2020. szept. 5.

Lőrinczy György (1860-1941): A Bujdosók (könyvismertetés)



A könyv 187 oldalából 127 oldalt a Bujdosók című történeti elbeszélés foglal el, ezenkívül még hét kisebb történeti elbeszélés van benne. Igazi élvezettel s örömmel olvastam végig a Lőrinczy könyvet. Végre egy könyv, melyre nyugodt lélekkel lehet mondani, hogy írói munka. Nem elhullajtott morzsák ezek (sokszor szegényes írói asztalról), hanem java írói erő termékei. A Bujdosók az első. Egész kis regény, meséje frissaktusú, gyorsmenetű, érdekfeszítő. A lengyel hős Koralevszky ezredes Kosciusco oldalán esik el a lengyel szabadságért vívott utolsó nagy csatában, leánya s fia elmenekülnek a győztes oroszok elől. Útjukat Magyarország felé veszik. Útközben találkoznak a szintén vándor Mislovszky Samuval. A határon Fifinczky, a vámszedő kifosztja őket pénzükből, így kerülnek Csorbás Mihály tiszttartóhoz. Ez a kis Koralevszky lányt házába fogadja, a fiú pedig Putnokra kerül Gaskó kékfestő mesterhez. Mislovszki Budára megy s ott próbál szerencsét. Koralevszki Józsi derék legénnyé serdül, Gaskó fiának akarja fogadni, hanem Józsi bajba kerül. Egy alkalommal sok vásznat küld tőle Krasznahorka várába az Andrássy tábornok cselédeinek Gaskó uram. Majd ezer forintot kap érte. Krasznahorka várában akkor ünneplik épp Fifinczkit, aki mint az oroszok kéme, Koralevszky ezredes néven ott jár. Józsit felháborítja atyja nevének bitorlása s Fifinczkinek szemébe mondja, hogy ő nem Koralevszky ezredes. Börtönbe kerül. A vele levő Stupendik kékfestő legény, ki ellensége, azt mondja Gaskó mesternek, hogy József a kapott pénzzel megszökött.

Lőrinczy az így egybe bogozott mesét nagyon ügyesen s természetesen oldja meg a következőképpen. A régi vándor jó barát, Mislovszki Budán híres szíjgyártó mester, kit Krasznahorka várának ura, Andrássy tábornok is felkeres, hogy újonnan szervezett huszárcsapatának nyergeket rendeljen meg. Mikor Mislovszkinál van, épp akkor ér hozzá Anna, Józsi testvére, hogy a jó barátot fivére becsületének tisztázásában segítségül hívja. A tábornok megismeri a Koralevszky gyermekek történetét s ezt annál inkább csodálkozva hallja, mert hiszen Krasznahorkán tartózkodik Koralevszky ezredes. A vitéz tábornok világosságot akar teremteni minél előbb s Mislovszkival, Annával együtt Krasznahorkára siet. Fifinczkiről kisül, hogy áruló, Józsi kiszabadul a börtönből s ártatlansága kiderülvén Andrássy seregébe veszi. Anna Miskovszki felesége lesz, Józsi pedig mihamar huszárkapitány. Sok kedves epizód tarkítja a mesét, sok ízig-vérig huszáralak szerepel a főhősök mellett. A megható események sorát a mulatságosak teszik derűsebbé. Szerzőnk ügyes korrajzot is ad.

Amilyen derék munka az első elbeszélés, olyan a többi kis történet is. Valamennyi a szabadságharcból veszi tárgyát. Megható, kedves dolgok. A magyar hősiesség himnuszai ezek, de minden tendencia nélkül. Az író eseményt, mesét, való történetet mond s az esemény, a mese, a valóság, a hős magyar vitézekről, a Bocskay-huszárokról, Bem apóról, Kürthy ezredesről, a vörös sipkás honvédekről az, amiből a hazafias érzés kisugárzik. Nem hazafias frázisok ezek, melyek üresen konganak, hanem a valóság erejével ható történetek, melyek mély hatást tesznek az olvasóra, nemcsak a gyermekre, hanem a felnőttre is.

A könyv végtől-végig szép magyar magyarsággal írt, klasszikusan tiszta stílus. Ezen értékes művet örömmel ajánljuk, mint egyik legjobb, legderekabb ifjúsági könyvet, s alkalmasnak tartjuk arra, hogy kicsi s nagy egyaránt elolvassa.
(Kiadó Singer és Wolfner.)
(dr. n. l.)

Forrás: A Gyermek XII. évf. 3-4. sz. 1918.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése