2020. febr. 11.

Nagy Endre: Levél Szép Ernőhöz




Édes barátom!

Nem félek tőle, hogy elragadtatásom értékét lerontja a közönség szemében, ha megnevezem azt a köteléket, amely az utóbbi évtizedekben fűz hozzád. Nem félek, mert mesterségünk, örömünk, életünk az irodalom és, hála Istennek, irodalomban az embert nem a barátjáról ismerni meg, hanem a tolláról. Tolladnak egyetlen lendülete többet beszél az érdekedben, mintha ezt az egész nagy folyóiratot teledadognám a magasztalásoddal.

Nemcsak azért örülök az „Azra” ünnepiesen megkonduló sikerének, mert ezután most már kikerülhetetlenül rád fognak virradni azok a szép napok, amelyek elől olyan szigorúan elzárkóztál eddig. De örülök, mert egy magasabb erkölcsi világrend törvényének a diadalát látom benne ebben a szomorú világban, amelyben a siker már-már egyetlen jussa a tehetségnek.

Végigandalogtam a darabodat („darab” – milyen nyers, darabos szó ez!) és mosolyogva gondoltam a furfangosokra, a szakértőkre, a majsztromokra, akik csavarokkal, fogaskerekekkel, emeltyűkkel, süllyesztőkkel akarják megmozgatni az emberi szívet. És nemcsak annak örültem, hogy egy költő egész egyénisége, sőt egész költői termése olyan illat-szimfóniában árad szét a színpadról, int egy sok kötetes antológiából, hanem hogy – beszéljünk prózai nyelven – „közönségsiker” volt. Igen, közönségsiker, amikor néhány órára leoldódik az emberek szívéről minden gond, nyomorúság, a szépség, mint valami láthatatlan tündér átölel mindenkit, valami mámoros örömben érzi testvérnek magát mindenki, és amikor vége van, mindenki sóhajt egyet, hogy milyen kár, hogy már vége van, hogy már megint kezdődik az élet, amelynek legnagyobb öröme sem tud olyan szívderítő lenni, int a te művednek legkönnyfakasztóbb szomorúsága. És a közönség kifelé menet, ha elhalad a pénztár előtt, okvetlenül eszébe jut, hogy ezt az estét ajándékba kapta és ez az ajándék nem múlt el azzal a pár gyorsan elillant órával, hanem hazaviszi magával, színnek, melegségnek az álmaihoz.

Mikor Mohamed, a rabszolga agonizál, az emberek körülötte babonásan mondják:

- Pszt! A lélek szól belőle!

Ezt mondtam én is, amíg remekművedet hallgattam.








Forrás: Színházi élet  XX. évf. 8. sz. Bp., 1930. febr. 16-22.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése