2019. nov. 10.

Vécsey Zoltán dr.: A kövek beszéde

 
Lapides clamant…

A kövek beszélnek, mondja a zsoltáros bölcs szava. Isten dicsőségét hirdetik. Ha az ékes szavú próféták hallgatnának, ha emberi hang, az emberi kultúra alkotásai nem dicsőítenék a Teremtőt, akkor is megszólalnának a néma tanúk, kiabálnának a kövek, csak meg kell érteni a szavukat.

Hogyan? Hát a köveknek is volna érthető beszédük? Ezeknek a mozdulatlan, néma, szervtelen lényeknek, amelyek csak úgy találomra fekszenek ott az országút porában, kerülnek lábunk alá, amikor hegy tövében sétálgatnak. Vajon mit beszélhetnek ezek az élettelen testek, a föld kérgének kiszakadt darabjai?

A prágai utca kövezetén megbotlik a lábam. Az egyik kocka kiáll a többi közül és ez akasztott meg sietős utamban. A gránitdarab közömbösen, mogorván fekszik ott társai között és most hirtelen eszembe jut, hogy mi lenne, ha ez a hitvány kődarab megnyitná a száját és beszélni kezdene? Elmondaná, hányan bukdácsoltak rajta keresztül azalatt a három évszázad alatt, amióta ide be van ékelve a prágai járda pikkelypáncéljába, azután elmondaná, hogyan állotta századok ostromát, mint valamelyik feudális úr várkastélyának alkotódarabja. Talán a vár szép asszonya könyökölt puha karjaival rajta, és így hallgatta az alkonyi órákban a trubadúr könnyes énekét? Még korábban talán kézi malomkő volt, amelyen a hallstadti kor primitív kultúrájú embere gabonáját zúzta szét? Még régebben talán gyilkos fegyver volt Káin kezében, amellyel a barlanglakó ősember agyonsújtotta embertestvérét, Ábelt? Ez a szikladarab azonban már akkor is élt, akkor is ugyanilyen szerkezetű, összetételű, keménységű objektum volt, mint most, amikor ember nem volt még a földön,amikor a kontinensek alakulóban voltak, szörnyen vajúdott a föld és az egész égboltozat vörösben izzott a kirobbanó vulkánok lángjától. Ez a szikladarab, amelyen megakadtam millió és millió esztendős és élni fog akkor is, amikor én már rég hamuvá váltam, utódaim is kivesztek s a végítélet napja elkövetkezik. A kövek akkorra is fennmaradnak, amikor már minden szerves élet megszűnik a földön és bolygónk kihűlve végzi majd körforgását tovább, mint a többi, kietlen, sivár égi test…

Tátraszéplakon voltam az ősszel és minden reggel elvezetett a sétám a Sárga falhoz, a Tátrának geológiai tekintetben ehhez a kétségtelenül egyik legérdekesebb, legszebb részletéhez. A hatalmas, függőleges fal sok ezer és ezer esztendő alatt halmozódott a magasba a jegesek leszállította törmelékkövekből, a morénákból. Rám mindig azt a benyomást tette a fenyőóriások közül kikandikáló meredek, mintha nyitott,feltárt lap volna,amelyben a föld őstörténetének legérdekesebb fejezetei vannak megírva.

Felkapok egy darab követ a Sárga fal aljában. Ráteszem a tenyeremre. Akkora, hogy éppen csak beborítja. Hazaviszem. Odahaza erős kefével megtisztítom a szennytől, piszoktól. Azután leteszem az asztalra.

Most beszélj…

Sok ezer esztendő van mögöttem… Talán sok millió is… De hát ez mindegy a te szempontodból, te szegény ember, akinek átlagos életkora még az elmúlt évszázadban is csak 47 évben volt megszabva és csupán az egészségügy rohamos fejlődése javította fel ezt az átlagot 53 esztendőre. Egyszóval hogyan is tudnád felfogni, hogy mit jelent a csupán tízezer esztendős időköz, amikor gyakran egy nap, egy hónap is olyan tűrhetetlen hosszúnak tűnik fel a szemedben? Évezredekkel,v agy évmilliókkal ezelőtt egy nagy tengerben voltam tapadós iszap… Ebben a tengerben csodálatos teremtmények éltek,amik most már csak mesében szerepelnek. Óriási tengeri sárkányok csapkodták habjait. A hajósok még most is hisznek benne, hogy ivadékaik, a szörnyű tengeri kígyók élnek még a hajójáratok elkerülte tengerekben, de ez csak babonás legenda… A tengeri sárkányok éppen úgy kipusztultak,mint a szárazföld szörnyű, páncélos, pikkelyes óriásgyíkjai. De a nagy szörnyetegek mellett a kis állatok és parányi lények milliói és milliói is benépesítették az őstengert. Akkor is az volt az élet törvénye, mint most. A nagyobb cápa felfalta a kisebbet…

Embert azonban nem láttam ennek a csodálatos tengernek partján. Amíg én iszapból kővé képződtem, ember nem zavarta a természet zavartalan harmóniáját. ezért hiába is kutatod belsőmet, semmit sem találsz bennem, ami a homo sapienssel állana vonatkozásban…

De az őskorszak egyéb tanúbizonyságait magamban zárva elraktároztam és konzerváltam azokat a ti tudományos megismerések számára. Az egyiptomi fáraók holttestüket bebalzsamozták, a múmiák mellé elraktározták mindazokat a tárgyakat, amiket az élők szerettek és használtak s a négyezer éves, meg még régibb sírok feltárják most előttetek a múlt egész életét, kultúráját, így elevenedik meg a holt tárgyakban az a négyezredik esztendő, amely a piramisok ormáról nézett Napóleon katonáira.

A követ most kettészelem. Csodálatos alakzatok tűnnék fel a belsejében. Sűrűen egymás mellett csodálatos alakú kagylók, szeszélyes csillagok, miniatűr Zeppelinekhez hasonlító csigavázak halmozódnak. Most hát megértem, hogy tulajdonképpen mi is ez a kődarab. Nem mást, mint a geológiai őskornak egyik temetője. Az őstengerben elpusztult kis állatok egymás mellé zuhantak a parti iszapba és az iszap szépen magába zárta a halottakat. Vázukat mumifikálta, s maga az iszap, amikor a tenger már elvonult, kiszáradt, szárazra kerülve lassan megkövesedett, így fogva magába a zárványokat, millió és millió esztendővel ezelőtt élt parányi lények csigahéját, kagylóját. A föld színe azonban nem maradt nyugodtan, óriási területű földdarabok a magasba emelkedtek, más földdarabok viszont a mélybe süllyedtek, újból tenger alá kerültek. Innen van az, hogy Norvégia fjordos partvonalán háromszáz méter magasságban is hosszú szalag húzódik olyan kövekből, amelyek tengeri állatok zárványait fogják magukba, ami azt bizonyítja, hogy a norvég part az évmilliók alatt több száz méterrel emelkedett és a skandináv rögnek ez az emelkedése még most is tart.

De mit jelentenek kövünk belsejében a szabályos, ötágú csillagok? Olyan az alakzatuk, mintha kikeleti hóvirág pártája préselődött volna ebbe a természetes herbáriumba. Egyes csillagoknak keskeny sugaraik vannak, mások viszont egész szabályos alakulatot mutatnak, mint a legszebb filigran-munkák. szinte azt hinnők, hogy ezek a csillagocskák az ősidőkben gyengéd, kedves élőlények voltak, talán tengeri liliomok. Így is nevezik őket, s a név tényleg nagyon ártatlannak hangzik, a valóságban azonban nem szelíd tengeri virágok voltak ezek a tengeri liliomok, hanem kielégíthetetlen vágyú falánk kis bestiák, a medúza-nemzetség sarjadékai…

Azután látunk ég a kő belsejében olyan alakulatokat, amelyeket viráglevelekhez hasonlíthatnánk. Ezek a viráglevelek azonban tapadó polipkarok voltak, és jaj volt annak a kis állatnak, amely ezeknek a karoknak  a közelébe jutott. Ha a kar egyszer nekilendült, csavaros mozgása elől nem tudott menekülni a megrémült kis állat, gyilkos, halálos öleléssel tapadt rá a bestiának sok-sok ilyen fegyvere. Az egész állat nem állott másból, mint egy óriási szájüregből és azután ilyen ragadozó karokból, amelyek szakadatlanul szállították a táplálékot a telhetetlen szájüregnek. Olyan ez a kar, mint a cowboy lasszója, mely összetekerve fekszik a nyergen, és amikor a cowboy célba vette áldozatát, akkor egyszerre a messzibe lendül a kötélcsomó. Így húzta össze a ragadozó polip is karjait, amelyek több méter hosszúságra is ki tudtak lendülni.

A petrográfia tudománya a kövek szerkezetét vizsgálgatja, és ezek alapján osztályozza az ásványok világát. A paleontológia, az őslénytan a különböző földrétegek korát a beléjük zárt állati és növényi kövületek, foszeilliák alapján határozza meg. Az állatok megkövesült maradványait a paleozoológia, a növényekét a paleobotanika kutatja. ennek a tudománynak eredményei a szerves világ fokozatos fejlődését bizonyítják. Így lesznek a kövek beszédes tanúi a korszakoknak, amelyek millió és millió évre nyúlnak vissza. Így tudjuk meg, miként fejlődik a kezdeti életből az ősi, alsórendű gerinctelenek a háromkaréjos ősrákok, az első halak világa, mint jelenik meg a devonban az első szárazföldi növény és az első szárazföldi állat a páncélos és tüdős hal. Így tárul fel a kövek tanúsága nyomán a földnek csodálatos őskora, amelyben oly kedvvel búvárkodik a természettudós és a laikus egyaránt.

Forrás: Képes Hét 3. évf. 6. sz. 1930.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése