2019. nov. 15.

Petrovics Soma (1843-1926): Az ó- és ujév határán



A tizenegyet rég elütötte. Feszült várakozás közt halad az idő. Percenként a fali óra mutatójára fordul az emberek tekintete.

Tizenöt… tíz… öt perc…!

A néma csendben, melyben eláll csaknem a lélegzet is, méltóságos lassúsággal üti végre a tizenkettőt. Az utolsót azonban már nem hallotta senki, hatalmas harangszóban veszett el.

Kint szokatlan hideg uralkodik, de azért vannak, akik nem félnek a hidegtől, s nem egy ablak nyílik meg a harangok ünnepélyes, megható, üdvözlő szavára.

A harangok zúgnak-búgnak s nem egy szem megnedvesül, könnyekkel telik meg, áldozatul a fájó emlékezés oltárára azokért, kiket a legtisztább szeretet ölelő karjai sem hozhattak át az újesztendőbe. Kint a bús temetőben, fagyos hantok között keresik fel őket e hangok.

A harangok zúgnak-búgnak, felverik azokat, kiket a lankasztó várakozásban előbb elnyomott az álom, megzavarják itt ezeket, kik dévaj kedv, rózsás derű, kihangzó pohárcsengés, vagy „három a tánc” – „hogy volt” – mellett várták e komoly pillanatot.

Ünnepélyes, meglágyító a harangok érc-nyelve. Meglágyul-e szíve ez üdvözlő hangokra a Megérkezettnek? Kiöntendi-e oly hosszú időn át visszatartott bőség szaruját a nemzet sokat hányatott életére? Derülnek-e boldogabb napok? Küszöbön-e már a kor -   -        -        -        -       

Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán?

A jövő Isten kezében van. Kulcsát azonban az emberek, a nemzetek kezébe tette le az alkotó. Vedd, ragadd kezeidbe, nemzetem! Miként?

Hass, alkoss, gyarapits:
S a haza fényre derül!

Hass! élő hittől dagadó kebellel, élő hittől ama „látható Isten” s gondviselése iránt, kinek ujját ott látja a nemzet koszorús írója: a csillagos tejútban, az aszú falevél férgeinek életében, saját sorsa rejtélyes fordulataiban, az emberi lángész remekeiben; ott látja különösen nemzete csodateljes történetének lapjain. Hass! élő hittel ragadva meg annak vezérlő kezét, „ki egyaránt szereti a trónust s az ekét.”

Alkoss! kitartó munkássággal, gyarapits! józan takarékossággal. Légy büszke e két tulajdonra, ha birtokába jutottál. Munkásságoddal Isten parancsát teljesíted, takarékossággal ellentállasz a pokol incselkedéseinek. E két tulajdonról vallja a nagy római szónok, hogy diadal az oktalan vágyakon, az erkölcsé a bűnön, ellenőrzik – úgymond – a szenvedélyeket elhárítják a gondokat, törülnek könnyeket s biztosítanak kényelmet, nyugalmat, jövőt!

S a haza fényre derül! Sebeiből kigyógyul, terhei megfogynak, áldás lesz a munkás verejtéken,megelégedés, boldogság a családi tűzhelyeknél, szeplőtelen a nemzeti becsület s megnyílik a templom számunkra újra

-        -        - hol a nagy nemzeteknek
A tisztelet tömjénét égetik.

De hova jutottam…? A harangok ünnepélyes szava elnémult. A munka órája itt.

Fel nemzetem apraja, nagyja,
Szégyen reá, ki lomhán vesztegel
Dicsőség arra, a ki dolgozik…
Válasszatok most: szégyen vagy dicsőség!

Forrás: Vasárnap – I. évf. 13. sz. Felső-Bánya, 1881. január 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése