2015. júl. 12.

Vajda Albert: Kutya teszi az embert








Bálint a nyár elején került le a kisvárosba, postatisztnek. Alacsony, fekete hajú emberke volt, unott arccal és kissé olyan arckifejezéssel, mint aki állandóan undorodik valamitől. Mikor megérkezett, elment bemutatkozni a jegyzőékhez, a paphoz, a tanítóhoz, a főszolgabíróhoz és mert a városkának reáliskolája is volt, hát az iskolaigazgatóéknál is tisztelgett. Udvariasan, bár meglehetősen mereven fogadták, aztán soha többé nem is érintkeztek vele. Bálint a posta és a lakása között élte le egyhangú életét, semmi társaság, semmi szórakozás. Nem hívták meg a házi mulatságokra, pedig ő szívesen elment volna mindenhova, különösen azokra a helyekre, ahol Pöntyike megfordult, aki az iskolaigazgató egyetlen leánya volt, rózsaszín fülekkel,kellemes, telt alakkal. De Pöntyike nem is ismerte Bálintot, amikor ő látogatóban járt náluk, a leány nem volt odahaza, a későbbiek folyamán pedig igazán nem tűnhetett fel neki egy szürke ruhás kis ember, aki időnként fekete parázsló szemekkel figyeli az ő párnás arcát és egyéb részeit.

Bálint egy este, hét óra tájban rosszkedvűen, idegesen ment haza. A postánál sem mennek rendben a dolgok, a strébereket támogatja mindenki, motyogta menet közben és szinte alig látta az utat, amelyen haladt. Csak akkor riadt meg, amikor egyik lépésénél felvisított valami a lába alatt.

Nagyot ugrott és riadt tekintettel nézte a lába előtt heverő kis szőrcsomót. Kis, koszos fehér kutya volt, kölyökkutya, olyanféle, amilyent ki szoktak hajítani, ha megszületik, mert egyszerre hatodmagával látja meg a napvilágot.

-         No, no – morogta kis zavarral a postatiszt és lehajolt a kis dögért.

Felemelte egészen a szeméig, mert egyszer egy kicsit rövidlátó volt. A kutya erre hirtelen mozdulattal szemközt nyalta. Bálint megrándult erre a nem várt kedveskedésre. Istenem, futott rajta végig, még soha senki se csókolt meg ilyen nedves szeretettel, mint ez a kölyökkutya. Zsebébe gyömöszölte a tenyérnyi jószágot és továbbsietett.

Odahaza beállította a bádoglavorba, meleg vizet öntött rá és egy súrolókefével tisztára mosdatta.

Ez pénteken történt. Vasárnap Bálint leszedte a szobája függönyét díszítő világoskék szalagot, majd a kutya nyakába kötötte, aztán a fehér, pihés jószággal kiment a korzóra. Igazán roppant dekoratívan festett ő is, szürke kalapját e célból gondosan kikefélte és új, vörösbarna szalaggal látta el és kemény gallérjához élénkvörös nyakkendőt kötött.

Megjelenése soha nem látott izgalmat keltett a kisváros jobb köreiben. A kutya apró, totyogó talpain, kiliffenő rózsaszín nyelvvel olyan bájos és szívhez kapó látványt nyújtott, hogy nem volt ember, aki megállta volna valami dicsérő jelző, simogatás vagy kedves tekintet nélkül. És ezekből bőven kijutott Bálintnak is. Több tanácsot kapott a kutya fürdetésére, táplálására és ápolására vonatkozóan, a főszolgabíró személyesen cirógatta meg (a kutyát), az iskolaigazgató pedig a kutyászati szakvita során személyesen kínálta meg szivarral (nem a kutyát). Bálint zavartan pirosló arccal nézte az iskolaigazgatót, illetve a mögötte álló Pöntyikét, aki most szorította hetvenhatodszor rózsás arcához Pimpit és eközben ezt a roppant értelmes mondatot ismételgette, hogy utyili-pityili-kutyili.

Ez a vasárnap fénypontja és fordulópontja lett Bálint életének. A kutya osztatlan tetszést aratott, papák, mamák és gyermekek rikoltozó tetszéssel kísérték, simogatták, becézték. Így azután igazán nem volt csoda, hogy a postamester másnap meghívta Bálintot vacsorára.

Másnap a pap látta vendégül és harmadnap a jegyzőék házi báljának egyik fő attrakciója volt. Felfedezték, hogy szellemesen társalog, hogy szépen szaval, sőt, amikor kissé ugrándozva és feszes derékkal foxtrottozott Pöntyikével, az iskolaigazgató felesége anyai ellágyulásában ezt a megjegyzést kockáztatta meg: Te, Fánnikám, ez a Bálint egészen fess fiú…

Bálint a kutya felmagasztosító árnyékában kivirult. Kihúzott derékkal járt a városban, mindenki ismerte, mindenki kedves volt hozzá, mindenkienk volt egy simogatása Pimpi és egy jó szava Pimpi gazdája részére. Pöntyike egészen beleszeretett a kis fehér pamutgombócba, ahogy Pimpit elnevezte. Naphosszat eljátszott volna a kutyával, sőt, amíg Bálint a postán tiszteskedett, addig a kutyus az iskolaigazgatóék szobáját használta fel különböző funkciói elvégzésére. Este pedig, amikor Bálint érte jött és Pöntyike oldalán vacsorához ült, Pimpi hatalma teljes tudatában ott gubbasztott gazdája lába alatt és fölényesen figyelte. Szinte rá volt írva szemtelen szőrpofájára, hogy tisztában van a helyzettel, majd hogy azt nem mondja: Na, pupák, látod, úrrá tettelek!

A kutya nőtt, növekedett, fejlődött. És ahogy növekedett, úgy veszett el belőle a bájos puhaság, a szemtelen kedvesség, a dédelgetés után kívánkozó apróság. Tappancsai nagy, vastag lábakká lettek, tekintete megmerevedett, a szőre elvesztette sima lágyságát, erős, durva, tüskés lett és rózsaszín parányi nyelvéből duzzadt, liffegő húsdarab formálódott. A változás egyik este robbant ki, amikor Pimpi felborított egy virágvázákkal megrakott állványt és Pöntyike erre idegesen ráförmedt:

-         Ördög vigye ezt a ronda dögöt… Úgy ugrál,m intha még ma is hathónapos lenne!

És amikor Bálint este elment a kutyával, Pöntyike nem kérdezte meg, hogy holnap hány órakor jön. A lavina ezzel a mondattal indult el, a társaság már nem simogatta a durva óriássá növekedett Pimpikét, a meghívások elmaradtak, a légkör lassan befagyott ismét Bálint körül és mire Pimpi akkora lett, hogy nem fért el egy kisasztal alatt, addigra Bálint már ismét egyedül járt lakása és a  posta között. Pimpi ott baktatott mögötte, szuszogó fujtatással. Bálint keserűen nézte a kutyát.

-         Itt léptem rád – morogta ingerülten és elemelte lábát. – Ha agyontaposlak akkor…

Nem fejezte be a mondatot, sőt a rúgást sem. A kutya elugrott a lába elől és valamivel távolabbról figyelte.

-         Tudja az ördög – motyogta magában -, rá nem is szabad haragudnom. Az emberek… Hogy az a… Eddig azt hittem, hogy a ruha teszi az embert. Most kiderül, hogy néha kutya lesz úrrá valakit…

Azzal mérgesen, utálkozva, elkeseredetten belerúgott egy kődarabba, ami végiggurult az úton, nyomában a játékra vágyó, lompos Pimpivel.

És ettől kezdve éveken át feltűnt minden este az utcán, nyomában a ronda, nagy kutyával, egyedül baktattak hazafelé unott tekintettel és ha valaki szemközt jött velük, az ember is, a kutya is halkan, vészjóslóan morogni kezdtek…

Forrás: Fényszóró 2. évf. 1. sz. (1946. január)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése