2016. febr. 6.

Malonyay Dezső: Vasúton





Jöttem Pest felé a személyvonaton. Csúnya, szürke idő volt, az apró szemű eső az egész úton verte az ablakot s a rohanó vidék, az egyforma őrházak a vasút mentén, a borostás, avar földek, a kilátást elzáró köd – valóságos ásítás volt az egész út. Egyéb mulatság híján végre már a szédítő gyorsan egymásután sorakozó távíróoszlopokat olvasgattam össze.

Egy kis sáros állomáson, nem messze Pesttől, megállott a vonat. A kalauz rekedtek kiáltotta: „egy perc!” Kiállhatatlan utálatos volt ez a hang is.

Egy öreg, fehér hajú apró asszony, meg egy csinos sugár leány várakoztak a három ablakos indóház előtt. Az öreg asszonyon olyan sokat kefélt, templomba járásra tartogatott fekete ruha volt, amelyik nem is volt már fekete, inkább zöldes és nagyon tiszta; - a leány karcsú derekán divatos, szürke utazó köpeny feszült meg s kesztyűk voltak a kezén. Az öreg asszonynak egy fakó, idomtalan esernyő volt a kezében. Mikor a vonat megállt, a leány lehúzta arcára fátyolát és sietve, félszegen búcsúzott az öreg asszonytól, aki keservesen sírt és mindig az esernyőjét akarta kinyitni. Alighanem azért, hogy a leány meg ne ázzék, míg beszáll.

A kalauz siettette őket: tessék! tessék!

A leány alig tudta lerázni magáról az öreg asszony reszkető karjait, már jött volna, pirult is, türelmetlenül tűrte az ölelést s szinte húzta magával a vonat felé a kis öreg asszonyt. Azt hiszem szerette volna, ha senki nem látja ezt a jelenetet.

No, elváltak. A leány mindenekelőtt összegyűrődött fátyolát igazította meg s oda se hederítve a kínált esernyőre, sietve szökött fel egy III. osztályú kocsiba. Látszott rajta, hogy ezt a III. osztály is restelli. Amint föllépett, a szoknyája föllebbent, selyemharisnyát láttam a bokáin. Az öreg asszony szétnyomott, formátlan posztócipőkben topogott a latyakos földön, zokogva mondogatta a kocsi előtt:

Írjál mindjárt… Mikor látlak megint? Talán sohase látlak?... Isten áldjon meg!… Isten áldjon!...

„Mehet!” – kiáltotta a kalauz. A mozdony prüszkölve, kattogva, sebesen, egyre sebesebben robogott odébb a sáros kis állomásról. Az öreg asszony a zsebkendőjét lobogtatta utánuk s mintha a sírdogáló gyönge hangját is magával kapta volna a vonat, jött velem: isten áldjon meg!... isten áldjon…

Néztem, vajon int-e vissza neki szép, karcsú leánya? Bizony egy kendő se lobogott a vonatról. Hamarosan én lobogtattam hát ki az ablakon a kendőmet. Ah, milyen élénken intett vissza az öreg!...

A leány valószínűleg behúzódott egy sarokba s alig várta a fényes, asphaltos Pestet. A vonat vitte őt rohanva, szédítő sebesen.

A kis állomás, a fehér kendőt lobogtató öreg nénike, mind messzebb, messzebb maradt el, mind kisebb lett… egyszer csak nem látszott belőlük semmi. Csak a hangját hallom, ma is mindig hallom.

Forrás: A Hét - 1. évf. 3. sz. Bp., 1890. jan.19.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése