2020. febr. 11.

Nagy Endre (1877-1938): Fiaim, csak konkuráljatok!




Ez már igen! Ez kell nekünk! Mert gondoljuk csak meg, hogy mily mostoha volt nálunk az idegen sorsa, amíg csak az Ibusz gondoskodott róla egyeduralommal. Megjött az a szegény idegen, a pályaudvaron várta néhány miniszteri tanácsos, vagy legföljebb államtitkát, hivatalos autón bevitték a Gellért-be, vagy a Ritz-be, az ingyenes maharadzsa-lakosztályba, meghívták dezsönére a miniszterelnökségre, kivitték a budafoki állami pincébe, díszelőadást rendeztek neki az Operában, egy kicsit etették, egy kicsit itatták, erkölcstanulmányokat végeztettek vele az éjjeli életben, aztán amikor már nem bírta tovább, elvitték Balatonfüredre egy kis szénszavas kúrára, - egyéb semmi, semmi!

Azt már megmondta az a híres német tudós is, az … izé… ejnye no, a neve nem jut eszembe… hiszen tudják… az a tudós, a majmokkal… ahá, tudom már, a Darwin… szóval Darwin is megmondta már, hogy az élet leghatalmasabb serkentője a verseny, a konkurencia. ezentúl a közénk vetődő idegenekért két vállalat fog egyszerre versenyezni: az Ibusz és a Cook.

Az Ibusz megmutatja neki az öt dunai hidat. A Cook megmutatja az óbudai és Boráros téri híd tervpályázatának legközelebbi kihirdetésére tett komoly miniszteri ígéretnek egy, a kormánykörökhöz közelálló politikus szájából elhangzott szavahihető megerősítését.

Az Ibusz bemutatja neki az országházat. A Cook bemutat benne egy viharos képviselőházi ülést, amelyen a miniszterelnök felszólalása után az egységes párt a kis számú ellenzék heves, de sikertelen tiltakozása közben egyhangúlag bizalmatlanságot szavaz a kormánynak.

Az Ibusz elviszi a Szépművészeti Múzeumba. A Cook megmutat neki benne egy eredeti Rembrandt-festmény, amelyet a halhatatlan művész saját kezűleg festett halála után háromszáz évvel.

Az Ibusz fölviszi a Halászbástyára, ahonnan megrázó erejű kilátás nyílik Budapestre. Cook elviszi a tőzsdére, ahonnan még megrázóbb erejű kilátás nyílik egész Budapestre.

Az Ibusz bemutatja neki az artézi-kutat, amely kilencszázhetven méternyi mélységből szivattyúzza fel a vizet. A Cook bemutatja az adóhivatalt, amely még mélyebbről szivattyúz.

Az Ibusz elviszi a Hortobágyra, amely Közép-Európa legnagyobb sivataga. Cook elviszi a Petőfi-Társaságba, amely…

Az Ibusz rendez neki egy magyaros vacsorát töltött káposztával. Cook adat mindjárt egy kitűnő belgyógyászt is.

Az Ibusz elviszi az idegent az újonnan vásárolt Haggenmacher-erdőbe, a Cook megmutatja neki a lillafüredi melegvíz-forrásokat.

Az idegenek úgy fognak nyüzsögni nálunk, mint Párizsban. Szállodák, vendéglők, kávéházak, mulatók, boltok tömve lesznek. A pénz csak úgy hömpölyögni fog az utcán. Az lesz a vége, hogy mi pestiek kise fogjuk ismerni magunkat a tulajdon városunkban.

No, de szerencsére itt lesz az „Ibusz” és a „Cook”. Azok majd elkalauzolnak bennünket.

Forrás: Színházi élet  XX. évf. 5. sz. Bp., 1930. jan. 26.-febr. 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése