2019. dec. 8.

Karácsony Sándor (1891-1952): A magyar béke (könyvismertetés)


 
Karácsony Sándornak elolvastam már néhány kiló könyvét, de még mindig nem tudtam vele teljesen tisztába jönni. Ebben hál istennek nem állok egyedül: Németh László is azt mondta egyszer, hogy ha ráér, utána jár ennek a Karácsony Sándor-féle csodának. Annak tudniillik, hogy ez a csodálatos, szabódezső-típusú professzor hogyan vált egy egész nemzedék nevelőjévé, nemcsak, sőt nem annyira írásai, mint sajátos egyénisége által. Az Exodus könyvkiadó majdnem egész működése abból áll, hogy évről-évre kiadja – előre meghatározott gyűjtőcím alatt – Sándor bácsi az évben írt cikkeit, elmondott beszédeit. Legérdekesebb, hogy az így egybetuszkolt írásokból álló kötet aztán odasorjázik Sándor bácsi eddigi köteteihez. A neveléstudomány társas-lélektani alapjai című életmű IV. részének (amely A társas-lélekalsó határa és a jogi nevelés tudós címet viseli) második kötetként: A magyar béke fő-, és Háborúból békére (reformra) nevelés alcímmel.

Sándor bácsi sajátos észjárása az előszóban bizonygatja, hogy magától állt össze kötetté évi munkája, mint a többiek is, de nem tud meggyőzni arról, hogy a folklorisztikus kutatásokra való buzdítása lényegi kapcsolatban van a békével, a jogi neveléssel s így tovább, vagy legalábbis több köze van a békéhez, mint bármelyik más kötetének címében adott fogalomhoz. Egyszóval: van ebben a könyvben minden. Van valóban a magyar békéről, van a nyelvlélektan tudományos eredményeiről, tudományos életünk reformjáról, szabadművelődési problémákról, népkultúráról, nevelési kérdésekről, érettségi dolgozatok bírálatáról, Pestalozzi nevelési rendszeréről, és novellisztikus formában Sándor bácsinak a román, szerb, cseh és ruszin népek közötti élményeiről. Egyetlen, ami valóban eggyé kapcsolja ezeket az írásokat, írójának profétikus szerepe. Az, hogy Sándor bácsi minden megnyilvánulása papírt lát, természetesen bőséges ismétlésekre vezet, nemcsak az egyes kötetekben, hanem egy köteten belül is. Nem sajnáljuk tőle ezt az ismétlési lehetőséget, hadd olvassák a legfontosabb igazságokat azok is, akik csak egyik-másik könyvéhez jutnak hozzá.

Karácsony Sándor ezután is titok marad előttem. Mégis úgy látom, hogy jelentősége nem írásainak valamiféle rendszerétől, mondanivalóinak objektív értékétől függ. Amit ő magyar nevelésül követel például, az – hiába is írja le s mutatja meg -, nem tanulható meg könyveiből, azt utána nem tudja senki sem csinálni. Szerepe két dologban nyilvánul meg igazán: az egyik az írásaiban szerte-szét szórt pompás gondolatok, ötletek, jellegzetesen magyar magatartást bizonyító adatok gazdagsága, a másik az a hatalmas igény, amely benne testesült meg: a magyarul élés fanatikus akarása. Lehet, hogy Sándor bácsi sem találta meg még a magyarság igazi ismérvét, de életműve ércnél maradandóbban testesíti meg egy egész nép igényét: magyar vagyok, magyar módra akarok alkotni, beszélni, gondolkodni, egyszóval: magyarul élni.
(Exodus)
PÉTER LÁSZLÓ

Forrás: Tiszatáj I. évf. 8-9. sz. 1947. okt.-nov.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése