2020. jan. 25.

Korvin Ottó (1894-1919): Egy madár jött hozzám




A lámpát bámultam és arra gondoltam, hogy most megnézem, ki sápadtabb, én-e vagy a lámpa, de amíg kis tükrömért a zsebembe nyúltam, már elfelejtettem, hogy mit akartam, és csak nagyon egyedül éreztem magam. És nagyon fájt, hogy a lámpát kell néznem, meg az is, hogy csak a lámpa néz engem vissza.

El akartam oltani, hogy nagy sötétség legyen és sírni tudja, de megzörgött az ablakom és én odafordulta a sötét, ködös, őszi este felé és kicsit megnyugtatott, hogy ebben a szomorú időben még a társas embernek is azt kell éreznie, hogy egyedülálló.

Újra megzörgött az ablak és én kíváncsian kinyitottam, hogy megnézzem: az eső esik-e, és akkor nekem rontott a köd, titkosan köhögtem egyet-kettőt, és a szájam felé tartott ujjaimra egy vörös, vékony csík szaladt. Becsaptam az ablakot és megborzongtam, olyan furcsa volt a ködtől félni. Meg akartam kérdezni a lámpától, hogy ő is megremegett-e? Tudni szerettem volna, hogy mindenki otthon van-e most és behunyja a szemét, hogy még jobban féljen? Hogy más is rátámaszkodik-e az öklére és beleharap, hogy fájjon, a húsába? Teszi-e más is ezt, ha rátör minden: egyedüliség, könny és köd? Ezt jó lett volna tudni.

És kinyitottam a szememet, hogy megkérdezhessem a lámpámat, de ijedten néztem, mert a lámpa alatt, íróasztalomon egy madár, szürke és fázó ült és talán beteg is volt, mert nagyon csodásan nézett.

Egy kicsit néztem és ő is visszanézett, most már ketten néztek engem; ő és a lámpa, a lámpa sápadtan, a madár halálosan, én csak a madarat néztem, a szemem megtelt szomorúsággal és a szívem jósággal.

Kezembe vettem a madarat, és olyan vigyázva fogtam, ahogy még semmit a világon. A kályhához vittem, letettem a földre, ahol a sárga lángok játékot kezdtek vele és én is odaültem, pedig nem fáztam és nem voltam lázas.

Nagyon csendesen és szótlanul telt el pár perc, és arra gondoltam, vajon hogy talált el hozzám ez a madár, és miért jött hozzám, és miért nem tévedtek még emberek is így az én szobámba? A veréb talán azt gondolta, hogy: íme, itt ül velem szemben egy fiatal és máris öregesen szomorú fiú, csodálatosak ezek az emberek: van meleg szobája, száraz és világos, nem kell a ködben ülnie sírón, mint nekem, tehát is most ivott, és mégis szomorú.

Aztán mozogni kezdett, a fejét emelgette, és próbálgatta a szárnyát, forgolódott, a tüzet is nézte, de engem mindig tovább. És akkor így szóltam hozzá:

- Téged hozzám terelt a véletlen, a fázás és a nyomorúság, hozzám, akinek a lelke fázik és egyedülálló, meg elhagyott. Bevettelek, pedig máskor talán téged is, mint az embereket mindig, kiűztelek volna meghalni és nem gondoltam volna arra, hogy új ablaknyitáskor új köhögés jött volna, és új közeledése a halálnak. Máskor téged, mint az embereket, kitettelek volna az őszbe, hogy tudjam: an még más halódó is, és hogy átkoznak engem. Ezt tettem volna, mert ilyenek után sírni is tudok, de ma nem tudom, miért, téged a meleghez hoztalak, mert ilyen szomorúan, mint te, nálam is szomorúbban, nem nézett még rám senki se. Kíváncsi vagyok, holnap itt hagysz-e engem; én azt hiszem, itt fogsz hagyni, hisz én visszahoztalak: élni, én is elhagytam azokat, akik szerették volna, ha élek. Ugye, már nem reszketsz és éledsz, nézd, én még reszketek és engem megnyugtatni nem emberek fognak. Látod, én ezért vagyok szomorú és ezért nem sajnálom a koldust, aki a sarkon áll, és alig öltözötten kell ülnie a ködben, mert nincs hova mennie. Mert tudom, hisz volt már, hogy lehet ez másképp is; de most nincs, nincs, nincs, aki nekem ily mondatokra megsimítná az arcom és azt mondaná: nyugodj meg.

Elhallgattam, mert repdesni kezdett a bevett madár, és repüléskor a szárnya végighúzódott az arcomon. Aztán ráült a kályha tetejére és onnan rám nézett ragyogón és hálásan, és az öklöm lassan kinyílt, aztán az asztalhoz mentem és azt írtam Margitnak, hogy találkoznia kell velem.

Azon az éjjel sokat beszélgettem a madárral. Ő beszélt nekem sokat, minden csipogása mondatokat mondott. Beszélt a nyárról, a leveles fákról, asszonyáról és gyermekeiről – amitől most elszakadt, mert meghaltak, amint ő is meghalt volna, ha nem jöhet hozzám. Sokat beszélt az őszről és ködről, amelyek ráfeküsznek a gyenge madár mellére és azt mondta, hogy ilyenkor ők mind meghalnak. Beszélt játékáról és elmondott nekem meséket verébkirályfiak és verébkirályleányok szerelméről.

Én hallgattam, és akkor se feleltem, amikor kérdezte, hogy én miért nem beszélek?

És ő beszélt tovább szépen és értelmesen, és olyan jó volt, hogy nekem valaki mesél.

Aztán eltelt az éjjel és én másnap dologra mentem. Megharcoltam újra az egynapi harcot és fáradtan, meg-megtépetten kerültem haza belőle. A veréb még ott volt, várt, és alig, hogy beléptem, a kezemre repült, mintha meg akarná csókolni. És én a másik kezemmel szépen és lágyan megsimogattam. Az asztalomon levél volt, Margit írta:

„Igen, nekem találkoznom kell magával.”

És találkoztunk.

Elmondtam neki, hogy miért írtam, hogy jött a madár és azért. és ő azt mondotta, hogy az ősszele együtt ő is meghalt volna, ha nem jöhet hozzám.

A madár nálam maradt, éltünk hárman: Margit, én és a veréb, ők ketten engem csókoltak és én már nem voltam olyan nagyon szomorú.

Így lassan bementünk a télbe. Esténként együtt voltunk, és a madár az én kezemről az ő kezére szállt, amíg azok megfogtuk egymást. Akkor meséltünk és csókoltuk egymást.

Így volt minden este. A kályha körül voltunk mind a hárman, nagyon szép esték voltak, és nappal szívesen dolgoztunk, hogy jöjjön az este. Így ment minden este. Nem fájt a tél hidege és hava, mert szerettünk. És ha kialudt a tűz, összebújtunk és nem fáztunk, a lelkünk se soha. Így ment minden este: mesék és csókok hulltak, és ha mi már nyitva álltunk, mert elmondtunk magunkról mindent s csak csókolni tudtunk, akkor a veréb kezdett mesélni, didergő szegénységről, éhező karácsonyról, hóról és halálról nagyszerű Andersen-meséket. Így volt minden este.

És eljött egyszer másféle este is. Amikor már csak ketten ültünk a tűznél, én és a veréb. Margit nem jött el, csak egy levelet hozott a posta:

„Én nagyon szerettelek, de most elmegyek tőled sokára és messzire, csókold helyettem a madarunkat, amely összehozott minket.”

Nem sírtam, ránéztem a madárra és az mintha mindent tudott volna, nagyon remegett. A kezemre akart szállni, de én azt a zsebembe dugtam és azt kérdeztem:

- Miért?

Nem felelt. Egyáltalán nem szólt, mintha sose tudott volna beszélni. A lámpához repült, aláült, úgy, mint amikor jött, és szomorú volt. A lámpa is sápadt lett és künn az éj is Margitot gyászolta. El akartam oltani a lámpát, hogy sírjak, de akkor megszólalt. Csodálkoztam, mert azóta, hogy a madárral és Margittal éltem, soha nem beszélt. Azt mondta:

- Miinek akarsz sírni. Menj, talán még eléred, hozd vissza.

Igaza volt. És én rohantam. De sehol senki nem tudott már róla. Elment, elment. Az éjszakát átkóboroltam, Budán is jártam és a hídon nagyon szép volt megállni. Hideg volt, tél volt és a lelkem is reszketett. Fáztam.

Délelőtt kerültem haza. A veréb várt, de nem repült a kezemre, mint mindig, hanem a kályha tetején várt engem és Margitot. Mikor egyedül jöttem haza, mint egy bánatos ember a két kezébe, a szárnya alá hajtotta a fejét.

Kinyitottam az ablakot. A tüdőmből nagy köhögés csapott fel. Rám rohant a hideg és én álltam, az arcom fehér volt és a lábam reszketett. A hó nagyon sűrűn esett, és a párkány fehérségére vörös vonalakat köhögtem. Aztán az arcomnak lódított a szél egy csomó havat, és mikor letöröltem a nedvességet róla, a madárra néztem. Az a kezemre szállt, és a szemében valami nagy csodálatosság volt.

De én Margitra gondoltam, és kiűztem őt a havas, halálos, téli délelőttbe.

Aztán betettem az ablakot és megdermedt szívvel néztem, hogy hogyan csatázik a hópelyhekkel.

Forrás: Szinérváralja 10. évf. 35. sz. 1913. augusztus 26.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése