2019. máj. 16.

Arató Béla: Jézuska subája




Venyige Pál zsellérember levelet kapott a földesurától, nagyságos és nemzetes vitéz Boróki Páltól. Az volt a levélben megírva, hogy az Andris gyermeket késedelem nélkül indítsák útnak a városba, hogy a karácsonyi ajándéknak szánt subát, amit a Jézuska küld a számára, átvehesse.

No hiszen, lett nagy öröm a szegény ember házában. Olyan mozgás támadt egyszeriben a békés hajlékban, hogy lakodalomnak is beillett volna.

Andrist, hogy illendőképpen jelenhessék meg édes gazdája, a földesúr előtt, anyja megmosdatta, megfésülte, kopott és foltozott ruhácskáját pedig olyan akkurátusan rendbe hozta, hogy láttára még a bágyadtan delelő nap is forróbban kezdett melegíteni, mint ahogy így, téli időben szokta. Öltözködés közben Venyigéné hasznos tanácsokkal látta el a fiát. Hogy hát okvetlenül kezet csókoljon a nemzetes asszonynak és ha akármivel kínálják is meg, el ne fogadja. Kicsi csizmáját bele ne törölje a szőnyegbe, az orrát pedig a kabátja ujjába. A megszívlelendő tanácsok osztogatása után egyenes léptekkel, dagadó szívvel útnak indult Andris. Ahogy elhagyta a falut és rátért a városba vezető havas útra, dalra zendített:

Esik a hó, fúj a szél,
Házunk előtt már a tél.
Besurran a szobába,
Elkelne már a suba…

Egymás után énekelte el a szebbnél szebb magyar nótákat. Csak akkor hagyta abba a vigadozást, amikor a temető előtt álló kőből faragott szent Antal szobrához ért, kinek erős karján a kicsi Jézus üldögélt némán. Ahogy mellé ért a szentnek, levette a kalapját és így hálálkodott:

- Jézuskám!.. Köszönöm a subát. Akár lesz rajta piros tulipán és ezüst csat, akár nem, büszkén fogom hordani, mert Te adtad…

Többet egy szót se szólt, csak nézte a Jézuskát és a szentet. Ahogy így nézte őket, látja, hogy az isteni gyermek sima arca mosolyra nyílik. Mosolyog, akár a tavasz, mikor a szigorú tél más hazába költözik. Andris nem akart hinni a szemeinek. Megdörzsölte. Mire kinyitotta, a Jézuska már újra a régi volt: a néma Kisded, a jóságos Isten fia. Kicsi Venyige várt egy darabig. Ugyan mosolyog-e még egyszer a Jézuska. Nem mosolygott. No, tovább folytatta az útját. Hamarosan megérkezett a városba.

A földesúr kedvesen fogadta. A felesége is. Röviden elbeszélgettek, majd a suba átadására került a sor. Andris átvette. A vállára kanyarította. Megköszönte illendően. Ugyan jól állt neki. Azután elbúcsúzott. Visszafelé jövet már nem volt olyan könnyű dolga, mint a városba menet. Erősen havazott, szél apó meg ugyan dudorászott. Így hát csak lépésben haladhatott. Bizony, jól besötétedett, mire a szoborhoz ért. Fáradt volt és éhes, de azért úgy határozott, hogy a subát okvetlenül megmutatja a Jézuskának, mert hiszen Tőle kapta ajándékba. A szobor elé került. De nem sokat látott a Kisdedből, mert az egész estét hó födte, csak az arca fénylett ki alóla. Ez az arc most szenvedőnek látszott.

- Fázik a Jézuska – suttogta András. Én meg a meleg suba alatt vigadozok. Való ez?

Nem sokat gondolkozott az ártatlan zsellérgyerek. Felhágott a szobrot övező kerítés legtetejére, lekanyarította válláról a subát és betakarta vele a Jézuskáját. Aztán, mint aki jól végezte a dolgát, tovább ment. Rosszul tette, hogy elment és hogy nem nézett vissza. Láthatta volna, hogy a kicsi Jézus megint mosolyog.

A szél közben viharrá változott. Süvítve, nagyokat horkanva nyargalt előre és hátra, s úgy felkavarta az országútra tornyosult havat, csak úgy porzott. András nehezen haladt előre, mert a szél koma egyre megállította, sőt még a földhöz is teremtette. Csöppecske Venyige nem törődött a bolondozó széllel. Gyors léptekkel, vidáman igyekezett hazafelé, hogy gyertyagyújtásra otthon lehessen. Közben a Jézuskára gondolt. Örült a lelke, hogy Neki adta a subát, viszonozhatta a kegyes jóindulatát.

Már alig tízpercnyi járásra lehetett otthonról, amikor úgy érezte Andris, hogy a lába elnehezedik, a háta pedig megborzong. Megijedt. Még jobban nekifeküdt a kegyetlenül süvítő orkánnak. Haszon nélkül volt a fáradtsága.  A goromba, a kíméletlen vihar a havas útra teperte. Úgy odalapította, hogy mozdulni se tudott. Gyönge teste végképp elernyedt, s valami kellemes melegség futott át rajta. Szinte jól esett neki. Lehunyta a szemét. Nagyot nyújtózkodott, aztán elaludt. Ekkor a szél is megpihent. Csönd borult a tájra, csak a lassan hulldogáló hó gyönge zizzenése hallatszott.

*

Venyigéék ezalatt türelmetlenül várták a fiukat. Hogy nem érkezett meg időre, öreg Venyige eléje sietett. Rátalált. No, elszomorodott a szíve. Lehajolt a dermedt testhez, ölbe kapta, s ahogy csak tudott, hazafutott vele. Otthon padra fektették, hóval dörzsölték. Ezerféle édes szóval babusgatták, gyógyították Hosszú idő múltával Andriska kinyitotta a szemét. Révetegen körülnézett. Ahogy meglátta az anyját,magához intette.

- Édesanyám – suttogta. – Megvan ám a suba, csakhogy odaadtam a Jézuskának, mert nagyon fázott.

- Kinek adtad oda, gyöngyöm? – kérdezte meglepetten az anya.

Nem felelt Andriska. Újra elaludt.

- Félrebeszél a gyerek – vélekedett az apa. Fektessétek ágyba, a jó meleg takaró alatt majd eszméletre ébred

Ahogy így sürögtek, forogtak a lázban égő gyermek körül, egyszer csak észrevétlenül kinyílott az ajtó és a sötét éjszakából nagy fényesség özönlött a szobába.  A fényességből fehéringes, szőke hajú, csillagszemű fiúcska lépett elő. Arcán a békesség örök ragyogása, kezében kicsi suba. Vitte Andris felé. Ahogy az ágyhoz ért, a subát a nyugtalanul alvó gyermekre terítette, és halkan megszólalt:

- A tiéd, viseld egészséggel…

Aztán úgy, ahogy jött, eltávozott. A fényesség is eltűnt. Alig hogy eltűnt, Andris arcáról is tovaröppentek a láz piros pillangói. Lélegzete nyugodtabb lett, szája mosolyra derült. Megmozdult. Felült. Ahogy meglátta a subát, boldogan felkiáltott:

- Anyám!... apám!..

A szülők a gyermekhez rohantak.

- Mi bánt, kicsi fiam? – érdeklődött az anya. – Talán rosszat álmodtál?

- Ide nézzetek!...

- A kicsi suba! – mondta egyszerre az apa meg az anya. – Hogy került ide?

A feleletet a falu kicsi templomának édesen zengő harangja adta meg:

- A Jézuska…  a Jézuska… - súgta, súgta.

Forrás: Gyakorlati pedagógia 10-12. sz. 1939.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése