2016. márc. 14.

Zsoldos László: A tanítónő verse





Rongyos ruhában, rövidre nyírt haján átkötött fehér zsebkendővel a fején, dúlt ábrázatú, szánalmas nőalak állította be egyik budapesti napilap szerkesztőségébe. Reszkető karján gondosan bebugyolált hosszúkás valamit szorongatott magához, hasonlón az anyához, aki pólyás gyermekét dajkálja.

- Kérem szépen – mondta didergős hangon a köréje csoportosult újságíróknak -, ne tessenek ám megijedni tőlem… jaj, ne nézzenek rám olyan idegenül… nem vagyok én koldus…

Elakadt, levegő után kapott, majd úgy dadogta tovább.

- Én óvónő vagyok, könyörgöm alássan, Belényesről.

- És mivel lehetnénk a segítségére, kérem? – szakította félbe a lap segédszerkesztője.

A  toprongyos asszony révetegen mosolygott.

- Hogy a segítségemre? Mivel? Hát tetszik tudni, valami állás is jó lenne bizony. De nem kell! – toldta hozzá elutasító mozdulattal. – Aztán meg lakásom sincsen; tetszik tudni, mióta megérkeztem, azóta minden éjszaka kint alszom a Keleti pályaudvaron… a közt a tömérdek nép között.

- Lakást szerezni? – vélekedett egyik munkatárs. – Most minden lakást a menekülteknek rekvirálnak…

Az óvónő tiltakozón emelte föl a jobbját (mert bal karján szorongatta a bebugyolált csomagot):

- Lakást, jó uraim? Isten ments! Hiszen volt nekem jó kis lakásom Belényesen. Igaz, hogy a románok kétszer kiraboltak. Ki bizony, úgy, szerkesztő urak, úgy, hogy nem maradt egyetlen harisnyám, egyetlen egy szál ingem, már tessék megbocsátani érte, hogy így beszélek… De énnekem nem kell itt semmiféle lakás, kérem szépen…


A munkatársak összenéztek. A toprongyos nő pedig még furcsábban folytatta:

- Egy kis harapnivaló is rám férne, bizony.

- Hát éhes? – szólt bele valamelyik. – Azon tüstént segíthetünk, kedves asszonyom. – S a munkatársak már egymás után nyúltak a pénztárcájukért, hogy pénzt adjanak össze a szegény teremtésnek. Az óvónő azonban sírva fakadt:

- Az Isten szerelmére, szerkesztő urak! Csak ételre ne adjanak nekem egy fillért se! Csak ételre ne!

- Meg van zavarodva szegény – váltottak egymással jelentős pillantást a szerkesztőség tagjai.

- Ne! Ne! Ne! – tiltakozott izgatottan tovább a különös látogató. – Tetszik tudni, nekem nem szabad egy falatot sem ennem addig, amíg (s most gyöngéden megringatta a karján levő csomagot) ezt vissza nem viszem mi a bölcsőjébe! Haza! Belényesre!

Zavaros szemét panaszosan emelte a körülötte állókra, mialatt végtelen gyöngédséggel folytatta:

- Az én drágámat. Az én egyetlen édes kicsi Piroskámat.

Bánatosan mosolygott le a bebugyolált csomagra, amelyikben (ezt rögtön látni lehetett) mindössze valami összecsavart réklifélék voltak, nem pedig kisbaba. És suttogóra változott a hangja:

- Most alszik a drágám.

Percnyi szünet. Az anya tétován, vadul nézett körül, aztán, mintha valami nagy titkot árulna el az újságíróknak, alig hallhatóan susogta:

- Mert a drágám is el van átkozva; mint Magyarország. Már szép, nagy lány volt. Huszonegy éves. És több, mint én: tanítónő. Ott… ott… a közelemben… Nagyváradon…

Előre hajolt. Meggörnyedt:

- Nincsenek itt kémek?

- Dehogy vannak, dehogy – nyugtatták meg a munkatársak. – De üljön le, jó asszony. Elfárad a kicsikével.

- Igazán nincsenek? – szimatolt körül a szegény tébolyodott, mintha nem is hallotta volna, amit szóltak hozzája. Hanem aztán mégis leült és így folytatta:

- Ah, már tanítónő volt az én drága Piroskám Nagyváradon! Aztán jöttek ezek a kutya románok. Vártuk, majd csak kitakarodnak. Hittük, nem tarthat soká. Vártunk, reméltünk, bíztunk – mind, mind hiába!... Nem mentek ki, ott maradtak, basáskodtak, gyalázkodtak, rátérdeltek a magyarság mellére és undorító markukkal fojtogatták a torkunkat. Mondtam Piroskának (mert sokszor meglátogattuk egymást):

- Szívem, ne búsulj! Ne töprengj. Lesz még szőlő s lágy kenyér! Bízzál!

- De az én Piroskám egyre búsabb lett, egyre haloványabb és egyre többet tépelődött magában Magyarország sorsán. Aztán egyszer csak, mikor Váradról átjött hozzám, utoljára, este a lámpa mellett elém tartott egy verset. Egy költeményt. Egy szépet, gyönyörűt, nagyszerűt, fájdalmasat, mint az átvert szív és lángolót, mint a tűzcsóva a rabló románokról, a hazáról, Erdélyről, ahol az anyák – azt írta benne a drágám – inkább ne szüljenek több gyermeket a román uralomnak és forduljanak vissza medrükben az erdélyi vizek, de Erdélynek le kell ráznia magáról a román igát.

- Szép? – kérdezte fojtott hangon a drágám.

- Nagyon – feleltem én sóhajtva.

Piroskámnak kigyúlt a szeme.

- Én írtam, anyám!

Még sohasem írt verset idáig, szerkesztő urak, és ez az első költeménye oly szép volt, oly fájdalmasan erős, olyan… olyan…

Elcsuklott a hangja, s csak percek múlva tudott szóhoz jutni:

- Aztán lelitografálták és úgy kezdték terjeszteni Váradon. Valami bitang gazember besúgta, hogy ő írta, és…

Elhallgatott. Mereven, szinte vérben forgó szemmel bámult maga elé.

- És mi történt? – kérdezték az újságírók, akik Nagyváradról idekerült lapokból már nagyon is jól emlékeztek a szörnyű esetre. A toprongyos óvónő, anélkül, hogy fölpillantott volna, gépies hangon, csaknem darálva fejezte be a mondatot:

- Elfogták. Statárium. Felakasztották. Az iskolás gyermekeket, a kis elemistákat, akik imádták, korbáccsal kergették az akasztófája elé, hogy jól jegyezzék meg maguknak, micsoda sors vár a románnál arra, aki magyar. És énnekem mindezt végig kellett néznem. Szuronyos őrök között.

Csend. Szünet.

- Aztán kikísértek a határra és átrúgtak Csonka-Magyarországra.

- Gyalázatos… gazok – morajlott végig a szerkesztőség tagjain a borzalom fölháborodása.

Az óvónő, a tébolyodott anya egy darabig megint hallgatott, csöndesen csucsujgatva a bepólyált réklis csomagot. Végre fölvetette a szemét és mialatt határtalan gyöngédséggel ringatta ölében a csomagot, esdő tekintettel így szólt:

- És most én arra kérem az urakat, mindenre, ami szent, hogy szerezzenek nekem útlevelet vissza Belényesre. Vissza akarom tenni az én drága Piroskámat a bölcsőbe… hogy újra kezdje az életet… Mert jön… eljön az új élet…

Nincs tovább. Összeszorított ajkkal ült a szerkesztőségi széken és összeszorított ajkkal állták körül a budapesti magyar lap munkatársai.

Forrás: Vasárnapi Ujság 22. szám (67. évfolyam) Budapest, 1920. november 21.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése