2016. márc. 14.

Jókai Mór: Nemzeti haladásunk 1855-ben





Tekintsünk vissza a múlt évre és tanuljunk meg tőle reményleni.

Csendesen, de szilárdul haladunk, javulunk, épülünk, közéletünk semmi ágazata sem marad hátra, egyik a másikat mozdítja előre.

A vallásosság és népnevelés ügye emelkedőben van; ez évben két nagyszerű templom készült el Isten dicsőségére hazánkban; az esztergomi basilica, és a fóthi kathedrale, mindkettő egyszersmind a hazai műemlékek legszebbike, és felépült a minden templomok közt legszebb templom: a vallásfelekezetek közti egyetértés, melyet a múlt év fényesen tanúsított, midőn a dühöngő ragály napjaiban lelkészeink valláskülönbség nélkül részesítének testi ápolás és lelki malasztban minden szenvedőt. – Több tanoda megnyerte ez évben a nyilvánosság jogát, mi azokat régi virágzásukra fogja segíthetni s ami ez évben roppant foglalást tett a népnevelés mezején, létrejöttek a vasárnapi és tanyai iskolák.

A tudományos világban magyar akadémiánk újabb megszilárdulása kelti föl bizalmunkat, midőn annak élére oly férfiak állíttattak, kiknek tevékenységéről meg vagyunk győződve.

Irodalmunkat ugyan nagy veszteség érte Vörösmarty halálában; ámde itt is elmondhatjuk, hogy a költő újraszületett, midőn meghalt, mert művei ezután még nagyobb hatással leendnek. A többiekre örvendetesen mondhatjuk el, hogy öregeink megifjulnak, ifjaink megöregbülnek, amazok erőben, ezek tudományban. Az idén megjelent magyar könyvek száma megközelíti a hétszázat! Népies vállalataink roppant hatást gyakorolnak a közönségre, mely folyvást növekedőben van, a „Vasárnapi könyvtár” eddig hallatlan elterjedésben ismerteti legjelesebb íróink műveit. A napi sajtó folyvást növekedő részvétet gerjeszt; a „Pesti Napló” új szerkesztőt kapott báró Kemény Zsigmondban, ki eszesen, tudományosan, következetesen vezeti e nagy fontosságú hírlap ügyeit, míg Török János szerkesztése alatt új politikai hírlap keletkezett nyelvünkön a birodalmi fővárosban Bécsben, a kormány hivatalos lapja a Budapesti Híradó, a vállalkozó Emich Gusztávnak adatván át, szinte gazdagabb tartalmat ígér jövőre. A tisztán irodalommal foglalkozó lapok, Délibáb, Hölgyfutás, Visszhang, Családi lapok, Divatcsarnok egymással nemesen vetélkedve mozdítják elő nyelvünk haladását. A Szent-István társulat százezerre menő népszerű könyvet oszt szét évenkint, ingyen, vagy csekély árért. Ennyi dicséretes törekvés lassankint felemeli népünket azon míveltségi fokra, melyen más, általunk bámult nemzetek állanak.

Művészeti ügyeink is haladnak előre. Legelső helyen említjük a színészetet, mint mely legnagyobb befolyással bír. Pesti színházunk körülményei ez évben örvendetes fordulást vettek. Gróf Ráday, legkedveltebb igazgatónk egyesíté a régi erőket, a hiányzókat pótolja újakkal, buzdítá a drámaírókat, méltányos volt a művészek és a közönség kívánatai iránt, aminek és Simoncsics János gazdászati igazgató takarékosságának természetes következménye lett, hogy ez intézetünk a közönség minden igényét ki tudja elégíteni, míg a közönség részvéte ezt oly állapotba helyezte, hogy ez idén  még a korábbi évek adósságait is képes volt törleszteni, s kiszolgált tagjait tisztességesen nyugdíjazni. Emellett a vidéken is örvendetes pártolás mutatkozik a művészet iránt: Szabadkán új színház nyittatott meg, s ilyennek építése határoztatott el Debrecen és Tata városokban is. Arad, Kolozsvár, N.-Várad elébbeni buzgalmukban most is megmaradtak.

A festészegylet tagjainak száma több ezerre szaporodott s állandó műtárlatunk folyvást növekedő buzdítással hat a hazai festészekre, tehetséges festőket külföldre küldtek tanulmányozás végett főuraink, mint Apáti Mórt, Telepi Károlyt, az itt bennlevőket pedig hazai tárgyú művek készítésével foglalkoztatják, mint Petrich Orlayt, Molnárt és Kovácsot.

Fametszetekért sem szorulunk többé külföldre, a lapjainkban közlöttek eléggé bizonyítják e művészeti ág kifejlését Pesten. A zeneegylet folytatja előkészítő működését, míg Horváth E. magányiskolájának növendékei többször szép sikerrel mutatták be magukat a közönségnek.

Népzenénk folyvást nemesbülő irányban halad új zeneköltőink törekvése által.

Ipar és gazdászat ügyében is sok haladást tettünk ez esztendőben: a javított gazdasági gépek, ekék, vető-, arató-, cséplőgépek nagy elterjedése legbiztosabb mértéke gazdászatunk gyarapodásának. Gazdasági lapok és könyvek sikerrel terjesztik az újabb kor üdvös újításait és találmányait, a mezőgazdaság könyve e téren megbecsülhetetlen kincs gyanánt jelent meg ez évben. Legnevezetesebb esemény azonban reánk nézve az általános tagosítás eszméje, melynek foganatosítása által hazánk lakosai félbirtokukkal gazdagabbak leendnek s egyedül képesíthetők ipar által bármely mívelt államot megközelíthetni. Ide számíthatjuk még a létesült hitelbankot is, melynek áldása a földbirtokot még egyszer oly becsessé teendi, mint eddig volt.

Vasutaink is szaporodtak ez évben, a Bécs-győri vonat most nyílt meg, s szinte ez évben határoztatott el egy Ipoly-Sajó-völgyi, Győr-kanizsai és Kassa-miskolci vonat építhetése.

Kereskedelmünk ezáltal is újabb lendületet nyer. Borainkat nagymértékben hordják a külföldre s terményeink a párizsi ipartárlaton elismerésben részesültek; kertészeti haladásunk Encz képezdéje által biztosíttatik.

Találmányokat is mutathatunk fel ez év folyamából; egyik Gyürky hajó-hajtó gépe, másik Farkas konkolyszedője, harmadik Jedlik és Hamar Leo tökéletesített villanyvilágítása; melyek mind nemzetünk becsületére válnak.

Nemzeti lételünk egyik nagyszerű emléke is ez idén létesült, a budavárhegyi alagút, méltó ikercsoda-testvére a Lánchídnak.

Új hasznos ismeretekben gazdagultunk, megismertük a kenyér-gyökeret, mint burgonya-pótlékot; az ásfodélát, mint szeszfőzésre való gyökeret; megtanultuk a tűz- és jégkármentesítő intézetek hasznait becsülni s ez idén sokkal kevesebb panaszunk lehetett sokkal több kár és veszély ellen, mint egyébkor.


És végre napról napra jobban megtanultuk azt, amit régen kellett volna már tudnunk, hogy a magyar nemzet boldogságának egyetlen egy útja-módja az, hogy önmagát szeresse; hogy a legkisebb, úgymint a legnagyobb érezze annak fontosságát, szükségét, hogy a nemzeti jóllét emelésének mily nagy szüksége van minden egyes ember kezére és fejére és szívére. Íme e tudat lassankint megszilárdul bennünk. Főuraink hazatérnek és példát adnak nemes buzgóságukkal a hon boldogításában, okos gazdálkodásban, nemzeti nyelv, művészet, tudományok és erkölcsök mívelésében; a köznép örömest tanul a jó példából s egymást nógatja, buzdítja a felvilágosodás és közszorgalom ösvényén való haladásban, melynek örvendetes nyomait a múlt évben is eléggé tapasztaltuk. Legyen az ezutánra is így! Hogy legyen a magyar nemzet testben, lélekben egy és erős, nagyjaiban büszke, kicsinyeiben szilárd, vagyonilag gazdag, értelmileg kitűnő, erkölcseiben tiszta, vallásában állhatatos, Istentől megáldott és emberektől magasztalt! – ahogy megérdemli…


Vasárnapi Ujság 3. évf. 1. sz. (1856. január 6.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése