2019. nov. 19.

Francis Brett-Young (1884-1954): Egy orvos elindul (könyvismertetés)




Edwin Ingleby: szegény falusi gyógyszerész fia. Az apa egyszerű bányászcsaládból származik és keservesen nehéz utat kellett megjárnia, amíg gyógyszerész lett belőle. A fiú jól tanul, ösztöndíjjal bejut egy kollégiumba, de módosabb társai lenézik, nem tartják közéjük valónak.

Edwin Oxfordról álmodozik, de amikor pályaválasztásra kerül a sor: gondokkal küzdő apja csak egy szerényebb orvosi főiskolára tudja beíratni. Edwin eleinte nehezen törődik bele abba, hogy álmainak Mekkájáról le kellett mondania, de később, amikor közvetlen érintkezésbe kerül a betegekkel, egyre mélyebben érzi: nem az a fontos, hogy hol tanul az ember, hanem az, hogy segítsen a szenvedőkön. Az ambulancián, ahol először teljesít orvosi szolgálatot, forró hálát érez azok iránt a szegény emberek iránt, akik az ő keze alá kívánkoznak. Mélyen érzi a felelősséget is és izgalmasan csodálatosnak találja azt, hogy a betegek bíznak benne. Szereti, hogy munkálja fegyelmet, becsületes odaadást követel, és bőséges jutalmat talál nemcsak a betegek hálájában, hanem főképpen abban a jóleső tudatban, hogy lelkes és lelkiismeretes munkát végzett.

Így indul el a fiatal orvos a szegénységből a szegénységbe, a legszebb és legnehezebb hivatás útján. Az olvasó tudja, hogy Edwin Ingleby sem lesz híres és gazdag orvostanár, mint ahogyan névtelen falusi orvos maradt az író két másik, szívünkhöz nőtt orvos-hőse: dr. Bradley és a Kicsi a világ dr. Selbyje. Az író maga is orvosi egyetemet végzett és három felejthetetlen hősében, istenáldotta művészetével bizonyára olyan orvost mintázott meg, amilyen ő volt, vagy amilyen szeretett volna lenni.

Francis Brett-Young új regényét is Ruzitska Mária fordította. Kitűnően.

Forrás: Uj Idők XLVIII. évf. 43. sz. Bp., 1942. okt. 24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése