2020. jan. 25.

Dánielné Lengyel Laura: A látogatás után




Klárának délelőtt volt a doktori avatója. Délben nagy, díszes társaság gyűlt össze a fiatal leány ünneplésére. Kádár és Kádárné boldog mosollyal nézték leányukat. Klára huszonkét éves korára elvégezte egyetemi tanulmányait, Kádárné abban reménykedett, hogy leánya most már az ő ízlése szerint fog nagyleányoskodni. Eddig élete tanulás és tanulás… Kádár büszkén mutogatta a Klára kitűnő bizonyítványait, ám az asszony szíve mélyén mindig elégedetlen volt. Az ő életében mást hívtak nagyleányságnak. És képzeletében feltűntek a forró levegőjű tánctermek, az éjjeli zenék, az óriási virágkosarak. És látta fehér falú leányszobáját sok nippel, figurával, kecses világoskék bútorzatával. Ezekről a dolgokról azonban nem beszélt Klárának. tudta, hogy a leánya a legszeretőbb szívű, legtisztább lelkű gyermek, ám a maga útján akar járni.

Ez az út már akkor sem tetszett Kádárnénak, mikor Klára az egyetemre beiratkozott. A gimnázium még hagyján… Végre is el kell valamivel tölteni az időt, míg a leány 18 éves nem lesz. Akkor majd megkezdi az úri, vagyonos leányok nagyleányoskodását.

Klára azonban egyetemre akart menni és oly szelíd határozottsággal beszélt terveiről, hogy Kádárné még ellenkezni sem próbált. A fehér leányszobából sem lett semmi. Klára saját ízlése szerint rendezte be dolgozószobáját. Acélszürke, nagy karosszékek, hatalmas íróasztal, tágas könyvszekrény, egy pár metszet, ez volt minden.

Kádár teljesen leánya pártján volt mindig. Kádárnénak azonban sem a szoba, sem a Klára életprogramja nem tetszett. Ám összeütközés sohasem volt közöttük. Imádták egymást, azonfelül Kádárné érezte, hogy a leánya energiája nagyobb, erősebb, mint az övék.

Ezt csodálatosképpen már akkor is tudta, mikor Klára mint hároméves gyermek a házukhoz került.

Mert a szép, barna hajú, nyúlánk leány bölcsője nem a Nagy János utcában ringott, Isten tudja, volt-e egyáltalán bölcsője, vagy csak rongyokból vackolt helyen aludta gyerekálmait, míg az emberi könyörületesség ki nem szabadította a legszörnyűbb nyomorúságból. A gyermek a lelencházba került s ezt a gyermeket fogadták örökbe Kádárék.

A Nagy János utcai palotában eleinte nagyon titkolták a dolgot. Még cselédséget is változtattak, hogy Klára ne sejtsen semmit származásáról. Mikor a leányka serdülni kezdett, Kádárék elhatározták, hogy megismertetik a titokkal. Inkább tőlük tudja meg, mint mástól, idegentől, közömböstől, vagy éppen rosszakaratútól. S volt még egy rémük: az anya, aki élt züllötten, egy förtelmes, mocskos élet fertőjében. Néha-néha azonban jelentkezett, többnyire csak levélben és gyermekét kívánta látni. Bá semmiféle törvényes joga a kérésére nem volt, Kádárék ilyenkor mindig pénzt küldtek neki s az asszony egy darab ideig szerencsésen elcsendesedett.

Féltek, hogy ez a rettenetes asszony valahogy a serdülő Klárához tolakodik s ezért fel akarták világosítani a leányt. Klára azonban a harmadik mondatnál felállt és átölelte Kádárt és Kádárnét.

- Tudom már mindezt. Ne beszéljünk róla. Látom, hogy nektek rosszul esik.

- Mióta tudod? – kérdezte riadtan az asszony.

Klára elgondolkozott.

- Igazában már nem is emlékszem. Csak nagyon régóta tudom, az ilyesmit valahogy megérzi az ember.

Az asszony elsápadt és halkan mondta:

- Lehet, hogy – igazad van. Hiába minden jó szándék, gyöngédség, senki sem tud anyává lenni, ha a természet nem tette azzá.

- Nem – nem -, kiáltotta a leány indulatosan -, ezt ne mondd! Ti vagytok a legjobb, legszeretőbb, legnemesebb szülők. És mert ti választottatok engem magatoknak, még százszor jobban imádlak benneteket. Nem is a ti viselkedéstekből tudtam én azt, hanem a suttogásból, célzásból, hirtelen abbamaradt beszélgetésből. De hiszen mindegy az. Többet nem beszélünk róla, ugye?

És hízelgő dorombolással simult Kádárékhoz, kik reszkettek, hogy szülőiről fog tudakozódni, de nem tette, és Kádárék megkönnyebbülten sóhajtottak fel.

Kádárné most ott ült az asztalfőn s hol az utcára, hol a leányára nézett. Kádár arca ragyogott a boldog büszkeségtől. Sűrűn koccintgatott a doktorkisasszonnyal és az asszony arra gondolt, hogy így is jó. Ha Klára nem akar zsúrozni, táncolni, estélyekre járni, hát menjen a maga útján, hiszen szemmel láthatólag igen jól érzi magát rajta.

Az ajtó hirtelen kinyílt s a szobalány sürgős levelet adott át a kisasszonynak. Klára kissé csodálkozva forgatta kezében a nagy, esetlen, pecsétes, szürke borítékot. Kádár másokkal beszélt, ám a felesége meglátta az írást és falfehér lett a rémülettől.

Fel akart állni, hogy Klára mellé lépjen, hogy védje, bátorítsa, erősítse, ám a másik percben örömmel látta, hogy a leány nyugodtan futja át a tentafoltos, görbe sorokat, mikor átolvasta, összehajtja s még keze sem remeg közben.

Most hirtelen fölemeli szemét és pillantása találkozik Kádárné remegő, riadt, esengő tekintetével. Klára gyöngéden, szeretettel mosolyog az anyja szeme közé. Az asszony lelke felszabadult, vígan repült megint fölfelé, mintha rabláncokból szabadult volna meg.

Mikor a vendégek eltávoztak, megszólítja a leányt:

- Klárikám, levelet kaptál…

- Igen – felelt elfogulatlan hangon a leány -, éppen beszélni akartam róla veled. Apának szólni sem kell, csak ingerelnénk, idegesítenénk a dologgal.

Nyugodtan beszélt, míg Kádárné egész testében remegett.

- Ő írt?

- Igen. Az asszony, akitől örökbe fogadtatok, aki írásban adta ki a nyilatkozatot, hogy egyszer s mindenkorra lemond rólam. Azt írja, hogy beszélni akar velem, de én jobban tudom, hogy mit akar…

- Mit?... – kérdezte Kádárné lélegzetét visszafojtva.

- Pénzt – felelt nyugodtan a leány. – Már többször írta, hogy meghal, ha nem lát, de mindig megelégedett azzal a kisebb, vagy nagyobb summával, amit levelére küldtem. Most azonban nagyon eseng utánam, hát több pénzre lesz szüksége, mint amennyi zsebpénzemből futná. Hozzád fordulok hát, anyuskám…

- Oh szívesen… ezer örömmel… - hadarta Kádárné boldogan -, amennyit akarsz… De miért nem mondtad soha, hogy levelet ír neked?

- Nem akartalak nyugtalanítani téged, sem apát. Ti mindentől úgy rettegtek és nem akarjátok megérteni, hogy ő az életemben nem jelent semmit. Ti neveltetek, gondoztatok, szerettetek és a tietek vagyok egészen. De olyan lealázó rám nézve, hogy ezt még bizonyítgatni kell.

- Nem, nem, kislányom, ne beszélj így, nem bírom hallgatni… A többi más csókba és könnybe fulladt. Klára oly gyöngéden simogatta az asszonyt, int az okos, fölényes anya a csacsi, érzékeny, ok nélkül síró gyermekét.

A pénzt elküldték s azon felül még igen sokszor küldtek pénzt, de Klára nem látta anyját soha. Sehogy sem tudta megérteni, hogy miért kelljen neki azzal az asszonnyal találkozni, aki annak idején lelencházba adta kis leányát, mert a szeretője így kívánta. Pénzért lemondott a gyermekről. Idegen emberek javára s pénzt fogadott el kárpótlásul, valahányszor közeledését visszautasították.

Nem haragudott, nem volt fölháborodva, csak közömbös volt a lelke legmélyéig.

Egyszer aztán pénz sem kellett többé a szerencsétlen, elzüllött teremtésnek. Meghalt, elfelejtették, nem beszélt róla senki.

A doktorkisasszony közben férjhez ment s igen boldog asszony lett. Mikor aztán a kisfia is megszületett, úgy érezte, hogy mindent megkapott az élettől, amit halandó ember csak várhat.

A betegágy után azonban nagyon ideges lett. A férj, a szülők remegve nézték a fiatalasszony sápadt, borongós arcát. Ha kisfiára nézett, mindig megnedvesedett a szeme és lelkében különös, titkos gondolatok röpködtek:

- Vajon mit érezhetett ő, mikor én megszülettem? Szenvedett-e ilyen halálosan, ujjongott-e ilyen földöntúli örömmel?! Akkor, ott, abban a szent pillanatban nem volt ott a nyomorúság, a pálinka, a szerető… Akkor mindez semmit sem jelentett számára. Anya volt, mint én, ki ott vonaglik az életadó, halálos fájdalmak alatt… Akkor én az övé voltam, a testéből kiszakított darab, és senki hozzá oly közel nem állott, int én… Az ő kebléből szívtam az élet első forrását s az ő tekintete alatt pihentem, aludtam el, hogy aztán ne lássam, és ne akarjam látni soha. Pedig egyek voltunk valaha, s nekünk nem lett volna szabad örökre elszakadnunk egymástól. S ha ő vétett is ellenem nagyot, halálosat, vajon nem nagyobb-e az én bűnöm, amit ellene követtem el? Hiszen ő szegény volt, tudatlan, elhagyatott; rabja vágyainak, alacsony szenvedélyeinek. Én pedig ember voltam, erős, tanult, független, egész ember. És nekem kellett volna tudnom az eszemmel, amiről az ő szíve elfelejtkezett.

és mentől többet nézte gyermeke arcát, annál többet gondolt anyára. S gondolataiban egyre több lett a megértés és a részvét. A gyermek arcára néha meleg könnyek hulltak. És ezek a könnyek egy szerencsétlen, elzüllött teremtést gyászoltak, aki valaha szíve alatt hordozta, aki fájdalmai árán vásárolta meg számára az életet.

És egyszer, egy őszi délután, mikor senki sem volt otthon, kocsit hozatott és kihajtatott a temetőbe. Hosszas keresgélés után meg is lelte a szegény asszony sírját. Ott állt zokogva a sír előtt és lelkében elmondta mindazt a gyöngéd, szánakozó, megbocsátó szót, ami leánykorában eszébe sem jutott volna. Mire hazament, már megkönnyebbült a lelke és derülten nyújtotta csókra homlokát az urának, meg a vacsora után mindig pontosan beállító Kádáréknak. Ott ült a nagy karosszékben és mosolyogva nézte, amint férje fel s alá sétál a pólyás kisfiúval, és kedvelt dalát énekli neki nagy buzgalommal és felette hamis hangon:

Ha én nekem száz forintom volna,
A kilincsem vert aranyból volna!
De mivel, hogy nincsen,
Fából van a kilincsem,
Madzag a húzója…

Forrás: Szinérváralja 10. évf. 39. sz. 1913. szeptember 23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése