2019. nov. 13.

Faludi András: A két konok




Andris több mint kétéves. Igaz, hogy csak két nappal több, de már a „harmadikban van”. A második születésnapra már komoly játékokat is kapott. Kis lendkerekes autót, építőkockát, egy nyújtón tornászó tót legényt (hogy melyik szerencsétlen játéktervezőnek jutott eszébe a jobb sorsra érdemes tornászt tót legénynek álcázni, azt máig sem sikerült kiderítenem), és az ajándékok koronáját, egy kis viaszosvászon elefántot.

Az elefánt fehér, nagy, fehér fülekkel, melyek belül vörös viaszosvászonnal vannak bélelve, fekete szemekkel, és a hátán egy matyóhímzéses takaró. A siker óriási. Andris nem tudott megválni a matyóhímzéses elefánttól. Dédelgette, összekente csokoládékrémmel – meg akarta osztani vele a születésnapi tortát. Estig nincs is baj az elefánttal. A földön hempereg a gyerekkel együtt, hol ő van felül, hol Andris, kis, kerek üvegszeme vidoran csillan, ha sikerül az ágy alá csúsznia, ahonnét csak atyai segédlet és a partvis nyele tudja elővarázsolni. Egyszóval a játéktársadalom teljes jogú tagjává válik, nevet kap, ő lesz Bumbó, a játékospolc honpolgára.

A játékpolcon szigorú a rend. A kis gazda jogokat és kötelességeket ír elő, szigorú, de igazságos. Minden játéknak megvan a helye, reggel lejöhetnek, részt vesznek az egész napi hancúrban, este mennek a helyükre, ők a polcon, gazdájuk az ágyban alszik reggelig. Ez alól csak Maci volt eddig kivétel, a gyönyörű fehér mackó. A Maci a gyerekkel alszik, nappal ül az ágyon, a beosztása Andris szerint „vidáz a lakásra”. Maci nem mehet a padlóra, neki mindig tisztának kell lennie, kárpótlása, hogy Andrist átölelve és Andristól átöleltetve alhatik délután és éjszaka. Ez az este is úgy kezdődik, mint a többi. Andris elrakja a játékokat, pizsamába bújik és kis papucsában totyogva odajön köszönni. Egy valami szokatlan ma, a hóna alatt ott van Bumbó, a vadonatúj elefánt.

- Ezt elviszem az ádba aludni – mondja határozottan. Én csak az újság mögül mormogom:

- Nem viszed az ágyba, az elefánt piszkos, egész nap a földön hurcoltad, tedd a polcra.

- Moszd med.

- Ma már egyszer megmostam, mikor krémmel összekented, ha mindig mossuk, megrohad.

- Nem kentem, csak etettem a tortával, és mi az, hogy megrohad?

Le kell tenni az újságot:

- Ha mindig mosom az elefántot és vizes lesz, elromlik, és ki kell dobni.

- Egyszer még meg lehet mosni?

Megadom magam:

- Egyszer még lehet.

- Akkor most mosd meg, és többet nem viszem a padlóra, ott fog állni a Maci mellett az ádban.

Végeredményben logikus a dolog. Igen ám, de egyszer már kimondtam, hogy nem mehet az ágyba az elefánt, most már nem engedhetek. Hová lenne az atyai tekintély? Hiába néz szemrehányóan a feleségem, hiába látom, hogy a gyereknek fájdalmat okozok, konok férfigőgöm harsogva diktálja:

- Azonnal tedd le az elefántot a polcra és mars az ágyba!

Büszke vagyok rá, hogy mennyire hasonlít rám a gyerek. A szeme, a homloka, a kicsit hajlott háta, az összes és kevés jó tulajdonságom és a sokkal számosabb rossz, mind megvan miniatűrben ebben az emberpalántában.

- Az elefánt az enyém, és hogy hova megy Bumbó, azt én akarom megmondani.

„Akarom” – ez bőszít a legjobban. Egy kétéves gyerek ne akarjon. A kutya úristenit, engem nem neveltek meg, de én majd megmutatom. Valami vörös köd táncol előttem.

- Rakd le azonnal Bumbót a polcra és feküdj le!

- Nem!

Farkasszemet nézünk. Nem hunyja be a szemét, és ebben a kis kék szemben, mint parányi tükörben, ott látom magam, ahogy ugyanolyan konokul nézek vissza, mint nő, csak a szemem sötétebb már, sötétebb, mint az övé, sötétebb, mint kétéves koromban volt. Ez a kis, árnyalatnyi különbség, huszonöt év minden keserve, kínja, öröme, azt hiszem, ez győz, mert a kis ibolyaszemek most lassan könnyel telnek meg, lehanyatlik a Bumbót tartó kéz, megfordul, a két kis láb bizonytalanul megindul, tétován lép a játékospolc felé. Győztem.

Bumbó ott fekszik a polcon, és Andris simogatja. Már majdnem azt mondom, hogy add ide, megmosom, vidd az ágyba, amikor Andris elsírja magát. Nem úgy sír, mint amikor valamije fáj, nem úgy, mint amikor el akar érni valamit, nem, nincs ebben a sírásban semmi hisztéria, semmi követelés, csak gyász, bánat, szomorúság.

- Mi van, Andriskám?

- Aputám – szepegi -, szegény kis Bumbó beteg a fürdetéstől. Megfázik! Jól be kell takarni, adjál neki aszpilint.

Aztán határozottan viszi az ágyhoz. Betekeri a kis elefántot egy kendővel, beteszi a dunyha alá, húz, hogy vigyek „aszpilint”.

Rohanok a vízzel, a kanálla, orvossággal, beteg a Bumbó, ágyba kell fektetni, ott alszik az én okos kis fiammal. Nem azért, mert akarta, nem azért, mert ellenkezni próbál velem. Nem, ő belátta, hogy a piszkos kis játékelefánt a polcra való, vissza is vitte. Igen, mi megértjük egymást, de mit tehet két konok ember, ha a matyóhímzéses Bumbó beteg?

Forrás: Pest Megyei Hírlap I. évf. 3. sz.  1957. május 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése