2019. nov. 21.

Kósa János (1914-1973): Polgári történet




Vilmos úr kissé kifordította Goethe receptjét, amennyiben anyjától lágy kedélyt, apjától pedig közepesen jövedelmező régiségkereskedést örökölt. A kettő együtt sem sok: polgári örökség, de e kettő birtoka kielégítette Vilmos urat. Lágy kedélyét érzékeny regényekkel táplálta, de huszonötödik évén túl megszűnt olvasni, mert eljutott arra a bölcsességre, hogy könyvek nem illenek férfiemberhez. Megmaradt hát gondoskodásának másik tárgya, az atyai üzlet, amelyet berendezésre vágyó jegyespárok meg külföldi turisták látogattak.

Abban az esztendőben, amidőn a regényolvasást abbahagyta, megnősült. Az asszonyt Máriának hívták, barna bőrű, barnaszemű, kerek teremtés volt és állandó mosolyban játszott az arca.

- Mária a legkiválóbb asszony – mondta az ónpohár, akinek a véleményére Vilmos úr sokat adott. Az ónpohár egy polcon állt, szemben a biedermeier karosszékkel, amelyben Vilmos út a vevőket váró napjait tölteni szokta. Tömzsi alakja a reneszánsz életvidor századaira vallott, azóta sok gazdát végigszolgált és mivel mindegyiket túlélte, elsajátította a nagy bölcsességet, hogy miként kell az embereket megítélni.

- Az ilyen asszonyokról régen költők daloltak vélte a sápadt velencei tükör. Egy barokk sublódon foglalt helyet, az érett asszonytest színét utánzó ezüstben csillogva és előtte szokta este hatkor, zárás után Vilmos úr a kalapját föltenni.

- Mit értetek ti hozzá! – dörmögte haragosan a szakállas szenátor a falról, akinek arcmását négyszáz év előtt vetette vászonra egy ismeretlen piktor. – Mit értetek hozzá, ti ostoba fecsegők? Húsz esztendő sem elég, hogy az ember kiismerje az asszonyt. Előbb-utóbb belátja, hogy nem ismeri élettársát, vagy hogy önmagát nem ismeri.

Vilmos úr haragos pillantást vetett feléje. Így hát duzzogva elhallgatott a svájci szenátor, - akinek hasára egész élettörténetét felírta a szorgalmas festő – és fehér szakállába húzta élveteg ajkát.

Mária csak ritkán fordult meg a boltban. Az ő hivatala a háztartás volt, tejföllel főzte a borjúpörköltet és kellemesen csiklandó érmelegítőket kötött. Csendesen végezte a dolgát, azonfelül mosolygott, állhatatosan, mint aki hivatásszerűen és ajka mögött mélyebb titkokat rejtegetve mosolyog. Vilmos úr jó étvággyal falta a borjúpörköltet és a hideg téli boltban örömmel használta az érmelegítőket. Regényeket már megszűnt olvasni és boldog volt.

- A molett asszonyokat kedvelem – szólt az ónpohár egy alkalommal. – Gazdámnak, az őrgrófnak tizennyolc molett szeretője volt. A tizenkilencedik, egy sovány, szőke ördög meggyilkolta szegényt.

- A mosolygó és házias asszony ritka kincs – vélte a tükör.- Ha a férfiak eszesebbek lennének, tenyésztenék ezt a fajtát.

- Engem a feleségem mérgezett meg – dörmögte haragosan a szenátor. – A feleségem, aki most pokolra kárhozottan, ezer tűzzel kínoztatik. Boromba keverve apránként adta be a mérget és a bűnös arkánum lassan hatott. Előbb az egyik karom bénult meg, majd a lábam, elfelejtettem beszélni, akár a gyermek és tehetetlen és ostoba lettem, akár az agg. És mikor a gonosz méreg elválasztotta testemet lelkemtől, testem földbe, lelkem égbe szállt, boszorkány-feleségem kezét nyújtotta városunk polgármesterének, akinek még egyszer ekkora hasa volt. Ezt, ezt soha meg nem bocsájthatom! Amíg éltek, minden éjjel visszajártam ágyuk fölibe és őrületesre kavartam álmukat.

Vilmos úr nem felelt, mint ahogy érzékeny regényeinek gonosz hőseivel sem kezdett vitát. Mérges tekinteteket vetett a tapintatlan szenátorra és változatlanul szerette Máriát.

Szombaton moziba mentek, vasárnap kávéházba, hetente egyszer kártyáztak. A házassági évfordulót ünnepélyes szeretettel ülték meg, kirándultak olcsóbb helyekre, bejárták a nem messzi környéket, idegen városokban szálltak meg, vasúton vagy hajón utaztak, azaz izgalmas kalandokat éltek át. Kipirulva és lesülve érkezett vissza Vilmos úr és jóleső fáradtsággal nyújtotta előre lábát a biedermeier fotelból. Üzletének minden tárgya kellő bámulattal tekintett a sokat utazó tulajdonosra, csak a szakállas szenátor morgott ismét különvéleményt:

- Az én koromban neme esett szórakozás emberhalál nélkül. Mi még értettünk az igazi sportokhoz. Manapság gyávák lettek a férfiak. Egy lefényképezett mű-halálon szórakozik a filmszínház egész közönsége.

Vilmos úr nem felelt az ilyen erkölcstelen beszédre. Pedig úgy látszott, mintha a sors igazolni akarná az öreg erkölcstelent, a szórakozás és halál között valamilyen titokzatos kapcsolatot létesített. Amikor a huszonötödik évforduló után hazatértek, sürgöny várt rájuk, az irgalom szolgája a polgári életben. Szövege rövid volt és szomorú. Arról értesített, hogy meghalt Mária nővére, aki postamesternő volt egy mélyporú alföldi faluban.

Vilmos úrék fekete kalapban és szomorú ábrázattal érkeztek az alföldi fészekbe és a megboldogult postamesternőt örök pihenőre helyezték férje mellé, a nyári nap sugarában tikkadó és feloszló holttestek nedveiből dúsan táplálkozó akácfák alá.

Az özvegy egy árvát hagyott hátra, tizenhét éves hajadont. Máriáról, a keresztanyjáról őt is Máriának nevezték és úgy illett, hogy legközelebbi rokon gyanánt most már Vilmos úrék viseljék földi gondját.

A két Mária a néven kívül semmiben sem egyezett. Az ifjabbik állandóan bánatos volt és oly mély, titkos bánattól csillogott a szeme, mint szentképeké a templomokban. Örökös, csendes bánata a festők vásznára kívánkozott, szentkép lehetett volna belőle, kifogyhatatlan ájtatosságra ébresztette volna a lelkeket, ha arca meg nem zavarja a jámbor látományt. A haja ugyanis vörös színben lángolt, akár a tűz, szeme is piros volt, akár a macskáé, arca viszont fehér, akár a papírlap. Az ifjú Máriánál különösebb látványt alig lehetett elképzelni és úgy vonzotta maga felé a tekinteteket, mintha csoda lenne.

Vilmos úrék örömmel és büszkeséggel vezették lakásukba, mint akik egyszerre átérzik a szülők lassú, évekkel növekvő örömét. Mintha az első tizenhét év kihullott volna idejükből és a sors, jutalmul hosszú becsületességükért mindjárt egy nagy gyermekkel ajándékozta volna meg őket.

A lány, hálásan a sok jótéteményért, megosztotta idejét Mária és Vilmos úr között. Reggel a nők sziszifuszi munkáját végezte a háztartásban, akik örökké takarítanak vagy vizet forralnak anélkül, hogy a folytonos söprésnek, állandó vízforralásnak valami látható eredménye lenne. Miután a háztartással végzett, elindult az üzletbe, Vilmos úr óráit megvidámítani. Helyet foglalt egy reneszánsz faragású padon, amelyen egykor ájtatos novíciusok hallgatták a tanítást, táskájából elővette kézimunkáját és szorgalmasan dologhoz kezdett.

- Csudaszép gyámleányod van! – suttogta elragadtatással az ónpohár.

- Ah, bámulatos! Ah, bámulatos! – tódította a velencei tükör. – Boldog vagyok, ha rám tekint, elolvadok szemének fényén!  szavalta bizonyára valamilyen régi költőből.

Vilmos úr tekintete akaratlanul is a szakállas szenátorra suhant, aki egész élettörténetét hasára írva viselte. Talán éppen saját élete feküdte meg gyomrát, mert rosszkedvűen ekként vélekedett:

- Ne higgy ezeknek a hízelgőknek! Lánghajú asszony felgyújtja világunkat. Gyűlölöm a vörös nőszemélyeket és a fekete férfiakat.

- Hálátlan, irigy kutya vagy! – ripakodott rá Vilmos úr, haragjában még karosszékét is elfordította és ezentúl hátát mutatta négyszáz éves barátjának.

Hanem, amikor a lány ismét az üzletbe lépett, jobban szemügyre vette. Hosszasan nézte kötésén motozó fehér ujjait és gyors munka közben úgy csillogott tejbőre, mint napsugár az ablakon. Olyanok voltak ezek az ujjak, mint vízililiomok a poétikus tavakon. Olyanok voltak, mint a gyermekkor felejthetetlen reggelei, amelyeknek a képe soha el nem hagyja az emlékezetet. Vilmos úr látta az ujjakat akkor is, ha a lány nem ült vele szemben. Csillanásukat és árnyékukat látta a bolt félhomályos levegőjében, de ez a látvány nem pótolta a valóság édességét. A valóságot akarta és szomjasan mindig ugyanazt, mint a borisszák az italt és alig várta a szokott időpontot, amikor Mária végre megjelent.

Végül, amikor már nem állta tovább, megkérdezte barátaitól:

- Mi a véleményetek a szerelemről?

- A leggyönyörűbb földi érzés – bókolt kövéren és ostobán az ónpohár.

- A szépség rózsáit festi az asszonyok orcájára – vélte a tükör, pedig a mondás sehogy sem illett Vilmos úrra. Szörnyen buta volt szegény teremtés, mint a tükrök általában, akik mindig csak a mások véleményét sugározhatják vissza. Szépen hangzó mondását valamelyik gazdájától hallhatta, talán egy költőtől, aki feslett gazdasszonyának csapta a szelet.

- Járj a kedvébe, te szamár! – dörmögte gorombán a szenátor. De a gorombaság mögött mély élettapasztalat rejtezett és a bölcs tanácsért kibékült vele Vilmos úr.

Visszafordította karosszékét és ezentúl ismét szembenézett a szenvedélyes, hétbűnös öreggel.

A tanács hasznosnak látszott és megfogadta. Attól fogva dicsérő szavakkal emlegette a lány kézimunkáját, apró ajándékokkal kedveskedett neki, cukorkával, szépítőszerrel, a hiúság ezer kellékével.

Vilmos úr éjjel-nappal kedvében járt a lánynak, de lelke háborgása nem csillapodott. Sőt, egyre nőtt a vágya, hogy állandóan maga mellett láthassa. Nem volt elég, ha álmaiban látta, ha szeme előtt mindig a lány mása jelent meg; nemcsak látni, hallani is akarta, érezni is akarta és még mást is akart, de hogy mit, azt maga sem tudta. És ha éjjel arra gondolt, hogy egy fedél alatt, a szomszéd szoba közelségében nyugszik a drága lénnyel, akkora nyugtalanság fogta el, hogy szűkké vált a szobája és forróvá az ágya.

- Mit tegyek, jaj, mit tegyek?- kérdezte tanácstalanul.

- Egyik barátom, a zsoldosvezér – magyarázta a szenátor -, íjjal indult medvevadászatra, amikor szerelemre gyulladt egy idegen asszony iránt. Íjaival aztán tulajdon feleségét találta el és most már semmi sem állta útját boldog egyesülésüknek.

- Egyik gazdám, az őrgróf, zsoldosokkal ölette meg a feleségét – tette hozzá a tükör.

Az ónpohár nem nyilatkozott és Vilmos úr ijedten állt a hétszeresen bűnös tanácsok között.

- Hogyan tehetném? – tördelte rémülettel. – Hiszen én nem vagyok se zsoldosvezér, se őrgróf. Én csupán régiségkereskedő vagyok és nincs se nyilam, se felbérelt zsoldoskatonám.

- Ha nem találsz sem kóbor katonára, sem alkalmas fegyverre – szólt a szenátor -, megteszi egy orvos is. Ilyet még lelsz a városban.

Vilmos úr még rémültebben meredt erre a bűnösségében halhatatlan halandóra és összecsapta a kezét.

- De hát hogyan képzeled! Hogyan merném és hogyan tudnám! A törvény és polgártársaim… És különben is: ilyen bűnt el nem követek! Nem, soha! Tisztelem az égi és a földi törvényeket.

Most a szakállas szenátor fordított hátat gazdájának és éppen jókor, mert Mária lépett be az ajtón, tejfehéren és tűzpirosan, akár a festék megelevenedett képe és magával hozta a reggel mosolygását. Gyönyörűséges ujjaival végigsimította nagybátyja kopaszodó fejét és Vilmos úr fájdalmas szívvel gondolt a bűnösökre, akik ezeket a gyönyörű ujjakat meg mernék csókolni és lehunyta a szemét.

Ám a gondolat nem hagyta nyugodni. Éjjelente már nem csupán tejfehér ujjakról, hanem véres nyilakról, pénzért öldöklő zsoldosokról, titkos szereket keverő orvosokról álmodozott. És amikor rémülten felriadt, tekintete Máriára esett, aki mindig hűséges felesége volt és még jobban megrémült. Félt a bűnös álmoktól és nem mert elaludni; de a éji sötétség rossz tanácsadó, tovább nyugtalanította és a fekete semmiben a lány haját meg ujjait látta villódzni.

Belebetegedett a szerelembe. Betegsége lassan fogyasztó, észrevétlen és alattomos volt, akár a méreg, amit gondos asszonyi kéz óvatosan adagolt a szenátornak. Lassan emésztődött, mélán fogyott; akik napról-napra vele éltek, észre sem vették. A betegség belülről rágta, mintha testét és lelkét egyformán meg akarná semmisíteni. És mivel az embereknek nem adatott meg, hogy a testen belülre láthassanak, nem tudhatott róla a két Mária sem.

A betegségben fogyott Vilmos úr testi ereje és a vágyódásban fogytak a napok is. Beköszöntött az új nyár és vele együtt házasságuk huszonhatodik forduló napja. Vilmos úr hosszan törte a fejét, mivel lephetné meg a családot.

- Elutaztok nyaralni! – jelentette végül az ünnepi vacsorán. - Úgy illik, hogy divatos fürdőhelyen üdüljetek!

A lány boldog volt és tapsolt, az asszony csak mosolygott és hallgatott. Útra készültek és magára hagyták Vilmos urat a régiségekkel és életének többi gondjával. A fürdőhelyről kedves levelezőlapokat írogattak, amelyek naplementét, ringatódzó csónakot vagy álmodozó lányarcot ábrázoltak. A címzett fájó szívvel olvasta valamennyi betűjüket, még a keltezést is. Sajnálta, hogy nem lehet az írótollal játszadozó tejfehér ujjak mellett, de ugyanakkor örült, mert boldogságukról adtak hírt. Lelki zavar uralkodott felette, vágyódása félelemmel elegyedett, öröme búval.


Hanem amikor a nyaralás boldog napjai után a család hazaérkezett, lehetetlen volt észre nem venni betegsége mutatkozó jeleit. A mosoly lefoszlott Mária ajkáról és összecsapta a kezét.

- De sápadt vagy. Mennyire megfogytál! Betegnek látszol, mi lelt téged, Vilmoskám?

A lány aggódó nagy szemét függesztette gyámapjára,amely még aggodalmában is pirosan világított, akár a macskáé.

Nyaralás után orvoshoz vezetett a család első útja. az orvos receptet írt, szigorú életrendet rendelt, Vilmos úr miden percébe beleszólt és úgy érezte szegény, mintha a saját betegségének vált volna rabjává.

A család őszinte sajnálatában a bolt is osztozott.
.
Forrás: Új Idők LI. évf. 12. sz. 1945. okt. 20.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése