2020. febr. 19.

Keresztessy István: Egy nevezetes párbaj


- Megtörtént. –

Ezernyolcszázhatvanegyedik év október havában a provisorium bukása után mikor Magyarországon az osztrák katonák voltak az urak, történt Nyírbátorban az a magyarokra mélyen megalázó esemény, hogy egy magyar nemest deresre húzatott egy osztrák főhadnagy és 24-et csapatott arra a kimondhatatlan helyre, hol a verés nagyon fájdalmas, de veszélyesnek egyáltalán nem mondható.

A vendéglőkben, kaszinókban, magánházakban s egyáltalán az urak körében ez volt a szóbeszéd tárgya, - mindenki a megtörtént gyalázatról beszélt anélkül, hogy megtorolni bátorsága lett volna.

K. bátyánk, ki akkor csendbiztos volt, a debreceni vásárra jött s a Bikában értesült a szabolcsi uraktól a nyírbátori merényletről, mi a nemesi becsületen az ő általa szívből gyűlölt németek részéről történt. K. bátyánk a szabolcsi urakkal vitatkozott s kapacitálta őket, hogy vegyenek elégtételt, de mindnyájan odanyilatkoztak, hogy ki merne most.

- Na jó -, mondta K. bátyánk, ha nem akad ember, ki megtanítsa a németet móresre, egy hét múlva Nyírbátorba megyek, majd megtanítom én a vakmerő fickót!

Ezen nyilatkozat megtétele után K. bátyánk lóra ült s ment Máramaros megyébe, hol egy orgazdát volt elfogandó.

A mondott időre Nyírbátorba érve, nem kis bámulatára megtudta, hogy a nemesi becsületen esett csorba, még mindig csorba. Nem soká gondolkozott, hanem ment egyenesen a főhadnagy ezredeséhez, kinek előadva az ügyet, feltárta előtte hazafiúi érzületéből kifolyólag a botrányos eset szégyenét és ezek után tudtára adta az ezredesnek, hogy a főhadnaggyal meg fog verekedni a – becsületért.

Az ezredes elismerte a sérelmet s helyeselte a párbajt,  főhadnagynak pedig négyszemközt meghagyta, hogy ha ki lesz híva, verekednie kell.

Ezen előzmények után a kihívás megtörtént. A segédek a sértés nagyságához mérten pisztolyban élet-halálra állapodtak meg.

A súlyos feltételű párbaj a nyírbátori erdőben 1861. év október 26-án folyt le.

A pisztolyok megtöltettek, a felek felállottak s az első lövés a főhadnagyé volt… lőtt!...

Lövés után K. bátyánk azonnal észrevette, hogy a pisztolyok nincsenek golyóra töltve, s ezért a párbajt félbeszakította s a következőket mondotta:

- Az urak ne komédiázzanak, töltsék a pisztolyt golyóra, ha most a főhadnagy pisztolyában golyó lett volna, én nem állanék itt, mert jól célzott.

Ezután előtte töltötték meg a pisztolyokat, s a főhadnagy újra lőtt, de hibázott. – K. bátyánk füle mellett fütyült el a golyó, ki erre megjegyezte: ennek már volt magja és füle felé mutatott.

S aztán ő lőtt… a tiszt megtántorodott s a fűbe rogyott, golyója a főhadnagy pisztolyt tartó keze két ujját ellőve, vállába fúródott.

K. bátyánk összefont karokkal várta a további lövést.

A főhadnagy csakhamar talpra állva egyenesen K. bátyánkhoz ment s kérte, hogy ezzel fejezzék be a reá nézve kényes ügyet s egyúttal magát K. bátyánk lovagias oltalmába ajánlva a megyei urak esetleges inzultusaival szemben.

K. bátyánk látva a főhadnagy szomorú helyzetét, a párbaj folytatásától elállott s a következő szavakkal vetett véget a magyar urak támadásaitól félő főhadnagy érzelgéseinek:

- Ön megsértette becsületében ősi nemességünket s ezért önnel megverekedtem s most az ügy befejezést nyert, de ha még önt ezen ügyből kifolyólag valaki bántalmazná, az a lovagiasság ellen vét s így velem gyűl meg a baja… Isten önnel!

*

Képzelhető, mily örömet keltett Szabolcs-megyében a dolog ilyetén elintézése.

Este a vacsora alatt az ezredes sajnálatát fejezte ki legjobb katonája kudarca felett s ugyanakkor a befejezett inzultusról nyilatkozva beszédét azzal végezte, hogy a magyarok bátrak és nemes szívűek.

Forrás: Debreczeni Képes Kalendárium. II. évf. 1901.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése