2020. febr. 11.

Nagy Endre: Az „Álomkirályné”…

 
Az eset a következő:

A folyosón csak susogni mer a megbotránkozás, de alaposan susog. Előbb a frakkos udvari orvos és a lilaöves gyóntatóatya, a császárné testének és lelkének gondozója önti ki egymásnak panaszát, hogy egy idő óta a császárné egyiküket se engedi magához.  Aztán két tunikás ruhájú udvarhölgy súg-búg össze, hogy a császárné magaviseletével feje tetejére állítja a Burg sok évszázados, nemesen megkövesedett szokásait. Az előírt napirendet nem tartja be, ha kedve támad, egyedül lovagol ki a Péterbe, ott a legalantasabb egyénekkel is szóba elegyedik, itthon is csak magyar társalgónőjét engedi közel magához, sőt állítólag magyarul beszélget vele.

Molnár Aranka ez a magyar társalgónő meg is jelenik és kiderül, hogy azért neki is megvan a maga titkos szövetségese ebben az idegen világban; Földényi László, a magyar testőr. Ő tartja szemmel a fiatal trónörököst, akinek barátkozásai, mulatozásai nagyon aggasztják a császárnét. Most azt kéri tőle a társalgónő, hogy lessen meg egy csodaszép fiatal bárónőt, akibe a trónörökös hír szerint szerelmes. A testőr büszkén válaszolja:

- Kém nem vagyok!

De a társalgónő könnyesen figyelmezteti, hogy a császárné lelki nyugalmáról, anyai szívének békéjéről van szó és rajongva rebegi:

- A császárné lelki nyugalmáért mindent!

A testőr egyszerre megmerevedik, a társalgónő és az udvarhölgyek mély bókban görnyednek, - jön a császárné.

Láthatatlan orgona búgása mellett elfordul a szín. Egy gyönyörű vörös rokokó-teremben vagyunk, a bécsi német követség estélyén. Vándory, egy osztrák főherceg tengernagyi ruhában, akiben az emlékezés Orth Jánost sejtjük szintén jelen van az estélyen. Arra kérték őt, hogy beszéljen a trónörökössel, próbáljon hatni rá, hogy változtassa meg az életmódját, térjen vissza trónörökösi kötelességéhez. No hiszen, jóra bízták! Ez a főherceg maga is a válaszúton van, ahol vagy a rangja, vagy a szerelme mellett kell döntenie.



A trónörökös, Jávor Pál bevallja, hogy szerelmes, de amikor a főherceg arra biztatja, hogy akkor hát hagyja ott ős is ezt a világot, amely másíthatatlanul megszabta az ő emberfölötti kötelességeit, - megtántorodik. Ő még hisz benne, hogy a nép akkor fogja csak igaz bizalommal szeretni, ha maga is igaz emberi mivoltában mutatkozik be előtte.


A táncteremből átjön a császárné, - Fedák Sári. Magas, karcsú, fejedelmi nő, dús haját, ezt a gyönyörű nehéz koronát bánatos fenséggel hordozza. Csak egy korty frissítőt akar inni, de épp mikor ajka a pohárhoz ér, egy fiatal, csudaszép leány halad el mellette és előbb mélyen meghajolva a táncterembe libeg. A császárné jövendőbe látó szemmel néz utána és megdöbbenve kérdi:

- Ki volt ez a lány?

Senki sem felel, a láthatatlan zenekar az édes bécsi valzert játssza és a színpad átfordul Gödöllőre.

Kő-amorettek szegélyezik a márványlépcsőt, amelyen a császárné indul el sétalovaglásra. Itt mutatják be neki a magyar főurat, Beregi Oszkárt, akiről a császárné tudja, hogy a trónörökös barátja. De hiába próbálja legnyájasabb mosolyával bátorítani, a főúr sötéten feleli:

- Felség!... A császár kivégeztette az édesapámat!




Ott áll lesütött szemmel, komoran, mint a vád hajlíthatatlan szobra, de amikor fölnéz a császárnéra, elröppen ajkáról a sóhaj:


- Milyen szép!...




A magyar főúr a bécsi Burgba naponta küldi levelét a magyar társalkodónőhöz és mindegyik levél reménytelen szerelmének egy-egy forró vallomása. Szerelmes diák módjára ácsorog a Burg előtt és csak az a vágya, hogy egy pillanatra megláthassa a császárnét. Most is arra kéri a levelében, hogy kocsikázzék ki és azon a kapun hajtasson ki, ahol ő fogja lesni. A császárné már ki is adja a parancsot, hogy a hintó álljon elő, amikor váratlanul, a kis tapétaajtó mögül megjelenik a császár, Hegedűs Gyula.

A császár és a császárné, az apa és az anya, a trónörökös, a fiú dolgáról beszélget. A császár katona, a kötelességtudás embere, a császárné a mindent megbocsátó anya. az anya fiának emberi jogát védi és a császár zord hangja csak akkor lágyul el, amikor lehajtott fejjel, halkan mondja:

- Felejted, hogy én is mindig egyedül voltam…

Aztán távoli orgonaszó hallatszik, és a színpad átfordul egy gyönyörű gótikus templom oldalhajójába. Itt találkozik a császárné a fiával. A fiú szívéből kifakad a keserűség, neki sohase volt édesanyja, a császárné csak megszülte őt és aztán elhagyta, rideg udvaroncok gondjára bízta. Az anyai szeretetben neki sohase volt része.

Most a császárné is megnyilatkozik végre és szavaiban egy nő tragédiája tárul ki. Neki is az a gyógyíthatatlan bánata, hogy sohase lehetett igazi szerető anyja a gyermekének. Csak éppen megszülte, aztán elszakították tőle, hogy magasabb hivatásának, a trón rideg kötelességeinek neveljék.




Már csak egy szó, egy mozdulat kellene, hogy anya és gyermeke egymásra boruljon. De már késő, a gyermek már ifjú lett és a szívében lobogó szerelem egy más nő felé hajtja.

Régi virágének gyönyörű hangjai vezetnek át a történelmi vadászkastély elé. Bent a trónörökös mulat magyar barátaival és a császárné is részt vett a vacsorán.

A császárné is kijön a hűs esti levegőre és találkozik a magyar főúrral. Végre-valahára a szerelmes főúr kiszabadul egy pillanatra a feszes alattvalói hódolatból, csak éppen a amíg kitör belőle a vallomás, hogy:

- Felség! Én szeretem!...

A császárné sóhajtva mondja:

- Gróf… Maga elfelejti, hogy én nagyanya vagyok… Nekem unokáim vannak!...

Csókra nyújtja a kezét, az őszi estében a kuvik szava hallatszik és sárga falevelek borzongva táncolnak a hideg szélben.




Aztán… megtörtént a tragédia. A trónörökös meghalt és a királyné fekete gyászával – mag is csak egy nyughatatlanul bolyongó fekete árnyék – fájdalmába meredt lelkével öntudatlanul jár-kél az olasz tengerparton. A szerelmes magyar főúr, aki a trónörökösben legjobb barátját és legjobb reményét vesztette el, megpróbálja a lehetetlent: hogy a mag fájdalmával öntudatra ébressze. Elébe áll és csak egy pillantást, egy szót könyörög tőle. A császárné messziről jövő hangon feleli:

- Odaadhatom talán magának a holdat és a csillagokat, de egyetlen pillanatot sem adhatok oda az életemből, mert az nincs… Halott vagyok.

És lassan elindul az alvajárók merevségével a sziklákon egyre följebb, egyre följebb, míg sötét árnyéka belevész az alkonyi égbe.

*

U. i.: A színháznak szerencsés gondolata volt, hogy gróf Batthyány Gyulát, ezt az ezeregyéjszakai fantáziájú festőt a színpadra csábította. Kilenc képet tervezett, kilenc kép: egy gazdag lelkű festő kilenc gyönyörű látomása.

Forrás: Színházi élet  XX. évf. 6. sz. Bp., 1930. febr. 2-8.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése