2016. márc. 14.

Beöthy Zsolt: Kálozdy Béla (könyvismertetés)





Beöthy Zsolt mint novellaíró. Beöthy Zsoltról általában tudják, hogy irodalmi pályája elején mint elbeszélő író is jelentős sikereket aratott. Nagy kétkötetes regénye, a Kálozdy Béla a kiegyezés után közvetlenül következett új fejlődésnek nevezetes terméke, tipikusan mutatja azt a két hatást, amely e kor fiatal regényíróinak formai és tartalmi törekvését meghatározta: Jókai hatásának és a külföldi, különösen az angol realisztikus regény hatásának az elegyedését. Beöthy novellái is ezt a stílust példázzák.

Irodalmi érdekesség, hogy ő vezette be irodalmunkba az angol sketch műformáját, a nagy vonásokkal jellemző s egy alakot erősen kidomborító vázlatot s ezzel ösztönzést adott Mikszáth Kálmánnak a rajzforma eredeti művészetű kialakítására. Magában véve ez is nemcsak hogy igen érdekes példája a kortárs írók egymásra hatásának, hanem irodalomtörténeti fontosságot is ad Beöthy elbeszélő munkáinak. A nagyközönség, különösen annak fiatalabb része azonban kevéssé ismeri Beöthy élete munkájának ezt a részét, esztétikusi, kritikusi és szónoki szereplésének ténye háttérbe szorította rég abbahagyott szépprózai-írói munkáinak emlékét.

Novellái annak idején sikert arattak, de azóta nem jelentek meg új kiadásban, nehéz hozzájuk férni s így a legtöbben inkább csak hallomásból ismerik őket. Most kedves próbát kapunk tehetségének erről az oldaláról is: Régi nóták címmel három novellája jelent meg a kitűnő írónak egy szép kötetben. Mindegyik novella szerkezete szerint egy-egy alakot állít be az életnek egy különleges helyzetében, amely alkalmas arra, hogy karakterüket szemléltesse s ez a karakter szemünk előtt fejlik ki pszichológiai és etikai tartalmuk főelemeivel. A harmadik novellában, amely valamennyi között a legjelentékenyebb (Egy kis rab, meg egy kis koldus álma), ezen kívül még az ellentét hatása is színezi a szerkezetet. Finom, nemes, emelkedett etikájú írói szellem nyilatkozása ez a három novella, egész felfogásuk egy elmúlt nemzedék szellemének leheletét érezteti, a stíljük csiszolt és gondos, - a mai olvasó is élvezettel merül el bennük, nem csupán irodalomtörténeti emlékek, hanem élő olvasmányok. A szép kis kötetet, melybe Haranghy Jenő néhány biztos technikájú illusztrációt rajzolt, a Pantheon adta ki.

Forrás: Vasárnapi Ujság 23. szám (67. évfolyam) Budapest, 1920. december 5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése