2019. dec. 8.

Sinclair Lewis (1885-1951): Elmer Gantry (A prédikátor) – könyvismertetés





Sinclair Lewis új könyve nem meglepetés számunkra: túlzsúfolt eseményeivel, éles és őszinte kritikájával, melyet az amerikai kisvárosok, gazdag és tekintélyes polgárok, különböző vallásfelekezetek vezetői felett gyakorol.

Elmer Gantry erőszakos, hiú, becsvágyó egyéniség, aki másoknak, sőt önmagának a félrevezetésével jut el a megálmodott pozícióig. Nincs benne semmi az igazi lelkészek egyéniségéből, érzelmes, szilaj. Mindenkit megtéveszt külső ihletettségével, hangja erejével, pátoszával. Sok megpróbáltatáson megy keresztül, először nem is akar prédikátor lenni, később csatlakozik Sharon Palconer evangelista csapatához. Ezek a „lélekmentők” az emberek misztikus, romantikus hajlamaira támaszkodva nem a legteljesebb ártatlanságban élnek egymással. Elmer Gantry megy a maga kijelölt útján, mindent elér, amit akar, az erénycsősz szerepét is játssza, közben erkölcstelen életet él. Majdnem leleplezik, s ekkor a javulás útjára próbál lépni, ijedtségből és pozícióféltésből.

A regény óriási anyagot ölel fel. Takargatás nélkül festi írója az amerikai kispolgárok életét, a methodista és baptista egyházak vezetőinek hibáit és erényeit. Alakjai valóságosak és eredetiek, és ami a legfontosabb, nagyon emberiek. Sinclair Lewis biztos kézzel irányítja hőseinek sorsát, nyelvezete kifejező és tömör. A fordítás László Ferenc munkája.
(Nova)
KELEMEN IMRE

Forrás: Tiszatáj I. évf. 8-9. sz. 1947. okt.-nov.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése