2020. jan. 1.

Rab Gusztáv (1901-1963): „Ebben a házban született…”






Ajaccio, 1937 őszén…

Ebben a házban született Napóleon, a franciák császára 1769 augusztus 15-ikén…

Itt állok Napóleon szülőháza előtt…

Párizson át érkeztem ide, ahol – mint mindig, amikor arra visz az utam – betérek néhány percre az Invalidusok templomába. Tegnap még a párkányra könyökölve, lenéztem a tágas kriptába, mely a halványpiros márványkoporsóban Napóleon e porladt csontjait rejti, ma pedig felpillantok a keskeny kapu fölé, a széles kőtáblára, mely ezt hirdeti: Ebben a házban született Napóleon…

Amikor élt, két hétbe is beletelt, hogy valaki Párizsból Ajaccióba érjen. Ma pedig a repülőgép öt óra alatt hoz ide, szárazföldön s tengeren át. Tegnap a halott Napóleont láttam, ma Bonaparte születésének apró titkai tárulnak fel előttem.

Korzika a rejtelmek és csodák világa. Tenyérnyi sziget Európa fali térképén, Franciaország és Olaszország között a Földközi-tengeren. Olyan a formája, mint egy nagy vadkecske feje. S a történelme is olyan, mint a vadkecske élete. Vadul és igénytelenül tengette életét az évszázadok alatt. Konokul szembefordult mindenkivel, aki meg akarta szelídíteni. Nem hódolt meg főníciainak, rómainak, genovainak s pisainak, makacsul kitartott a szabadság mellett, míg végre olyan embert szült, akinek fénye és dicsősége elkápráztatta: Napóleont… Ekkor lett francia Korzika népe.

Két kiváltságot kapott nagy szülöttjétől s mindkettőt mai s élvezi. Egyik sem nagy dolog, de mert cserébe kapta függetlenségéért, illik velük büszkélkedni. A két kiváltság két ősi jog tiszteletben tartása: cigaretta a szivar után nem kell kincstári illetéket fizetni és mindenki saját telkén temettetheti el magát! Napóleon emléke ebben a két kiváltságban él, elevenebben, mint a szűk sikátorokban, ahol valamikor a gyermek Napóleon futkározott. A korzikai férfi olcsó cigarettát szív, miközben arra gondol, hogy a halálban megőrzi magányos függetlenségét. Nem viszik köztemetőbe, hanem saját portáján porladnak el majd csontjai. Korzika tájainak vad szépsége, hegyeinek felhőkbe vesző orma s völgyeinek feneketlen mélysége rejtegeti a titkokat, melyeket csak az érez, aki Korzika földjére tette a lábát.

Legnagyobb rejtelmes csodája az a tüneményes életpálya, amely az ajaccoi ügyvéd házából indult el, hogy meghódítsa Európát. Napóleon, amikor fogoly volt Szent Ilonán, bevallotta emlékirataiban, hogy karrierje a véletlenek és a csodák sorozata volt. Bizonyos, hogy a korzikai vérbosszú áldozata lett volna, ha idejében nem menekül el szülőföldjéről,l ahonnan a sziget függetlenségének kalandos harcosa, Pascal Paoli üldözte el. Szöknie kellett Korzikából, hogy Franciaország császára lehessen. Azt is bevallotta, hogy apja, aki Paoli híve volt, a legjobbkor halt meg: még a forradalom kitörése előtt, tehát nem csatlakozhatott a forradalmárokhoz vagy az emigránsokhoz és – nem árthatott a fia karrierjének!

A ház, ahol Napóleon született, ma múzeum. Ugyanazt a két frankos belépőjegyet kell megváltani, mint a Louvre-ban. Műemlék és múzeum a Maison Napoléon, a francia állam gondnoksága alatt. Olyan ócska, szürke és közönséges, mint a többi ház a régi városrészben. A kapu reggeltől-estig nyitva van, de mert kevés az idegen és az érdeklődő, a portás csak ritkán tartózkodik a házban. A kapu alatt meg kell rántani egy régi rozoga csengőt, s akkor a szomszéd házból előkerül az őr.

Nagy kulcscsomóval érkezik. Közönyösen felvezet az első emeletre, ahol két ajtó nyílik egymással szemben. Az egyik jobbra, a másik balra. A jobboldali ajtót nyitja ki s belépünk egy tágas előszobába, mely félig-meddig szalon. Itt várakoztak – ha voltak egyáltalában – Charles Bonaparte ügyvéd őr kliensei.

A sarokban ütött-kopott zongora áll. A rozsdás, rekedt húrok a lehangolódott citera hangján szólalnak meg, amikor megérintem a sárga, kopott billentyűket… Vagy százötven évvel ezelőtt Napóleon ujjai játszottak talán ezeken a billentyűkön?...

Simára kopott az egyszerű téglapadló a kis szalonban. A falnál sorakoznak a tépett, rongyos bútorok. Minden úgy áll itt, ahogy a Bonaparte-család visszakapta a Korzikából való menekülés után, amikor az „első konzul” tekintélye helyreállította a rendet Ajaccióban. A következő szoba is szalon, Madame Mére fogadószobája. Laetitia, Napóleon édesanyja, itt fogadta vendégeit abban az időben, amikor második fiának pályája már felfelé ívelt és Napóleon pénzt tudott küldeni haza…

A harmadik szobában dolgozott az ügyvéd úr, Napóleon apja, aki Paoli szabadságharcának bukása után sietve felajánlotta szolgálatait XVI. Lajosnak. A súlyos anyagi gondokkal küszködő ügyvéd kivívta fia számára az állami ösztöndíjat. Így került Napóleon, mint ösztöndíjas, a briennei kadétiskolába.

Az ügyvédi iroda, ahol másfél évszázaddal ezelőtt Charles Bonaparte szederfa-ültetvényének és kecskenyájának rosszul jövedelmező ügyeivel foglalkozott, szűk szoba kandallóval, két tükörrel és két iratszekrénnyel, asztalkával a sarokban, és két karosszékkel. Ablakából le lehet nézni egy kis kertre, ahol a pálmák alatt ma a Sasfiók bronz szobra áll…

Az ebédlő következik, majd Madame Mére hálószobája. Széles ágy áll a fal mellett, csak a váz, matrac és ágynemű nélkül. A sarokban pedig egy kanapé… A Maison Napoléon őre közönyös hangon mondja, hogy – ezen a kanapén jött a világra Napóleon…

Amott egy másik kis szobában Laetitia hordszékét mutatja meg az őr. Az ügyvédnét, mint minden nemes hölgyet, hordszéken vitték vasárnaponkint a templomba, amikor az anyai örömöket várta. A szülési fájdalmak ebben a hordszékben lepték meg és… majdnem az utcán született meg a franciák későbbi császára…

Az egyetlen szoba, melynek padlója nem téglakövekkel van kirakva a nagy fogadószalon.  Tükörfényes a parkett, de a tükrök végig a falon már megvakultak. Aki itt jár, önkénytelenül arra gondol, hogy az ajacciói szegény ügyvéd családjának egyszeriben milyen jól ment a sora, amikor diadalmas első konzul lett a család második fia.

Az utolsó szoba Bonaparte hadnagy úré. Barna faágy, kis éjjeliszekrény és egy titkos lejárat a pincébe… Erre menekült Napoleon, amikor Pascal Paoli emberei el akarták fogni.

Ezen a piszkos pincelejárón keresztül indult el a világhatalom és a dicsőség felé.

A polgári jólét elfakult jelei fogadják mindenik szobában a látogatót. (Fent, a két emeleten a Bonaparte-gyerekek és a rokonok laktak.) Az ágyakban nincs ágynemű, a bútorokon nincs kárpit, mintha a nagy ház minden szobáját kifosztották volna.

A teremőr megmagyarázza. Az idegenek apránkint elloptak mindent. Kabalát jelent egy darabkát letépni a kanapéból, melyen Napoleon megszületett és szerencsét hoz egy ujjhegynyi rongy, melyet lelopnak a bútorolkról. Így szép lassan lekopasztották az egész házat, bár a bejáratnál ott fenyeget a szigorú felírás: A bútorokhoz nyúlni tilos!...

- Ilyenek az emberek!... – mondja filozofikus nyugalommal az öreg teremőr és búcsúzásnál ő maga csíp le nekem egy darabot a világtörténelmi kanapéról, jó borravaló reményében…

Korzika fővárosának a nevét különben senki sem ejti ki úgy, ahogy hittem. Nem Ajaccsó, hanem Adsassó, vagy Azsakszió. A bennszülöttek, akik franciával kevert olasz tájszólással beszélnek, Adsassó-t mondanak, a kontinensbeli franciák pedig Azsakszió-t.

Ma már a bennszülöttek is egyre inkább úgy emlegetik, hogy Azsakszió. Ezzel tartoznak a császár emlékének, aki bár közülök való volt, annyira francia lett, hogy franciává tette a vendetta, a vadkecskék és a zord hegyek országát, a kifürkészhetetlen titkok szigetét: Korzikát is.


Forrás: Új Idők XLIII. évf. 50. sz. 1937. december 12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése