Kossuth-bankóikkal, váltaná be utálatos osztrák-magyar bankjegyekre; s ne nézze, hogy már az első órában száznegyvenöt vértanú kéri majd protekcióját valamely hivatalka elnyerése végett. Ezeket ki nem kerüli, mert hiszen csöndes magányát is hányszor zavarták föl az ilyen messziről jött jó magyarok vagy az ő leveleik. De jöjjön haza a többiért, jöjjön haza magáért! Ne is várja be azt a honossági törvényt! Minek az neki? Ez a törvény ember alkotása, tökéletességében is gyarlandó. Jöjjön haza azon az ezredéves jusson, mely hazát adott a magyarnak. Jöjjön el azon a negyvenkét éves jogon, melyet ő adott az ő magyar népének.

A sok közül, amitől lelke a hosszú távolét alatt megkeseredett, ott van tán az a híres nóta is, hogy:

Kossuth Lajos azt üzente
Elfogyott a regementje,
Ha még egyszer azt üzeni,
Mindnyájunknak el köll menni!

Hogy eltörpül az „és” mellett ez a „ha”! Olyan óvatossá teszi ezt a nótát! Pákh Albert lutheránus népdalnak is nevezte. Közvetlenebb, igazabb, forróbb a másik: „Gyere haza Kossuth Lajos!”

*

Az óra már későre járt. Barátimmal összenéztem. Menjünk.

Mikor Kossuth a gyöngéd, keskeny kezét nyújtotta nekem, én azt erősen megfogva, így szólottam:

- Kormányzó úr! Még egy küldetésben is járok itt. Van nekem otthon egy kedves rokonom: Ilka. Ez a kislány a lelkemre kötötte, hogy ha Turinban csakugyan szemtől-szembe fogok állani Kossuth Lajossal, ezzel az ő imádott emberével, az ő nevében csókoljam meg a kezét. Engedje ezt olyképp teljesítenem, hogy az ő nevében is. Évekkel ezelőtt Rómában IX. Pius fogadott nehányunkat magyarokat, s ekkor részemül jutott az a szerencse, hogy pogány létemre megcsókolhattam a szentatya kezét. Amit a zsidótul meg nem tagadott a kereszténység feje: a hűséges mameluktól ne tagadja meg a legelső magyar!

S ráhajoltam a fönséges aggnak reszkető ujjaira s megcsókoltam azokat. és ő engemet megölelt s fehér szakállának selyme érinté arcomat.

Az ajtóban még egyszer megfordultunk:

„Gyere haza Kossuth Lajos!”

Isten szerezze!

Forrás: A Hét - 1. évf. 3. sz. Bp., 1890. jan.19.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése