2012. máj. 14.

Gárdonyi Géza: Levél a bordám halálárul

Lyó egésségöt és hasolló lyókat kivánok, továbbá minekutána a zistenbe boldogúlt feleségöm is az másvilágra kőtözött tennap előtt, noha sokat kúráltattam az tsordásunkkal, aki több tudománynyal jár, mint az doktorok és a zén lábam is az húzta hejre, mikor harmadéve ki­fitzamodott a lakodalomba, no nehéz munkába volt, tsurgott rula az viz.

- Mondok, mög ne szakaggyék kend.

- Aszondi, könnyű biró uramnak.

No, aztán hogy a zéletpárom mégis kimúlt, hát az onnan vót, hogy halálos nyavalyába vót és nagyon sajnálom, ámbátor nyelves vót és aszondi a Szüts sógor:

- Hátha tzethalott, tróbájjuk föléleszteni.

- Mondok, ne tróbájjuk sógor, ha a zisten úgy akarta, hát lögyék a zű szent akarattya szörint de hogy ma az plébános úrral összetanálkoztam mondok hogy:

- Vígasztajjon engöm.

- Aszondi, hogy majd tanálkozik kend az feleségivel a zégbe.

- De mondok ölég vót az fődön én ott más asszonyt szörzök feleségül.

- Aszondi, nem löhet.

- Mér mondok.

- Mer mögvagyon irva, hogy nem löhet.

- Mondok, akkor én lyobban tudom, az szent írást, mivelhogy az szent írás is így szól hogy a házasságok a zégbe köttetnek, hát világos, hogy ott is házasodunk.

De mivelhogy addig nem várhatok, szörkesszék ki kéröm tisztölettel, hogy egy falusi özvegy bíró úr mögházasodna, ügön dörék embör külömben és rómaji kathólikus, magyar embör, osztán hogy alkalmatos házasságra lépne, de nints kivel, hát kösségi pályázatot hirdet, artzképi fotyografiával. Gyűjjék az levél Lepéndre, akit választok, az lészön Göre Gábor biró úr az tzimözettye.

Szörkesszék belé azt is, hogy egy-két ezör forint, ha özvegy se baj ha takarékos asszonyi állat.

Melyhöz hasolló lyókat kivánok

Göre Gábor
biró úr.   

(Forrás: Gárdonyi Géza: Vakarts)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése