2019. nov. 3.

Bánfi János (1851-?): Egy névnap története



Mikor a barátságos, meleg szobában kerevetünkre ledőlünk, vagy a nyári hőség elől a kert bizalmas lugasába menekülünk, hogy elmúlt napok eseményein elmerengjünk, a kellemetlen tapasztalatok oly erőteljes láncolatban nyúlnak fel emlékezetünkben, hogy akaratlanul is a költői világban keresünk szórakozást.

Egykori tanárom is így tett, s neki köszönhetem – hogy naplója után a következő történetet elbeszélhetem.

Gyulai költeményeiben kezdünk lapozgatni – úgymond -, ki ne ismerné Erdély dalnokát?

„Vadregényes fenyvesek homálya,
Sziklabérczek felhők közelében!
Üdvözöllek, mint anyát a gyermek,
Hű szerelem forró érzetében…”

Még  kezdő író voltam; ezen korban az ifjú arra törekszik, hogy nagy férfiak társaságában megfordulhasson. Kimondhatatlan örömmel ragadtam meg az alkalmat, midőn a Rózsahegyen nyaraló Gyulai Pál családjához kaptam meghívót, annál is inkább, mert Petőfi Sándornak özvegye, édes nővére volt Gyulai nemes szívű, fiatal nejének, és így ő is künn időzött. Néhány barátommal többször itt töltöttük el a vasárnapok délutánját. 1866. szeptember 8-án vidám társaság jelent meg Gyulaiéknál a Rózsahegyen. A család által imádott, ismerősei által szeretett és tisztelt Gyulainé névnapja volt.

Boldog Máriát jöttünk köszönteni.

A társaság részben a kertek Pest felé nyíl részén foglalt helyet, részben a folyosó pamlagain telepedett le. A beszélgetés az akkor dühöngő ragály: a kolera körül forgott, és Gyulainé beszéd közben erősen hangsúlyozta, hogy „itt a szabadban” meg van óva a vésztől, majd ellenkezőleg, enyelegve emlegette, hogy bizony ez a rút kolera még őt is elviszi magával, oly hirtelen, oly sebesen, hogy észre sem fogja venni, mikor már csak a másik világból fog letekinteni. A járvány ekkor szörnyen pusztított és én mindent elkövettem, hogy a társalgást más útra terelhessem, de sikertelenül. Mert mennél inkább meglátszott rajtunk a félelem, annál inkább enyelgett Gyulainé jókedvében a halállal és biztosan várta, hogy a kaszás ember őt már talán holnap el is viszi. Persze mi erősen cáfoltuk, és ennek lehetetlenségét bizonyítgattuk.

- „De ha én ma mégis meghalnék, eljönnél temetésre?” – kérdé Gyulainé enyelegve Szigligetinét, a jeles színműíró nejét.

- „Bizony édesem, ne tréfálj ezzel a veszedelmes kolerával! Én családanya vagyok, hét élő gyermeknek anyja, nemigen szeretem hallgatni a halál emlegetését. Kolera! Ragály! bizony nagyon meggondolnám, hogy ide jöjjek – hátha rám ragadna és így az egész családra? Ilyemivel nem kell tréfálni” – volt a válasz.

- „Úgy? pedig én szeretem ám, ha a temetésen sokan, sokan sírnak. Lássa – mondá felém fordulva -, mily szívtelen, önző a nénikéje, ön csak reménylem ott lesz a temetésen? Ha meghalok, hát csak szépen énekeljenek koporsóm mellett, ifjak, karddal fölfegyverkezett ifjak kísérjenek ki a temetőbe. És sokat, sokat sírjanak. Na, ígérje meg, hogy eljön a temetésemre! – Vagy azt hiszi, hogy talán nem fogok meghalni?”

- „Nagyság sem menekszik meg a kaszás ember elől és én igazán meg fogom siratni, sőt, kardot is fogok kötni, csakhogy már akkor ifjú nem leszek” – felelém enyelegve.

Petőfiné még gúnyosan bizonyítgatta, hogy igazam van, mert a halál „a vén kaszás ember, kit a pokol napszámba fogadott, bérért kaszál – azért nem válogat, vág egyaránt, virágot és gyomot.”

Ezen enyelgő, de baljóslatú párbeszéd után egy éj foly le – s Gyulainé az uralkodó kolera áldozata lett.

Egy nap előtt, vidám csevegés közepette gúnyolódtunk a halállal, és az most bosszút állott.

Ott voltam a gyászravatalnál, mint megígérém, de mily lesújtó bánatot éreztem, azt ki nem mondhatom.

Hisz ő, a szelíd, igénytelen anya, - férje egyedüli boldogsága volt, s kimondhatatlan szeretettel csüggött három gyermekén. Szegény, szegény árvák!

És még egyszer végigolvasom a költő tiszta szeretete ömlengéseit, hogy együtt érezhessem vele fájdalmait. Felújul előttem a mosolygó  jóságtól sugárzó arc, a kedves anya, ki gyermekei boldog örömében oly ifjú maradt, míg a kérlelhetlen halál a néma,korai sírba temette. Eszembe jut a pajzán gúnyolódás, eszembe jut azon igaz részvét, mellyel a borzasztón sújtott atya iránt viselkedém, látva árva gyermekeit, hallván azok kérdezősködéseit, hogy mikor, mikor jő haza a jó mama – mit a költő maga oly meghatóan tudott írni:

„Három árva sir magában,
Elhagyott sötét szobában;
Zivataros hideg éj van,
Édes anyjuk kün a sirban.

„Édes anyám, édes anyám!
Altass el már, ugy alhatnám!”
Mondja egyik s el nem alszik,
Sóhajtása föl-fölhallszik.

„Beteg vagyok, édes anyám!
Hol maradtál?  Nem gondolsz rám!”
Mond a másik s jajjal végzi,
A fájdalmat kétszer érzi.

„Édes anyám, gyujts világot!
Nem tudom én, jaj mit látok!”
Harmadik mond, mindenik sir,
Temetőben mozdul a sr.

Megnyilnak a nehéz hantok,
Kilép sirból édes anyjok,
S tova lebben a vak éjben,
Hazafelé az ösvényen.

Arcza halvány, hangja régi,
Fia, lánya megösméri:
Immár tőle hogyan félne?
Megcsókolják, mintha élne

Az egyiket betakarja;
Másikat felfogja karja;
Elringatja, elaltatja;
Harmadikat ápolgatja.

És ott virraszt a kis ágyon,
Míg elalszik mind a három.
Majd megindul, széttekintget,
Keresi a régi rendet.

Rendbe hozza a szobácskát,
Helyre teszi a ruhácskát;
Az alvókat hosszan nézi,
Csókját százszor megtetézi.

Kakas szólal, üt az óra,
El kell válni virradóra!
Visszanéz a véghatárrul…
Sír megnyilik, sir bezárul.

Óha sirsok mindent elfed:
Bút, örömet, fényt, szerelmet;
De ki gyermekét szerette,
Gondját sir el nem temette.”

*
A halál nem kímél senkit s a nemes szívű nő, a szerető anya,kit tisztelői, barátai, övéi nemes lelkülete miatt annyira szerettek és becsültek: ott nyugszik a rideg sírhant alatt. A szerető férj, az árvák naponkinti imája most is felemelkedik hozzá, és ott az égiek között, tekint le reánk az elköltözött… Boldog Máriát jöttünk köszönteni és… óhajunk teljesült!

Forrás: Veszprémi Független Hirlap II. évf. 16. sz. Veszprém, 1882. április 22. szombat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése