2016. aug. 26.

Féja Géza: Elbeszélő költészet





A félig keresztény és a már teljesen megtért tömegeknek egyaránt szemléltetni kellett a keresztény életet s a keresztény sorsot. Ez a szükségérzet a középkor vallásos epikájának szülője. A szemléltetés módja széles medrű volt, a vallásos kedély és képzelet minden erecskéje utat talált benne. Tehát a középkori irodalom nagy műfaja a legenda, melyben a korszak egész világképe, az ember, az ég s a föld viszonya kibontakozott.

Az alkotó szellem elfojthatatlan szabadsága is ebben a műfajban talált utat. A legendaíró olykor még a Szentírás anyagával is szabadon bánt, így Ádám és Éva bűnbeesésének bibliai történetéből egész kis költői elbeszélést alkotott. A paradicsomból kiűzött ősszülők bűnbánatot tartanak. Ádám a Jordán vizében áll s Éva a Tigrisben. A vízben állva böjtölnek napokig s az örök hullámok mossák tisztára őket. De Éva megint gyenge, másodszor is bűnbe esik. Ismét hallat a sátánra, s a bűnbánat betelte előtt kilép a folyóból új bűnhődés és szenvedés felé.

Még a lírai hang is erőteljesebben tör ki a legendák teremtő szabadságában, néha mintha valami nagy kozmikus líra hangjait hallanánk: „Ha énnekem ezer szám volna és annyi nyelvem, mint az égnek csillagi és mindazok zengenének, még sem tehetnék eleget te neked az te méltóságos nagy jó voltodról óh én szent asszonyom”.

A legenda a bibliai életet is középkori keresztény életté alakítja: Mária „eleredvén… Jeruzsálem felé, megyen vala. Nem az világi népeknek módja szerint, mikoron vendégségbe mennek más városba. De mint illik vala, mennynek-földnek királyné asszonyához alázatosan, lefüggesztvén ő szemeit… Nem nézvén tétova, fejét lehajtván… Nem drága öltözetben. Mezítelen lábbal. Nem aranyos csizmában, mint a mostaniak, olvasója is kezében lévén, olvasván és imádkozván, mint alázatos szerzetes.”

S megjelennek a kor jellemző hősei: Szent Elek, ki megszökött nászéjszakáról, a földi boldogság küszöbéről, hogy egész életét szegénységben és önkéntes vezeklésben élje, Szent Ferenc, a keresztény életstílus költője, a világegyetem megértő testvére. A magyar legendairodalomba beáramlottak kelet és nyugat jellemző vallásos mondái. Legendairodalmunk a keresztény világműveltség nagy gyűjtőedénye.

A legenda mellett a kor másik jellegzetes műfaja a példa. A példa a legteljesebb költői szabadsággal alkotott erkölcsi célzatú mese. Kisebb igényű műfaj, mint a legenda, de a középkori lélek még elemibb erővel tör fel benne.

Forrás: Féja Géza a régi magyarság – a magyar irodalom története a legrégibb időktől 1772-ig. Tátra Könyv- és Lapkiadó r.t. Csehszlovákia 1900.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése