2019. nov. 15.

Érik a vetés (könyvismertetés) - Szentmihályiné Szabó Mária regénye



Csodálható-e, hogy manapság majdnem minden írónk, még nőíróink is többé-kevésbé csupa történelmi regényt írnak?

Megérthetjük az okát. Ma a történelem minden egyes ember vállára, nőre és gyermekre is ráhárul, mindnyájunknak a magunk ereje szerint egyenként is ki kell belőle vennünk a részünket, viszonyulnunk kell hozzá minél öntudatosabban. Akarva-akaratlan is tapasztalnunk kell, hogy életünk minden részletében is a nagy közösségeknek, mindenekfelett nemzetünk történelmének függvénye s ez szabja ki grammokban a napi betevő falatunkat is, centiméterekben a ruházkodásunkat, sőt követeli még a gondolataink járását és az érzéseink útját is. A mai ember hallását a rádió úgy kiélesítette, hogy személyesen hallgathatja a világtörténelem eseményeit, a vezérek szavát. Látását is kitágította a mozi gépe: szemtanúja az egész föld történelmi eseményeinek. Valóban, immár a régi szólam túlzása nélkül mondhatjuk, hogy „nagy idők tanúja” lettünk mindvalahányan.

Régebben is látták ezt a közösségtől való függést a messzebbre látók, a nemzetek nevelői, azért már régi idők óta a történelem tanítását tették a nevelés fő eszközévé és módjává, már elemi iskoláinkban is nemzetünknek, az emberiségnek és vallásunknak távoli történetei felé hajlították figyelmünket.

Nehezen hajoltunk e túlságosan távoli messzeségekbe. Azért a zsengébb és makrancosabb szívek hajlítgatására, közelebb-édesgetésére elküldötték hozzánk nevelőink a mondát meg a legendát. Ezt a hajlítgatást-édesgetést művelte bennünk már a család körében is a család emlékőriző tagjainak a szülőkről, nagyszülőkről és ősökről való regélgetése is, régebben csak a kandalló mellett, ma már még írásos családi emlékek gyűjtögetésével is.

Szentmihályiné Szabó Mária regénye is íme történelmi érzékünket és látókörünket formáló családtörténelmi regény. Női szívvel és szemmel a maga családjának történelmét mondja el benne, a Magvetők után immár második folytatásban. Hősei részint a történelem lapjaira felírott nevek, részint, bár ott névtelennek elkönyveltek, mégis a történelemnek nem kevésbé tényezői, hősei. És nem kevésbé szívünket nevelő szívek.

Az író – hiszen nőíróról lévén szó, elsősorban lírájáról ismerjük meg az epikai műfajban is -, mindenekfelett mély, áhítatos és áldozatos családi érzésével fogja meg a szívünket. Érezzük, hogy véreiről déd- és nagyszülőkről beszél, ahogy hasonló érzület által közvetítve emléküket örökségül kapta. Érezzük, hogy öreg Visontai Mihály alakját szereti leggyermekibben, legzavartalanabbul. Ennek felesége a regénybeli anyós gőgös, elfogult, gyakran szívtelen teremtés, de a regényíró gyermeki alázattal igyekszik állandóan igazolni, védeni az olvasó előtt is, mintha mai családtagokkal igyekeznék lehetőleg megszerettetni a családban élő, hasonló teremtéseket is. Fiuk a regény központi alakja, sok töprengő megalkuvást hordhatott életében, a regényíró őt is sebápoló szeretettel melengeti, szeretteti s halálig áldozatos életű feleségére egész emlékező szeretete kicsordul, szánalmunkba és szeretetünkbe vezeti örökre ezt az asszonyi alakot.

Az egész család élete vetülete a negyvennyolcas idők, a szabadságharc, az abszolutizmus és kiegyezés nemzeti történelmének, talán hűbb képe, mint ahogy az akkori idők névtelen magyarjai láthatták, igazabb, mint ahogy a mai történelemtől függő életű olvasó a maga helyzete szerint az akkori magyar életet elképzelheti. Olyan, amilyennek az akkori életsorsú, művelt magyar ember a történelemben a maga életét láthatta volna, ha Sz. Szabó Mária rendkívül finomérzékű, mélyen vallásos áhítatú szívével és művelt történelemlátásával bírt volna.

Családi érzületet és történelmi érzéket együttesen nevelő írás ez a regény. Öntudat alatt is meggyőződéssé érik olvasása alatt az olvasóban, hogy a család a nemzettest sejtje, egészségének alapja. Sok-sok szenvedés e regényben megírott család emberöltőnyi élete, de mindig egészséget érzünk a szenvedést viselő szervezetekből s bizakodás és hősi áldozatkészség nevelkedik bennünk a nemzet egészsége és jövője iránt. A sanyarú, terméketlennek látszó évek láttán túl is rendíthetetlenné érik hitünk a múlt vetése felett, hogy fagy, árvíz és zsarnoki elnyomás csapásain túl is, mégiscsak meg fog érni a mi vetésünk. Akkor is, ezután is.



VITÉZ BODOR ALADÁR

Forrás: Új Idők XLVIII. évf. 48. sz. Bp., 1942. szept. 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése