2020. jan. 25.

Kárpáti Aurél (1884-1963): Budai emlék




Akkor még Snélfúagasszénak mondták a budaiak a Gyorskocsi utcát és esténként a kutyakapitány sétált benne a Haynauval, a doggal és egy tíz éves kisfiúval. De a házak is csak olyan keveset mutattak a bennök öregedő életből a kíváncsi járókelőknek, mint ma. Apró ablakaikban sűrű csipkefirhangokat lebegtetett a langyos dunai szél s muskátlik piros ernyői simultak a sűrű keresztvasak csigáihoz, amik mögül csak a kakukkos óra kiáltása hangzott ki néha. Azt hiszem, a török idők óta nem sok változás történt itt, éppen hogy ablakokat vágtak a dolomitból rakott, sárgára meszelt falakba. Ezt sem szívesen tették nyilván, néhol  legalább egész az eresz alatt nyitogatják homályos vaksi szemüket a zöldkeretes üvegtáblák – s ágaskodni kell, ha valaki be akar nézni rajtuk, simák és kopaszok a nagysipkájú házak, itt-ott csak egy kőfejes címer a kapuk fölött. Messzire kopognak a lépések a csendben és valamelyik ablakból egy Launer keringő ütemei szállnak álmodozva az ég felé az alkonyat vörös felhői után, amikbe öreg, szürke macskák görbítik bele a hátukat a kémények tetejéről.

Mér Márton, a fűszeres a sarkon ernyőt csinál sovány kezéből a szeme fölé és úgy néz vizsgálódva a Kilenc pacsirta poros oleanderei felé, mintha a kutyakapitányt várná, aki félóráig szokott válogatni a fekete virzsiniák között. De a kapitánynak már csak a háza van meg…

Ott lakott abban a kiugró, hámlott falú kis kék házban, amelyiknek vasráccsal kerített szögletében minden este meggyújtották a lámpát Szent Vendel fekete szobra előtt. Piros téglával volt kirakva a kapualja és a két öles udvart körülfutották a szőlőkaréjok levelei. Itt lakott a nyugalmazott öreg kapitány, a rossznézésű és bizalmatlan doggal, a vén Johannal, aki huszárnadrágot gyűrt a csizmájába és a kisfiúval, akinek akkoriban még a rana többes genitivusza okozott csak álmatlan éjszakákat. Gyönyörű élet volt az. A kapitány egész nap egy óriási légycsapóval sétált a két kis levendula szagú szobában és dörgő hangon adta ki parancsait Johannak, mintha századot vezényelne. Reggel raportra rendelte az egész házat, Haynaut, Johannt és a kisfiút, estefelé pedig sétálni mentek szorosan betartva a sorrendet. Legelöl a kecskeszarvas, sárga bambusz sétapálca járt, amibe erősen belefogózkodott kapitány következett. A kapitány balkezét hátratéve, Haynau kurta szíját fogta, míg a kisfiú a kutya nyakörvébe kapaszkodott és szaporán szedte lábait. Cipője orrán a kis sárgaréz nagyokat koppant a görbe kövezeten. Három lépésnyire mögöttük Johann lépdelt egyenesen, mint a gyertya, bütykös kezeit mereven szorítva nadrágja zsinórjára. Ilyenkor hallatszott a nyitott ablakok mögött a félhangon ejtett szó: Jön a kutyakapitány…

Mér Márton pedig már előre lekapta kockás sapkáját, és arcának két piros pampuskája még fényesebbre gyulladt a gyönyörűségtől. Ha aztán a száraz virzsinia elég kellemetlen szagú füstöt kanyargatott, a kutyakapitány megelégedetten toppantotta meg botját a cukros ember sátra előtt. Megálltak mind a négyen.

- No, mit szeretnél gyerek? – dörgött barátságosan a kapitány és hóna alá fogva sétapálcáját, megcsörgette zsebében az ezüst hatosokat.

Haynau rendesen törökmézet kapott, amitől egész estére beragadt a szája, a kisfiú pedig hosszú, fekete szíjcukrot, ami Johann felvilágosítása szerint a bakancsokban terem. A falból kiugró vaskampóra akasztott olajlámpa már szelíden hunyorgatott a szürkülő homályra, mikor tovább mentek.

A Duna partján hűvös szél lobogtatta a búzáshajók zászlóit és az agyagos parton szüntelenül locsogott a fodrozódó víz. A Bombatér alatt hosszú létrákra erősített csöbrök meredeztek a víz közepén. Kotróhajók álltak sorjában egymás mellett.

Szoáné Tummhjeit, mennydörgött a kapitány anélkül, hogy visszafordult volna. Látod ezt a szamárságot, gyerek: Öt esztendő alatt itt még sziget volt, amin hatvan meleg forrás gőzölgött. Most elkaparták az egész szigetet a hajók miatt és az áldott forró víz a Duna fenekén vesz kárba. Persze a hajók miatt, tette hozzá újra végtelen megvetéssel.

A kisfiú meresztett szemmel figyelt, de egyáltalán nem sajnálta a szigetet. A kotróhajók sokkal jobban tetszettek neki.

A kapitány beszédes kedvében volt.

Egy vadgesztenye alatt leültek a kőpadra, Haynau leheveredett a repedezett száraz földre s a kapitány Hurbánról kezdett mesélni, aki be akarta szegeztetni a komáromi vár ágyúit.

- Klapka volt a fővezér Komáromban – kezdte, és én a segédtisztje voltam. Egy nap tizenkét sárgahajtókás tüzér ért bebocsátást a várba. A fővezérhez vezettem őket. Azt mondták, hogy Klapka alatt akarnak szolgálni, mert utálják Hurbánt a tótjaival együtt. Engedje őket Klapka az ágyúk mellé, a várban úgyis kevés s tüzér. Teringettét, persze nekem gyanús volt a dolog. Nagyon gyanús. No, azt mondja Klapka, jól van, vegyetek magatokra honvéd ruhát, aztán menjetek az ágyúkhoz. Erre azt mondja az egyik tüzér, engedje őket a maguk ruhájában járni, azt már megszokták. Teringettét, most már a fővezér is észbe kapott. kapitány úr, azt mondja nekem, fogassa el ezeket az embereket és kutassák ki őket. Hát a tüzérek ruhájának a bélésébe akkora szögek voltak bevarrva, a kapitány mutatta, hogy mekkorák, teringettét. Erre az egyik bevallotta, hogy őket Hurbán küldte a várba s be akarták szegezni az ágyúkat. A sárgahajtókás ruhát pedig azért nem akarták letenni, hogy Hurbánék a messzelátón át megismerjék őket, ha az ágyúk mellett lesznek és megkezdhessék a rohamot a vár elején.

A kutyakapitány tűzbe jött és izgatottan folytatta:

- Teringettét, persze én mindjárt jelentettem Klapkának a dolgot. A fővezér rögtön elfogatta a tizenkét tüzért, lehúzatta róluk a sárga hajtókás egyenruhát s beleöltöztette a maga tizenkét katonáját. Amint ezek megjelentek a falon, az ágyúk mellett, Hurbánék örvendezve nézték a sárga hajtókákat a messzelátón. No, mondták, ott vannak már a várban a mi embereink… Elkezdték építeni a csónakhidat keresztül a Dunán. A várból egyet-kettőt lőttek, de csak fejük fölött meg oldalt hullott a golyó. Teringettét, örült Hurbán, hogy milyen ügyesen csinálja a dolgát az ő tizenkét embere. Már majdnem kész volt a hajóhíd, mikor az ágyúk a várban már elhallgattak. Na most, gondolta Hurbán, és megindította a csapatokat, akik szorongva lepték el az ingó hidat. Ebben a pillanatban megszólalt minden ágyú a várfalon. És most már nem tévesztettek célt a golyók. Drum, hangzott a várfalról, drumu, hangzott megint. Drumu, drumu.

A kapitány felugrott a padról és ökölbe szorított kézzel úgy mennydörögte a szót, hogy Klapka ágyúi se különben. A pesti oldalon megálltak a parton sétálók és kíváncsian füleltek a kutyakapitány mutatványára, aki egy ágyúlövést el nem felejtett volna. A kisfiú félénken nézett rá és majd megsüketült a szörnyű harsogástól.

- A tótok persze mind ottmaradtak, teringettét, mausztót lett valamennyi… nevetett a kapitány és Haynaut kezdte csitítani, aki a harcászati előadást már kezdettől fogva némi nyugtalansággal kísérte, s a magyarok ágyúszavára elvetemedett vonításban tört ki.

Már sötét volt, a vízvároson nyolcat harangoztak, mikor a kutyakapitány, Haynau, a kisfiú és Juhann hazafelé indultak. Johann arcán a hősies elbeszélés után még gőgösebb merevséggel ült ki a tisztelet kifejezése gazdája iránt és a sajnálkozó lenézés mindennel szemben, ami nem tartozott valahogy a katonasághoz.

Mindez együtt azt eredményezte, hogy a szokottnál is butább pofát vágva lépegetett a kis társaság nyomában. A kisfiú pedig szemrehányó hangon beszélt Haynauhoz annak nyakörvébe kapaszkodva:

- Miért volt rossz, maga haszontalan? Majd lesz estére ne mulass a bácsitól…

Haynau azonban feleletre sem méltatta, nagyokat kaffantott a levegőbe egy, megkésett légy után.

A sarkon a borbély most csukta be a műhelyét. Az ablakok fatábláit behajtotta, amik mögött az emeletesre rakott kalickákban egész madársereglet szunyókált. Feketerigó, búbosbanka, fürj, szajkó, fülemüle és kanári zűrzavaros kiáltozása fütyülése verte fel nappal a kis műhely csendjét, amibe egy öreg kakukk szólt bele olykor komoly hangon a falióra tetejéről. Ez a kakukk a lábán zsinórra kötve sétált az óra tetején, s Biegelbauer úr, a sánta borbély azt beszélte róla, hogy tavaly múlt száz esztendős és halálosan megsértődött, ha valaki kételkedni mert a szavában.

A borbély tiszteletteljesen hajlongott a kutyakapitány előtt s barátságosan érdeklődött, hogy az úrfi haját nem kell-e még megnyírni? Aztán még egy utolsót bókolva eltűnt a becsapódó ajtó mögött.

Nemsokára a kis társaság is befordult az alacsony kapun. Csend lett a Gyorskocsi utcában, csak az egyik csipkefüggönyös ablak mögül hallatszott ki egy ábrándos, öreg valcer utolsó hulláma.

Aztán mindenki elaludt: a kutyakapitány, Haynau, a kisfiú, Johann, Diegelbauer úr és Mér Márton, mindenki. Milyen régen voltak ezek az esték és milyen régen alusznak már mindnyájan. Csak a kisfiú álmodik még néha róluk csendes nyári éjszakákon.

Forrás: Szinérváralja 10. évf. 43. sz. 1913. október 21.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése