2018. máj. 19.

Zsoldos László (1874-1926): Vica regénye (könyvismertetés)




Egy szegény fővárosi leány kálvária-útja a regény szüzséje, egy kis vidéki városban, ahova mint vendég kerül le a gazdag rokonokhoz. Borbátvíznek hívják a kis várost, amelynek életét olyan találó színekkel festi meg Zsoldos; vezető alakjait: az elparlagiasodott földesurat, a tanítót, a patikust, az elszegényedett nemes embert olyan pompásan rajzolja ki, hogy szinte kikívánkoznak eme alakok a finom, merített papiroslapok közül, hogy életet vigyenek a színpadra, mint megelevenedett alakjai egy nagyon egészséges levegőt lélegző, erős vígjátéki jelenetekkel tarkított színműnek.

Az esemény gyorsan perdül, alig egykét hét alatt játszódnak le fordulatos jelenetei. Az egész regény átlátszó, mint egy pohár tiszta víz; alakjai minden jót, rosszat hosszabb gondolkodás nélkül cselekesznek, lelki vívódásaikat néhány rövid kikezdésben interpretálja az író, a többit jobbára maguk mondják el. Csupa cselekvés, pezsdülő vér, érző ideg a regény minden fejezete.

A szereplők maguk adnak képet a mondanivalójukkal a kisvárosi felfogásokról, szokásokról, melyekkel szembe van állítva a fővárosi élet, az egészséges kultúrfelfogás.

Zsoldos László nem új ember az elbeszélő irodalomban. Írásművészete kicizellált, meglátási a való élet nagy színjátékában éles szemekről tesznek bizonyságot s bár leleményessége nem feltűnő, kitalálásai nem meglepők: eme új regényét élvezettel fogják végigolvasni mindazok, akik szeretik az egyszerű történeteket. (Sz.)

(Forrás: Debreczeni Szemle I. évf. 2. sz. 1912. jan. 7.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése