2019. nov. 19.

Repül a kő – Simonfay Margit (?-1963) regénye (könyvismertetés)



 
A nagy, vidéki házban aranylakodalmat ünnepelnek. Együtt van az egész család, gyerekek, unokák, látszólag békés egyetértésben, meghatott szeretettel veszik körül az öregeket. De a balsors kövét már elhajította egy titokzatos kéz. Repül a kő s útjában remények pókhálóját tépi szét, szíveket sebez meg, házasságokat borít fel. A család tagjai sorra ráeszmélnek, hogy olyan események központjába kerültek, amelyekről tegnap még azt hitték, hogy csak másokkal történhetnek meg. Repül a kő; s gyujtóbombaként, pusztító indulatokat lobbant lángra: halálos szerelmet, gyötrő féltékenységet, elmúlt ifjúsághoz való bűnös ragaszkodást, kapzsiságot, féktelen önzést, izzó gyűlöletet. Repül a kő s békés polgáremberek sorstragédiák hőseivé válnak.

Simonfay Margit nem szereti a könnyű sikereket. Magasra csapta fel önmagával szemben a mértéket, de sokszínű tehetsége játszva birkózik meg azzal a nehéz feladattal, hogy a regény temérdek szereplőjének sorsát valószínűen és mégis művészien bonyolítsa.

A szárnyaló írói fantázián, a mesteri lélekrajzon, az érdekes meseszövésen túl még valami van, ami a regényt különösen vonzóvá teszi. S ez az a mély emberismeretből és emberszeretetből fakadó, érett, asszonyi bölcsesség, amely mondataiból kicsendül. Egy egész füzetre való szép gondolatot lehetne a könyvből kijegyezni, de talán az a legszebb, amit az öregedő, okos asszony, öregedő, balga testvérének mond:

- Én nem is szeretnék fiatalabb lenni. Itt vannak a gyerekeim, azoké az ifjúság. Én már voltam egyszer fiatal. Minden kínos erőlködés nélkül, a természet rendje szerint voltam fiatal és még akkor sem telt sok örömöm a fiatalságomban. Miért küzdjem most vissza? Én örülök az öregségnek. Reménykedve és szeretettel gondolok rá és sóvárogva nyújtom feléje a kezem. Fiatalságunk a test rabszolgaságában telik el. A testünk állja el az utat minden elől, ami magasabb rendű, vagy elvontabb. Az öregség, a nagy felszabadító. Szelíd és jóságos, megszabadít a testünk súlyától és megengedi, hogy önmagunk fölé emelkedjünk…

R. I.
Forrás: Uj Idők XLVIII. évf. 43. sz. Bp., 1942. okt. 24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése