2020. febr. 11.

A világ legrégibb író-dinasztiája a Literátus-Harsányi család, melynek tagjai 600 év óta forgatják a tollat



Itt él és dolgozik évtizedek óta közöttünk a százféle elfoglaltságú Harsányi Zsolt. Ismerjük darabjait, cikkeit, verseit, novelláit, fordításait, tanulmányait, kritikáit és most megtudjuk, hogy őt magát – nem ismerjük.

Egy véletlenül felütött régi irodalomtörténetben érdekesnél érdekesebb adatokat találtunk – Harsányi Zsolt írói múltjából. Mindenekelőtt kiderült, hogy Harsányi Zsolt írói múltja nem néhány évtizedes, de hatszáz éves.

A Harsányi-családnak majdnem minden egyes tagja hatszáz év óta író és költő.

Harsányi Zsolt szívesen vállalkozott arra, hogy az író-ősök történetét elmesélje nekünk. Lexikonok, irodalomtörténeti munkák, régi feljegyzések, könyvek, megsárgult királyi adománylevelek és metszetek kerülnek elő: a világ legrégibb íródinasztiájának dokumentumai.

Mindenekelőtt megtudjuk, hogy a Harsányiakat ezernégyszázban még nem Harsányinak, hanem Literatusnak hívták. Tehát már a nevük is irodalmi volt.

- Kezdjük a nemesi könyvön, amit a magyar gótai almanachnak csúfolnak -, mondja Literátus Harsányi Zsolt. Itt – többek közt – ez áll:

1467-ben I. Mátyás király sárospataki és kisharsányi Literatus Mihálynak adományozta Kisharsányt. Bocskay István fejedelem 1606-ban sárospataki és kisharsányi Literatus Benedeknek és gyermekinek: István, Tamás és Juditnak régi nemességét megerősíti, mely nemeslevél Zemplén megyében hirdettetett ki. 1609. június 19-één pedig II. Ferdinánd király ugyancsak István, Tamás és Juditnak nyitott címeres nemeslevelet adományozott. 1786. június 19-én a Küküllő megyében lakott József, László, István és Benedek nemessége legfelsőbb helyen igazoltatott. Stb., stb.

*
Kik tehát azok a „literátus” ősök, akiktől Harsányi Zsolt író-tehetségét örökölte?

- A család büszkesége Harsányi István.

Az adatokat azonban már Szinnyei nagy Irodalomtörténetéből olvassa föl Harsányi Zsolt:

- 1630-ban született. (Itt tanulóéveinek leírása következik.) Mikor a protestánsok üldöztetése megkezdődött, ő is törvényszék elé került. (1674. március 5.) A megidézettek ügyében bátran szót emelt. Április negyedikén fejének és minden javainak elvesztésére ítéltetett. A térítvények aláírását megtagadta, ezért tömlöcre vetették és két hétig kínozták. Május 30-án Leopold várába vitték, vasra verve tíz hónapig sanyargatták. 1675-ben gályarabul adták el Nápolyban. Két hónapig szenvedett gályán a többiek közt. Ekkor a gályához való láncolást elengedték neki. Ettől kezdve nem viselt bilincseket lábain. 1676-ban megszabadult és Zürichbe ment. Itt írta meg üldöztetése történetét. Cavater János felszólítására élete némely utóbbi eseményeit is megírta.

- Munkái: Disputatio Theologica 1663-ban Groningenben jelent meg. Kéziratban maradt a Narratio brevis. A zürichi egyetem könyvtárában látható képe, amelyet Barabás Miklós lerajzolt. Ez a rajz Bécsben meg is jelent.

- A következő író Harsányi Gáspár (akinek csak négy verse jelent meg, ezerhatszáznyolcvanháromban. Harsányi Ábrahám és Harsányi Ferenc már termékenyebbek. Kortársak voltak és ugyanabba a lapba dolgoztak mindketten. A Hedera Poeticaban jelentek meg latin nyelvű költeményeik. (Debrecen, 1686.) Ábrahámot később katonák ölték meg. Nem tekintették benne a költőt! Ferenc „Epicidium…”-át számon tartja az irodalom.

- Ismét egy Harsányi István következik. „Exercitatio” című munkája 1710-ben jelent meg Zürichben.

(A magyar írók külföldi sikerei úgy látszik nem is olyan újkeletűek. Igaz, hogy akkor még nem magyarul írtak a magyar írók, hanem latinul.) Az ősök sorozata folytatódik:

- Harsányi Sámuel már világibb irodalommal foglalkozott. Testőr volt II. József alatt. „Érzékeny mesék” címmel adta ki első könyvét – 1794-ben -, amelyet Eszterházy Miklós herceg testőrfőhadnagyának ajánlott.

- Harsányi András Bessenyey György kortársa és barátja volt. Őt azonban kifelejtették az irodalomtörténetből. Klasszikus verseket fordított magyarra.

*

- A születés sorrendjében Harsányi Pál következik, a nagyapám. 1806-ban született és 1883-ban halt meg. Én már nem ismertem, négy évvel később születtem.

- Munkatársa volt Kossuthnak az Országgyűlési Tudósítások szerkesztésében. Első költeménye a Sas-ban jelent meg: „A buslakodó géniusz Gyömrőn”. Huszonhat éves korában volt egy vitája Kazinczyval. Irodalmi témáról vitatkoztak. Megjegyzem, nem neki, hanem Kazinczynak volt igaza.

(Ezt nevezik objektivitásnak!)

- Munkatársa volt a Jelenkornak, a Társalkodónak, a Magyar Élclapoknak, a „Sürgöny”-nek, sőt „Mulattató” címmel maga is folyóiratot adott ki. Lapját – mint Bródy Sándor a Fehérkönyvet – egyedül írta. Tizenkét kötete jelent meg.

- Lefordította MoliéreA képzeletben beteg” című vígjátékát. Nem tudom, hol játszották. „Körjátékok, Zálogosdik, Cikafélék; Mesterségek, Zálogváltások” gyűjtőcím alatt írt különlegesen érdekes munkát. Azt mondhatom, hogy ez volt az első magyar Színházi Élet. Rengeteget írt még ezenkívül, mindenhova dolgozott, lapokat alapított, fordított, sorozatokat indított meg, vitákat folytatott, politizált…

(Röviden: méltó elődje volt Harsányi Zsoltnak.)

- Író nagyapám halála után színész lett – veti közbe az író-unoka. – Címeres portréja ugyanis a Noszty-fiúban „lépett fel”, ahol egy ilyen képre volt szükség a második felvonásban.



*
- Harsányi Sándor következik. 1832-ben született. Szépapja, aki százhúsz év előtt Orosházán letelepedett, református volt. Minthogy ott nem volt református egyház, az ágostai evangélikus templomba járt és így minden formalitás nélkül áttért. Ma is tartom utódjaival a rokonságot. Sándor földrajztudós volt. „Általános földrajz”, „A Magyar-Osztrák birodalom földrajza” és „Vezérkönyv” című könyvei jelentek meg. Az első kettő 1881-ben egyszerre.

- Van még egy Harsányi Sándor. Csak egyházi irodalmat művelt. Beszédei, vitairatai mind megjelentek. Ennek a fia: szintén Sándor, Clevelandban lett lelkész és könyvei is Amerikában jelentek meg. Egyébként a Pesti Naplónak is munkatársa volt. Nem is tudom, mikor halt meg.

- A családfa Harsányi Gusztáv debreceni kúriai bíró és –természetesen író birtokában van. Harsányi Gusztávnak is megjelent már néhány könyve, számomra legérdekesebb közöttük a „Töredékek egy magyar református lelkész hányatott életéből” című regényes munka, amelyet apjáról, Harsányi Sámuelről írt. Sámuel volt az első református tábori lelkész. Talárját a pesti Nemzeti Múzeum őrzi. Harsányi Sámuel Milánóban házasodott és igen érdekes hölgyet vett el: Johanna von Büttinghausent, aki hallatlanul gazdag nő volt.

Harsányi Zsolt édesapja volt az egyetlen ennyi „literátus” ember között, aki valamilyen más művészettel foglalkozott. Nem írt, hanem festett. Néhány komoly figyelmet érdemlő pasztelljét és akvarelljét őrzi otthon fia. De másban is eltért a hagyományoktól: nem készült papnak, huszártiszt volt.

A női ágban is akadt egy-két tollforgató ember. Az egyik közülük a múlt század leghíresebb anekdota-mestere volt. Színházat is csinált, Törökbálinton, a sváboknak. Előadásra azonban már nem került ebben a színházban sor. Kisült ugyanis az, hogy a színházból csak a sok titkot sejtető függöny és a nézőtér készült el. Mögötte nem volt semmi. Az előre elkészített lovakon tudott csak a tréfás kedvű színigazgató az egybegyűlt lakosság felháborodása elől menekülni.

*

Következik: Harsányi Zsolt. Született 1887. január 27-én Korompán.

- Első munkám – meséli – nagyon jól sikerült. A Sárospataki Főiskola Kazinczy-díját nyertem el tizenhét éves koromban. Ezt a díjat a Tudományos Akadémia ítéli oda. Egyébként az akadémia még egyszer kitüntetett: A Vojnich-díjjal.

- Következik a húgom: Gosztonyi Mihályné Harsányi Gréte, aki Bükky Mihályné néven ír cikkeket, novellákat az Új Időkbe, Pesti Hírlapba. Most jön egy igen tehetséges regénye a Magyarságban.

*

Ilyen ősök és íróelődök után Harsányi Zsoltnak kötelessége volt gondoskodni utódjáról.

- Tényleg, a fiam: András is író – meséli. – Első nagy munkája sajnos befejezetlen maradt. Harminc fejezetre terjedő regénynek készült ez. Két hőse volt: Két indián törzsfőnök. Az egyik maga az író, a másik Winnetou. A regény azért maradt abba, mert a két törzs háborúba keveredett egymással és a fiam nem tudta eldönteni, hogy ki győzzön. Winnetout sem volt bátorsága még regényben sem legyőzni, azt pedig nem akarta, hogy őt győzzék le.

- Ma már csak egyházi irodalommal foglalkozik, mert papnak készül.

*

A hatszáz éves író-dinasztia következő hatszáz évéről a Színházi Élet egyik későbbi számában fogunk beszámolni.
PÁN IMRE

Forrás: Színházi élet  XX. évf. 7. sz. Bp., 1930. febr. 9-15.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése