2019. nov. 14.

Palotai Boris (1904-1983): Jegyzőkönyv




Budán járkáltam, romok és törmelékek között. Már hozzáedződtem a beomlott falakhoz, meg se rebben a szemem a tótágast álló fűtőtest, levegőben lógó padló láttán. Már nem szögez oda az a borzongó kíváncsiság, amely gyötrődve, unszolva, ellenkezve a pusztulás részleteit szimatolja. Ám egyszerre mégis csak megállásra kényszerít valami. Egy háztető csupasz bordáim repülőgép hatalmas szárnyai terpeszkednek. Nézem az átlyukasztott szárnyakat, a szétroncsolt törzsöt, amely fennakadt a tető vázán. Mintha egy madár teteme feküdne a kémények között. Szinte érzem a félbemaradt mozdulatot, melyet elkapott a halál görcse.

- Egy kisfiú van velem. – Látod azt a nagy acélmadarat? Repülés közben érte a halál – mondom neki.

- Kigyulladt a repülőgép motorja – helyesbít a kisfiú s rögtön magyarázza, hogy milyen típusú gép, hol kapta a találatot. Fájdalmasan szakszerű, aggasztóan pontos. Tudja, mi az a buforc, hogyan támadtak az ellenséges gépek,mindent tud már, hiszen nyolc éves a ahogy az értelem szavait tapogatta, úgy nőtt bele a technika félelmetes világába… Mindaz, ami számunkra hihetetlen, megdöbbentő, őneki oly természetes, mint a levegő, a táplálék, a játék, a hétköznap.

- Madár – mondom rábeszélőn, a legyőzöttek makacsságával.

S ő rendreutasítóan:

- Dehogyis! Hisz láthatod, hogy legújabb típusú Messerschmitt. Miért csapsz be?

Nem csaplak be, nem akarlak becsapni, akarom mondani neki, de nem szólok semmit. Érzem, hogy csendben harcolunk egymással, ő nem tehet róla, hogy egészen kicsi korában a kezére szálló pillangóra azt mondta: kis eroplán! Én pedig még ma is halott madárnak látom a gyilkos acélgépet… harminc esztendő van köztünk s ezer év távolság… Önkéntelenül kihúzza a kezét az enyémből s most már haragosan magyaráz valamit anyacsavarról, távolsági mérőről, harcmodorról…

A repülőgép árnyéka messzire kinyúlik a járdán. Most mind a ketten belekerültünk a sötét csíkba… Fejünk felett a repülőgép merev csontváza, mintha még mindig nyomna, rémítene. Nem tudom, mire gondol, őt is riasztják-e az emlékek, mint engem, csak azt látom, hogy gyorsabban szedi a lábait s összeráncolt homlokkal igyekszik el onnan. S ahogy újra a napsütötte járdára érünk, gondterhesen kémleli az arcom.

- Játsszunk kicsit –mondom újra. – Képzeld el, hogy az ott egy halott madár.

- Nem akarom. Nézzünk szembe a dolgokkal.


Két lábon járó házikó ment előttem az utcán, melynek falai egy filmet hirdettek.

Két kitaposott láb látszott ki a táblák alól, mely engedelmesen cipelte a monumentálisat, a nagyszerűt, a Pazar kiállításút, az „ilyen még nem volt”-ot! A múltban is gyakran láttam várakat és hajókat, melyeknek belsejében egy ember rejtőzött, izzadtan róva az utcákat, hátán, mellén a szenzációkkal, miközben gomblyuknyíláson szedte a levegőt. Langyos, tavaszi délutánokon, ragyogó napsütésben, érett őszi napokon ő csak ment bebörtönözve a reklámba, vitte a technika csodáit, mindazt, ami széppé, könnyűvé, kényelmessé teszi az életet. S most, hogy újra feltűnt az utcán a fej- és törzsnélküli ember, akiből csak egy pár szakadt cipőt látni, kikívánkozik belőlem: jöjjön már el az idő, amikor a munka nem nyeli el az embert, nem fosztja meg méltóságától, hanem hozzásegíti, hogy ne csak a hátán hirdesse, milyen szép az élet!



A villamosra egy csapat gyerek várakozott. Csupa kislány, babos ruhában. Egy csomó pötty egyrakáson. Jólesőn nézegettem őket, ők pedig egymás könyökét taszigálva, suttogva néztek vissza rám.

- Melyik intézet növendékei vagytok?- kérdeztem egy kis lenyalt fejűtől.

Az kedvtelve lehúzogatta elől a ruháját. – Árvaháziak vagyunk-mondta s máris tovább pusmogott a szomszédjával, mint a pöszén beszélő májusi eső.

Akkor vettem észre, hogy két apáca felügyel rájuk, egy a sor elején, egy meg a végén, s ők közbül izegnek-mozognak, mintha a pöttyök labdáznának velük, ők meg a pöttyökkel… Eszembe jutottak róluk a régi árvaháziak. Bokáig érő sötét ruha fedte a testüket, a kisfiúk hosszú, fekete posztóruhában télen-nyáron, hozzátapadva gyászukhoz, összeforrva vele, hogy egy percre se feledhessék. Lompos fekete ruha csapkodta a kislányok lábát, sivár öreg lányokká, gyászol varjúkká varázsolva őket, s ha egy-egy pillanatra mégis felcsillant jókedvük, torkukra forrt a nevetés, mihelyt végigmentek az utcán s a járókelők döbbent pillantásaival találkoztak, akik mohón sajnálták őket: jaj szegény kis árvák!

Nem tudom, mi vezethette az árvaházak vezetőit, takarékosság, vagy rosszul értelmezett kegyelet, miféle elgondolás bujtatta a gyermekeket a hosszú sötét rongyokba, de  való igaz, hogy apátlan-anyátlanságuk tetejébe még erőszakkal elkülönítették őket a többiektől, külsőleg is hangsúlyozva: íme az árvák!

Ma babosba öltöztetik a gyerekeket, megszabadítva riadt kis lelküket az árvaság nyűgétől, beleolvasztva abba a közösségbe, melynek kedvét, apró örömeit nem fékezi a gyász egyenruhája.

Sohasem láttam azelőtt, hogy árvaházi gyerekek ilyen fesztelenül mozogtak, cseveteltek volna, mint ezek. Az uniformismegbénította őket, s hamis érzéseket, hamis mozdulatokat diktált nekik: szenvelgést, műbánatot, másfelől pedig ingerült védekezést… Ma végre szabad olyanoknak lenniök, amilyenek: gyerekeknek, aki mindennek ellenére örülnek a napfénynek, a mákosnudliebédnek, a villamos csilingelésének, a „titoknak”, melyet az osztályban még csak nyolcan tudnak, s annak, hogy szabad elfelejteniök gyászukat s csak az anyai kézre emlékezniük, amely megkente a kenyerüket, megigazította a kötőjük vállpántját s kikaparta füzetükből a tintapacnit…


Szárnyasok nyaralnak a Ferdinánd-híd alatt, a zöld gyepen.

Tyúkok tipegnek fel-alá, libák sütkéreznek az őszi napon, kacsák kacsáznak egyik bokortól a másikig. Még fürdőmedencéjük is van, két nagy pléhlavor, melybe a kacsa időnként lebukik, püspökfalatját hetykén ég felé tartva. Gazdáik úgy ülnek ott, mint valaha a Margitsziget hűs lombjai alatt a mamák,n agyanyák, dadusok, akik kicserélték vajleves receptjeiket, féltékenyen ellenőrizték a gyerekek súlygyarapodását, s azzal vigasztalták magukat, hogy „nem minden a kövérség!” A kacsák fogadott mamái is beszélgetnek. Majdnem arról, amiről az igazi mamák. Hogy milyen nehéz manapság felnevelni a gyerekeket, illetve a baromfit, csak ép azt nem fűzik hozzá, hogyha megnőnek, ne várjon az ember hálát tőlük. Úgy látszik, a kacsáknál hálára számítanak. Néha felemelik két szárnyánál az állatot, megtapogatják azzal az elégedett arckifejezéssel, ahogyan nagyanyák mutogatták a kicsike fejlett mellkasát. Aztán összedugják a fejüket és azon a tárgyilagos hangon suttognak, ahogyan ifjú anyák szokták megtárgyalni a Zsuzsik és Andrisok ébredő szexualitását. De nem a kis kacsák titokzatos bokorba vonulásáról van szó, hanem arról, hogy hányszor lehet beosztani egy ilyen kedvencet, amely mit sem sejtőn bámul a világba. Van ebben valami nyugtalanító. Nap mint nap itt ülnek együtt a gyepen, összeszokva, ismerve egymás szokását, hangját, érintését, az ember azt hinné, hogy a mama aggódva figyeli, nincs-e lúdtalpa a libájának, nincs-e csípőficama a kis kacsának, hogy olyan furán lépked… az ember meg van győződve róla, hogy a szorgos kezek mackónadrágot kötnek a csirkének, lehetőleg kéket, mert az jól áll a szeméhez. S egyszerre kiderül, hogy miközben ölébe kapja s magához szorítja, arra gondol, hogy megint rosszul ég a gáz, mennyit kell majd tüzelni, hogy ropogósra süljön a Kati.

Mert nevet is adott neki, úgy megszerette.

Forrás: Új Idők LIV. évf. 13. sz. 1945. okt. 27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése