2019. dec. 8.

Rónay György: Az alkony éve (könyvismertetés)




Rónay György rendkívül finom, intuíciókban gazdag verseit ismerjük, mély műveltségre valló esszéit, kitűnő műfordításait szívesen olvassuk,s így kétszeres örömmel vettük kezünkbe új regényét, „Az alkony évét” is.

A főhős Kende Gyula zongoraművész. Köréje csoportosulnak a hozzá hasonló művészek és művészetpártolók, írók, kritikusok, szépasszonyok és szerelmes lányok. Az életük könnyed, természetes, sokszor lázas és túlfűtött, minden szép iránt fogékony a lelkük, és meghitt pillanataikban gyerekesen egyszerűek. Érdekes típusok lépnek elénk a könyv lapjain; a hervadásában is a szerelemhez és a fiatalsághoz ragaszkodó szépasszony tökéletes figurája, a szép, csillogó, de lelkiekben üres Eszter, Kende Gyula inspirálója, Szólády Anna, a híres színésznő és végül Babuka, a tiszta, melegszívű lány ragyogó portréja, akinél Kende zaklatott élete lecsendesedik. A zongoraművész érdekes egyéniségével szemben áll Szabó, a tipikus sznob, aki minden műveltsége ellenére is bizonyos alacsonyabb-rendűséget érez és ezért kegyetlen, erőszakos és önző. Szívósságával eléri Ilmer Olgát, a gazdag, idősebb, érzelmeiben szinte már megdermedt asszonyt. Általa váltja valóra álmát, gazdag és befolyásos ember lesz, de az igazi írók és művészek megvetik.

A regény témája nem rendkívüli, de az alakok mintázása, az események csoportosítása, a lélekrajzok, tehetséges íróra vallanak. Jól felépített, szerkezetileg egységes „Az alkony éve”. Minden sorából, főleg elragadó leírásaiból s a sokszor határozott ritmusú mondatoktól előbukkan a tehetséges költő is.
(Stúdió) 
K. L.
Forrás: Tiszatáj I. évf. 8-9. sz. 1947. okt.-nov.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése