2016. aug. 26.

Féja Géza: Magyar szentek legendái





A legendaírók igen korán feldolgozták a magyar szentek sorsát, hiszen ők nyújtották a közeli, a legtermészetesebben hihető példát a keresztény életre. A magyar szentek legendáit két csoportra oszthatjuk: latin nyelvűekre és magyar nyelvűekre. A különbség azonban nem csupán nyelvbeli. A két csoport élénken tükrözi a középkori magyar lélek fejlődését is.

A XI. század végén a XII-ik század elején készült a két Gellért-legenda, a két István-legenda s Imre herceg legendája. E latin nyelvű korai legendák szelleme teljesen vallásos. Idegen származású papok írták őket, kiknek egyetlen szempontjuk a keresztény vallás megerősítése volt. A kereszténység megalapításának s az egyház szervezésének munkás és küzdelmes korszakát ábrázolják e legendák. Szellemükre nézve jellemző, hogy a László-legenda egészen elmossa az uralkodónak, a katonának, a hősnek az alakját, holott éppen az ő alakjában forrott össze a vallásos hős a nemzeti hőssel. Megy mereven a maga útján s tágra nyílt szemét egyetlen mozdulattal lezárja, ha a mulandó földi élet eseményeire kellene pillantania.

A későbbi kézírásos könyvekben is megjelennek a magyar szentek legendái, de már magyar nyelven. E legendák kialakulására már döntő hatást gyakoroltak a Gesták, a vallásos irodalom összefonódott az udvari irodalommal. Így azután a legenda nemzeti színezetet kap. A jámbor író Gellért püspök vesztét már a kegyetlen Péternek tulajdonítja, akár Kézai. A történelmi hűség itt még gyengébb lábon áll, mint a gestákban.

A középkor vége felé az ember valóságérzéke egyre jobban növekedett. A legenda csodálatos köntösén egyre jobban átütnek a valóság körvonalai. Boldog Margitnak, IV. Béla király lányának legendája már pontos életrajz s hívő képzelet mellett a valóság ízei jelentkeznek benne. A szent életének tüneményes belső mámora és szárnyalása mellett megjelenik az elgyötört test valóságos, szinte naturalisztikus képe: a királylány önkínzásoktól gyötörve, féregtől kínozva, éhezve, önmagát sanyargatva, ostorozva, apró ellenséges indulatok között szenvedve áll előttünk. De mindezek dacára egyre tisztultabb lelki békét és fölemelkedést teremt a margitszigeti kolostorban.

Irodalom: Horváth Cyrill: A magyar irodalom története

Forrás: Féja Géza a régi magyarság – a magyar irodalom története a legrégibb időktől 1772-ig. Tátra Könyv- és Lapkiadó r.t. Csehszlovákia 1900.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése