2019. nov. 19.

Zsigray Julianna: Hunyady Sándor (1890-1942)



Ijedten álldogálok a sírja mellett és nem hiszem el, hogy meghalt. Forró, bonyolult kapcsolata volt az élettel, elképesztő az, hogy mégis itt hagyta az életet. A valóság költője volt, folyton teremtett, úgy jöttek ki kopott kis ceruzája alól az alakok, néhány szóval, néhány elevenjelzővel megrajzolva, hogy azonnal személyes ismerőseinkké váltak, akikkel barátkozunk, vagy akiket elkerülünk. A valóság költője volt - a szenvedéllyel, szenvedéssel, nyomorúsággal, apró örömmel, nagy és kis gazságokkal megvert valóság költője -, egyre alkotott, egyre teremtett. Harminc vagy negyven kis sorában benne volt az egész világ. Nem tudom elhinni, hogy már nem él, hiszen él, lélegzik és meleg minden sora. Valahogy az az érzésem, hogy az egész temetés csak szép színpadi jelenet volt és valahol egy szanatóriumi szobában, vagy a hotelben a háztetőkre néző ablaka mögött most is ott ül irgalmatlan szivarfüstben, nagy bőröndjei között, amelyek szintén szivarral vannak megtöltve, ül, ír és köhög. Kisebb-nagyobb megszakításokkal állandóan beteg volt és kisebb-nagyobb megszakítások nélkül állandóan írt. Az írása csupa élet volt, tulajdonképpen ez volt az élete. Sietnie kellett, későn kezdett írni és hamar halt meg. El kellett mondania gyorsan mindent, amit tud az életről és azt is, amit a halálról tud.

A halálról nagyon sokat tudott. Beszélgettünk is róla, furcsa, hogy mennyit foglalkoztatta; régi barátja volt, hiszen egyszer már öngyilkos lett és a tüdeje, amely most megölte, talán azt akarta megbosszulni, hogy fiatalon és nagyon elhagyottan átüttette egyszer egy golyóval. Érdekelte a halál. Beszélt a kora hajnali felriadásokról, amikor az ember szíve részegen kolompol és az álom éjszakájából éberen pillant bele a halál másik éjszakájába. Barátkozott a halállal, elmondta, hogyan képzeli el. Töprengtünk is rajta, hogy fáj-e, vagy nem fáj? Nem nagyon ragaszkodott az élethez, rengeteg sikere volt, mindenki szerette, nagyon sok pénze is lehetett volna, ha kedvelte volna a pénzrét való küzdelmet. De Amerikából, ahol egyetlen tollvonás nélkül, a régi írásaiból megélhetett volna, hazajött, mert ahogy kissé zavartan és mellékesen bevallotta, ott kietlenül gazdag volt minden és kényelmetlen lett volna ott meghalni. „Az ember haljon meg ott, ahol született.”

Tökéletes művésze volt a novellának, minden szó értékét ismerte, a nyelve egyszerű volt, Erdély zamatáról ízes. Tele volt emberséggel, tehát a humora csupa megbocsátás: - szinte meleg barátság a figuráival szemben. Okos volt. Ismerte a színpadi hatások titkát, és mert az ízlése előkelő, nem élt a hatásokkal. Mindig az egyszerűségével, az őszinteségével hatott az,amit mondott, mindig hiteles vallomás volt az életről és az emberekről. Szerette az embereket, nem tudom, hogy lett volna egyetlen ellensége is. A grófnőkkel éppen olyan jól tudott bánni, mint a kenyereslányokkal, előkelő finom öregurak kedvelték és nemes idős dámák. A liftesfiú éppen olyan meleg barátságot érzett iránta, mint a nyomdai küldönc, vagy a sofőr. És a gyerekek! Alig ismertem még embert, akiihez a gyerekek az első pillanatban több bizalommal közeledtek volna. Mondhatnék-e ennél jobbat róla?

Erdélyből jött, mindig rólunk írt,magyarokról,l hősei urak és parasztok voltak, függetlenül az osztályoktól, mindig emberek. Írói alkotásairól felesleges beszélni,mindenki ismeri Bors Istvánt, „a fattyút”, a Feketeszárú cseresznyét, a Kártyázó asszonyokat, a Havasi napsütést, a Júliusi éjszakát és azt a sok remek novellát, amelyet csak Maupassant írásaihoz lehet mérni.

Utolsó regényét az Uj Idők-nek írta. Akik olvasták A hajó királynőjé-t, legérettebb alkotásának tartják. Egy amoralitásig önző lény mesteri portréja, a mostani háború első hónapjaiból. ezzel a regénnyel, amelyet januárban kezd közölni az Uj Idők, búcsúzik Hunyady Sándor az olvasótól.

Ő maga egyetlen sikertelen darabját, a Pusztai szelet szerette legjobban. (Én is.) Sokat beszéltünk betyárfiguráiról, a kocsmárosnéról, a pandúrokról, akiket hidegen és fölényesen fogadott a Vígszínház dekoltált premierközönsége. Tulajdonképpen nem is fájt neki, hogy ennek a darabnak nem volt sikere. Zavarba hozta volna, ha megérzik a Pusztai szél fanyar, vad erejét.

Most már azon a nagy pusztán, az őszi ég alatt, a kopár földön megint száguldoznak a szelek. A régen-volt szegénylegények komor, forró lelke süvölt bennük. Katángkórót, árva kukoricaszárat kerget a szél az elhagyott puszta fölött. Tudom, hogy ez a szél, ez a vad, legényes szél elszáguld a puszta utolsó üzenetével a sírjához.

Forrás: Uj Idők XLVIII. évf. 43. sz. Bp., 1942. okt. 24.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése