2019. nov. 19.

Terescsényi György (1890-1965): Az egylovas ember (elbeszélés)



Hej, Uramisten, mily gyönyörű szépet mutatott ez az idei tavasz!

Persze nem mindenütt és nem mindenkinek egyformán. Vegyük mindjárt ideát Pálhegyben a nagy laposokat. azokra jókor márciusban rááradt a víz,nem is ment le róluk, csak úgy Bonifác tájéklán. Akkor aztán nekiszaladt mindenki, akasztotta az ekét a tarackosnak, szántani, szántani kellett sebesen, elvetni még a kukoricát, a hatsoros búzát, de legalábbis a csalamádét.

Bárkányi Ferkó hirtelen azon vette magát észre, hogy rásüt, rányiladozik a szerencse napja. Kis kopasztanyájában – itt áll mindjárt a dűlőszögletben – be-beállítanak a nagyobb gazdák, mondván:

- Soros-e a lovad, hé?

- Lükő Rókusnak szánt – ezt feleli éppen Bárkányi.

- Meddig?

- Mögtart a hétön.

- S aztán?

- Aztán szabad.

- Möghúzhatnád a húszvékás földemet. Hétfőn gyühetöl-e?

- Hétfőn möhetök.

Jöttek a gazdák, szinte nap, mint nap, vitték Ferkót lovastul, szántani. Nagy sora volt a szántásnak, mert már előrehaladt az esztendő s az uradalmakban sem volt annyi jószág, amennyi elvégezhette volna a hirtelen munkákat. Ilyenkor ráfanyalodnak erre a kis fuvaros-gazdára is, erre a Bárkányi Ferencre. Három kisholdja van ennek és persze régen megszántotta, bevetette már a magáét, fogott valamicske felestengerit és járogatott, mint szokta, ide-oda, fuvarba. Most aztán „gyere Ferkó, ha töhetöd”… „neköm segíts, ha Istent ismersz”…

Némelyik még rimánkodott is, jóllehet máskor alig vették észre. Rendesen meg is fizették: ki pénzzel, ki résszel. Akadt olyan, aki csak kölcsönkérte a lovat és malaccal, újlibával fizetett, mások hordásidőbe illő napszámot kínáltak.

Járt a lovacska, a Tündér, körbe a határban. Szántott, boronált, rögtörőt vonszolt ide-oda a földeken. Bárkányi Ferkó elégülten kaffogott utána roppant lóbőrcsizmáiban, keshedt gúnyájában, kócmadzag ostorát suhogtatva.

- Hej, Uramisten… csudaszépet mutat ez az idei tavasz!

- Mutatott, igaz, úgy András-nap után való szerdáig. Akkor aztán izromba végeszakadt mindennek. Tündér bemondta a „nyekköt”.

Délutánformán járt az idő és éppen egy szép partos részt szántottak. Nem volt az a föld szívós, sem húnyoros, sem agyagos. Úgy csúszott a vas benne, mint bicska a szalonnába és mégis. A mezsgyevégen, amint billentette volna Ferkó a szarvat, megtántorodik ám az állat. De előbb csak, mintha pőcsík marta volna meg a hasaalját.

- Nemarra, te! – hujántott rá és visszavonta a szárat.

Egyszerre csak látja, hogy szegény jószág leül. Valóságosan úgy, ahogy mondva van. Előbb a két hátulsó lábára, mint valami cirkuszi állat s aztán oldalára dőlt el, leomlott, végignyúlt a sima ugaron.

Első pillanatra éktelen düh fogta el az embert. Haszontalan gyermek játéka mérgesít fel így, komoly munkában a léha ugrándozás.

Aztán egy nagyot ordított, hosszút és keserveset, mert a gyanú és a rémület riadalma megszorította a gégéjét.

- Óh, átkozott fajzat! Micsinálsz, te, föl te!

Üvöltözött és szidta. Eszelősen rángatta a fejét a gyeplőnél fogva. De a barna lófej tehetetlen különc volt már, a négy vékony hosszú láb tehetetlen ösztövérséggel nyúlt előre, csak a válladzó alatt remegett még a bőr, mint mikor életében legyet hajtott. Pedig nem légy már az a valami, hanem a felhőtlen, tiszta égből hirtelen alábocsájtkozó ködölés, valami csík, valami szál… szárny suhintása, küllő nyilallása, nyíl, amely kiröppen és talál…

Ferkó nem akar hinni a szemének, nem akar hinni az eszének. Váltig böködi a ló farát az ostornyéllel. De hát az most már végképp mozdulatlan.

- Híjnye, azt a keserves életödet!

Szívében még sűrű a harag, de eszében értelmet kapcsol már értelemhez a belátás.

… Hogyisne, én jó Teremtőm… Hogyan bírta eddig is már. Száron, szecskán, dercével-sózott szalmán. Zörgött a csontja s a csípejére tarisznyát lehetett akasztani. De hát hiszen ilyen volt mindig. Csikó korában is csupa csülök, csupa csont. Bő volt a bőre, lötyögött a ruhája, akárcsak a gazdájának.

Egy kis hancsik van ott, az alvó Tündér feje irányában. Bárkányi odatámolyog és ernyedten leguggol arra a hancsikra. Két karját feltámasztja a térdein és fejét lecsüggeszti a föld felé. Így ül, meg se rebben, sokáig, sokáig.

Szép zöld legyek röpdösnek, zúgnak a hely körül, mintha láthatatlan angyalok drágakövekkel hajigálódznának. Odébb, a friss szántásban kövér varjak tottyantak le és kényelmeskedve sétálnak a hantok között. Pajort csipegetnek, ügyesen és óvatosan és közben csodálkozva villognak erre-amarra fényes sörétszemükkel.

… Micsoda csönd támadt hirtelen? – így álmélkodnak a varjak. Mért nem mozognak azok ottan?

A két barna folt, a ló,meg az ember, mererv és mozdulatlan szobor. Ezt nem bírják tovább a varjak. Felröppennek és elnyújtott hangon kiáltoznak:

- Kár, kár, kár… - ezt mondják.

Ám a legyek nem távoznak el, sőt, egyre sűrűbben szálldosnak. Zúgásuk kavarja, kavarja a sűrű gondolatokat.

… Legalább is négy-ötszáz pengő a kár! És újra kell kezdeni mindent. Hiába mutatta meg magát, hiába kecsegetett a jószerencse. A telhetetlen ember nyakló nélkül szaladt neki, előre. Most aztán el lehet adni a  kistanyából minden mozgathatót, el a vánkosokat és az asszony féltve dugdosott vásznát, amit a kis Modolnak tartogat. Mikorra majd felnő a lelkem…

Mert hát lovat, azt keríteni kell ezután is, mindenképpen! Ló nélkül megáll a munka, megáll az élet.

Milyen kezes, jámbor, munkás volt ez a Tündér itten. Hány esztendőt is szolgált náluk? Ötöt?... dehogy, hiszen a nagy vízkor is megvolt már, annak pedig éppen hét esztendeje.

Az otromba nagy test olyannak látszott most a földön, mint valami borzolt, avas alomrakás. És ekkor, személytelen személyiségben, a test fölött, lábain állva, megsejlett az elmúlt állat. A régi Tündér megképzett képe.

Ránézett az ember és mélyen felsóhajtott.

- Te szögény pára… - ezt mondta.

Akkor végül nagy lelkendezve és hujántozva előjöttek és odaértek Ótotték, a szánttató gazda, meg még néhány ember. Körüljárták s előbb csak hümmögtek, krákogtak. Aztán egyik, másik közelebb óvakodott sápítozva:

- Nohát, Fercsi…Te szögény Fercsi… Mire vergődsz mosmá’… Hogymég, hogymég… ez a büdös gebe éppen mostan mondta be a nyekköt!

Ferenc felállott a hancsikról az ő lötyögős, keshedt ruhájában, a roppant lóbőrcsizmákban és felragadva kócmadzag-ostorát, rájuk kiáltott:

- Mindönki takaroggyon innen, amég jól van!

- Nézd csak, nézd… hogy mérögbe hozta ez a gebe!

- Büdös gebe vót, oszt most már kivan!

Egy béres még odasomfordált a felizgult ember mellé és szívességét ajánlotta:

- Elmöhetök-e Tapodi Jóskáért?

Ferenc végigmérte s válaszolt:

- Nem adom sintérnek! Magam temetöm el. Ez a ló Tündér volt. Annak hítták.

Forrás: Uj Idők XLVIII. évf. 454. sz. 1942. nov. 7.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése