2020. febr. 19.

Zoltai Lajos: Debrecen a labancvilágban



A félhold uralma már egészen megtört Magyarországon. A török hazánknak csak egy kis szögletébe, a temesi bánságba szorult. Erdély függetlensége is megszűnt s a bérces kis hazával együtt Debrecen a Habsburgok kormányzó pálcája alá került. De bár a város új urától szabad királyi város rangját és kiváltságait nyerte, – gyötrő szenvedései, súlyos terhei tovább tartottak. Német vagy török igát nyögni – egyre ment. A labanc telhetetlenség csakúgy kivette az utolsó falatot is a szegény magyarnak szájából, mint a pogány török. Szejdi pasa tipró nyomán temérdek könny és nyomor akadt. Mégis több debreceni polgárt tett koldussá és földönfutóvá a kapzsi, vérszomjas Caraffa generális sáskahada. Szejdi járását pár év alatt kiheverheté az agyonsarcolt polgárság pálmafához hasonló ereje. Caraffa után egy hosszú évtized alatt sem népesülhettek újra be az elhagyott, pusztán maradt tűzhelyek. A padisah nem törődött vele, mi módon imádja Istenét a gyaur; a bécsi kormány a mindenéből kifosztott népnek hite és lelkiösmeretére is executiót vezetett.

E szomorú, siralmas időszak bús panasza zendül felénk egy névtelen naplójának feljegyzéseiből. A város valamelyik nótáriusa rovogatta bele korának érdekesebb eseményeit 1696 januártól fogva, 1700. augusztus 4-ig. Többnyire közdolgok ezek. De a magánélet köréből is feljegyzett egyet s mást. Úgy, hogy némi megszakításokkal napról-napra figyelemmel kísérhetjük Debrecen negyedfélévi krónikáját. Még az időnek fontosabb változásait, a természetnek ritka tüneményeit sem hagyta figyelmen kívül a napló vezetője. Újat ugyan keveset mond, - de azokat, mikről más forrásokból már tudunk, gyakran érdekesen, jellemző adatokkal egészíti ki. Ez mindenesetre becsessé teszi a még eddig kiaknázatlan feljegyzéseket s érdemessé arra, hogy megszólaltassuk a 200 év óta hallgató ismeretlen nevű krónikást. Tehát hadd beszéljen a debreceni névtelen, ezúttaé az 1699-dik évről.

*

Alkotmányt, törvényt, jogokat szemérmetlenül lábbal taposó eme labanc világban legsúlyosabban nehezedett az elnyomott nép vállaira a végét-hosszát nem érő katonai szolgáltatások terhe. Az ide-oda masírozó hadak élelmezése, kenyérrel, abrakkal, vágómarhával ellátása, a néha Aradig, Temesvárig, Zimonyig hajtott előfogatok kiállítása; a városban kvártélyozó ezredek tartása s mindazon előszámlálhatlan kellemetlenség, nyűg, bosszankodás és kárvallás, a mit a fegyelmezetlen, nyers, erőszakos sváb, flamand, francia, spanyol és olasz zsoldos katonaság a védtelen polgárságnak okozott: csodálatos mértékig próbára tette a debreceni polgárság türelmét és teherbíró képességét.

A régi jó puritán erkölcsök tisztasága felett hiába állott őrt pallossal a szigorú tanács, a gonosz példák, miket a nép az elvadult katonáktól látott, rombolva hatottak. Sok hiúságos szokás ekkor kezdett erősebben terjedni és meghonosodni Debrecenben. Dohányszívás, istenkáromlás, muzsika, mint az ördög kedvtelése ellen soha azelőtt nem kellett annyiszor megújítani a tiltó rendeleteket és nem volt kénytelen a tanács annyiszor elrettentő büntetést alkalmazni. sok jámbor cívis békés családi életét dúlták fel a pajkos, nyalka német kvártélyosok, elszédítvén a menyecskék fejét, - s erőszakkal is letépvén tisztes polgárlányok homlokáról a szűzi liliomot, hajadonság legdrágább ékességét. Példa reá a szép Kalmár Judit szomorú esete, akit öreg kalmár szüleinek mélységes búsulására hatalmába kerített egy kvártélyos pundrás német. És bár „megverettetést érdemelne”, mégis a kegyelmes tanács szelídebb, jelképes büntetést mért reá: „hóhér vitessen vesszőt véle”.

Az évkönyvek, az idézett Napló lapjain is, ez idegen ajkú, idegen érzésű zsoldosok véres kihágásaival is sűrűn találkozunk. A fegyvertelen polgár vagyona, élete csakúgy nem volt biztonságban miattok, mint a becsülete, házának tisztasága.

1699. május 5-ről olvassuk: „Méltóságos Gróf Pálffy János Uram eő Nagysága Regementebéli katonák közül hárman a Városra bejövén, sok alkalmatlanságot követnek el az utcákon, fel s alá nyargalódván, ketteit meg fogták, mivel valamely emberhez is hozzá lüttenek s a süvegét tanálták. Comissariuis uram eő Nagysága szállására viszik; eő Nsga a városházához küldi, hogy tegyék fogságba, különb helyekre, cum assecuratione, hogy „in casu alicujus contingentis vexae” számot ad eő maga róla. – A harmadik katona a vendég fogadó háznál (a Fejérló volt ekkor a város egyetlen vendégfogadója) egy német asszonnyal durván bánván, - ind az urát, aki is ott volt, mint az asszonyt megsebesíti,az ura a német asszonynak által üti a katonát s meghal.”

No ez megbűnhődött tetteiért. Hanem a másik két katonát a Comissariuis harmadnap múlva elbocsátotta a börtönből s visszaadta nékik tőlük elvett holmijukat is.

Junius 29-én hasonló eset ismétlődik:

„Estve 9 és 10 óra között a Csapó utcai őrzők közül egyet a németek a Károlyi István uram háza előtt megöltenek. Piac utcán is az őrzőkre Gróf Lantieri szolgája puskával, szablyával reájuk ment, vélek veszekedett, de a fegyvert elnyerték tüle.”

A hősködő németek hátulról támadva ölték meg Csapó utca őrzőjét. A quartélyos Commendáns is meggyőződött erről.Amikor ötöd nap múlva exhumálták a szerencsétlen ember holttestét, a Commendans borbélyai az occulata alkalmával az őrzőnek hátán,a lapockáján alul egy fertály signyni  mély sebet találtak, amelyet koszperd szúrás ejtett rajta.

A mostani katonai büntető eljárás szempontjából érdekes az a vizsgálat, amelyet ebben a bűnügyben tartottak. Mert: „Die 20. Junii. Megirt Commendans uram, praevie beadván néki megöletett ember iránt celebrant Inquisitiót és a tőle kívánt Accusatiót, az accusalt Németeket, úgymint Gróf Lausini uram Companiájábul való Franciscus Maximiliánus Krimmert, Iró Deáot, Mausz Pált Juratist, Joanes Volffgangus, Scherbellit Corporalist, pro examine magok eleiben vitetvén (akik Profósz kezében adattatván át, fogságban voltak) kívánta Bíró uramtul is, hgoy pro exaudiendo eorundem examine, külgyön oda agy két embert, ahová Király Mihály és Tholdi Pál uraimék elmennek, s minek utána végbe ment, referálták, hogy in omnibus tagadták az ellenek való vádat.”

Vagyis kétszáz évvel ezelőtt, ha polgár emberen ejtett sérelem miatt emeltek katona ellen vádat, a tárgyaláshoz meghívást kapott képviseltetés végett az előzetes nyomozást teljesítő polgári hatóság is.

Hogyan lakoltak ám a gyilkosok, - azt már nem hagyá emlékezetbe krónikásunk.

Még le sem csillapodott a városban a június 9-iki véres garázdálkodás felett támadt felzúdulás, - mikor június 22-én újabb botrány hozta izgalomba a kedélyeket. Megint „Pálffy uram eő Naga Regementibül, Sigmondi uram Companiájábul egy katonát, aki a vásárban egy szegény paraszt embert nagy görcsös bottal főben ütvén, igen megsebesített, megfognak s Commissarius uram akarattyábul s hírével a Ráczok házában tétetik, kit a sebes embernek gyógyítására való pénzt fizetvén, Comissarius uram eleresztett harmad napra.”

Ilyen olcsó volt a paraszt testi épsége!

*

Polgárság és katonaság közt való viszony tehát éppen nem volt valami nagyon barátságos akkor. Pedig a gyengébb fél, - a polgárság részéről váltig igyekeztek kedvezően hangolni a katonaság vezetőit. Egy-egy kevés engedékenységért a kifogyhatatlan követelésekből; - némi elnézésért, - ha késlekedve állíthatták elő tanácsbéli uraimék a kenyér- és abrakporciókat; - erélyesebb fegyelem tartásért a kicsapongásra, fosztogatásra mindig kész legénység között: a tiszturaknak gyakran kellett ajándékokkal kedveskedni. – Efféle discretiokat a méltóságos gróf generális urak éppen úgy nem vetettek meg, mint az apró lajtinántok. Gróf Pálffy János bizony szépen zsebre vágta, 1698-ban a debreceni tanács által nyújtott bizalmas ezer tallért. A tiszteletes tanács pedig igen örvendett, hogy a nemes gróf a maroson átkelő feles számú lovas és gyalog pogányság ellen vezényelt hadaival csak egy napig táborozott a nagyerdő alatt. Hiszen ennyi idő alatt is: „mezeinkben, szénáinkban, abrakban, fában sok kárt tettenek. Kenyeret többet adtunk 6200 portiónál, abrakot többet 400 köbölnél.”

Így ment ez akkor. A Napló írója 1699. febr. 4-ről ezt jegyezte fel: „A quartélyos tiszteknek bort, tyúkokat, ludakat küldünk. A Commendansnak egy általag Gönczi. Tíz tyúk, 2 lúd.  A két Lajtmánnak két-két ceber bor s lúd, négy tyúk. A Fendrikeknek hasonlóképpen. Az Quartélymesternek is.”

Mindezen ajándékoknak hitvány hasznát látta Debrecen. A mi szolgálatot tett a német, abban is kevés volt a köszönet. Inkább a nép átka kísérte. Néha-néha az elszaporodott tolvajok, rablók kergetésére, a mezőkön legelő ménesek, gulyák nagyobb biztonságára, a szántó-vető, arató-cséplő emberek bátorságára muskétás németeket kért a tanács a commendánsaktól. De az őrző németek ellen minduntalan megújul a panasz. Máskor adósrófnak használta őket a portióért hatalmasoktul szorongatott elöljáróság.

1699. febr. 6-árul olvassuk: „Mivel a Portiot az emberek nehezen fizetik, négy musquatélyos németet kérünk Executióra, kikel a Tizház gazdák az utcában járjanak.”

*

A sehonnai vitézek különben vígan éltek. Febr. 25-én írja róluk a Napló: „A Quartélyos németek fársángolni kezdenek.”

Május 5-én megint zajos mulatságot csaptak a virág- és  lombfakasztó május örömére:

„Szoboszlai Quartélyosok, Martigli Regimentjébül valók, többire mind Francziák, a májusi zöld fák alkalmatosságával nagy mesterségesen táncoltanak. – Sokan egymás után egyik a másiknak kardgya vagy spádéja végit fogván, hol magukat mint mikor a sövint fonnyák, a megfogott kardokkal által meg által fonván, hol a kardok alatt által fordulván, hol a kardokat a földig letévén és azokon egymás után által lépdesvén, hol a legelsőjökre, aki középben megállott, köröslen körül a kardokat a nyaka táján egymásra rakván és azt a földig lebocsátván s azon középsőt, akit Capitánnak neveztek, a kardokon fölvévén és véle kerülve egy keveset tánczolván, ismét a földre lebocsátották, ismét magukat róla, mintegy oszloprul a kötelet letekervén, újabban járták a tánczot, de a kardok végét senki el nem bocsátotta, hanem nagy csoda módon által meg által forogván sokáig jádczottanak. Egy tarka ruhás bolond, akit Courtisannak szoktak hívni, igen hamis tűrül pattant fi volt közöttük. Magyarul is tudott egy keveset. A Capitánnak minden jel adása csak ez volt: ha”.

*

Hogy lánynak, bornak szenvedélyes kedvelői voltak – talán felesleges is mondanom. A nemes város borát, serét, aminek jó kelendősége fontos szerepet játszott hajdan a domestica cass egyensúlyának fenntartásában – ki sem fogyasztotta szorgalmasabban a német katonánál. Megesett mindazonáltal néha, hogy ez is kénytelen kelletlen kevesebb itallal megelégedett. 1694. január 22-én reménykedik és panaszkodik a mi krónikásunk:

„Ma Vincze napja lévén, szép idő volt, amaz mondás szerint

Mikor fénylik Vincze
Megtelik a pincze.

Adgyja Isten jó borunk teremjen; az idén ugyan sok embernek elég termett; de miképpen kél el, nem tudjuk, mert igen szaporátlan isszák; a német quartélyos is elpénztelenedett.”

*

Hogy is ne itták volna szaporátlan!? Mikor olyan siralmas, örömtelen volt akkor a magyarnak az élet. Hegedülő cigány, szép muzsikszó se felejtethette véle a búbánatot. akkor tett volna úgy valaki, ahogy a nóta mondja:

A faluba utczahosszat
Muzsikáltatom magamat.

De megadja az árát! Éppen a farsang kellő közepében, febr. 15-én kél ilyen tanácsrendelés:

„A dohányzás és hegedülés erősen megtilalmaztassék. Valaki rajta kapattatik 68 pénzzel megbüntettessék, vagy a nyakvasba tétessék. Minden cívis ember tartozik kötelessége szerint előmondani. – Az hegedűsök penig kiverettessenek a városbul in perpetuum (örökre).”

Hanem valamennyit a tanács is enged a szigorúságból, mikor a törvény végrehajtására kerül a sor, 1700-ban „Tatai Péter nevű ifjú orcátlan, haszontalan, élhetetlen, csélcsap rossz életre, hegedülésre adván magát és a tilalom ellen járván mások botránkoztatására, incaptiváltatott vala (rajtakapattatott); de édes annya reménkedésére elbocsáttatik olyan véggel, hogy soha többé nem hegedül, másként hóhér veri meg.”

Máskor pedig a táncot is keményen tiltotta az okos és körültekintő tanács.

*

Ebben az időben keletkezett a hortobágyi csárda*. Hosszas utánjárás-keléssel a hortobágyi  hídra szép új donatiót, vámszedési jogot kapott Lipót királytól 1699-ben Debrecen városa. Igaz, hogy nem ingyen adta ő Felsége. Nehány ezer rhenmes frt követeléséről mondott le érette a város. 1699. június elsején vették birtokba Sárándi Dániel és Tholdi Pál uraimék a hidat és vámot, felmutatván csegei harmincados Jalkóchi Imrének a kassai nemes kamara Decretumát. „Állandó vámost is állítanak oda, vásárbíró Szilágyi Jánost hadgyák a vám inspectiójára, aki actu ott maradott.”

Ugyanezen a napon „Tikos János uram bort viszen ki a Máthai hídhoz, hogy a város számára korchoma árultassék. Az itt való mértékkel 4 polturán parancsolják árultatni. Azon alkalmatossággal égett bort is visznek ki.”

Csakhamar a szükséghez mérten felépül a csárda is. Június 30-án már ezt jegyzi fel a Napló szerzője: „Az Hortobágyi hídnál erigaltatott egy ház és pince alatta, a bor árulás, hogy annál alkalmatosabban lehessen. A bornak iczéje dénár 12. Égett bor 5. Pályinka is adatott a vámos kezében árulásra.”

Ennek az első csárdának alapfalai, pincéjének boltozatai ma is megvannak, - átellenben a mostani fogadóépülettel a nagy állás napkeleti végében.

Hány utasnak szomját oltotta el ez a pince. Hány fáradt vándor pihent meg e falak között száz év alatt?...

*

Mint említém, - az időjárás nevezetesebb változásait is feljegyzi a Napló. Jó szánúttal kecsegtető havazások, nehezen várt üdítő esők mellett két ritka természeti tüneményről is megemlékezik.

1699. szept. 23-án „nagy fogyatkozás volt a napban. Reggeli 8 órátul fogva 11 óráig tartott. A napnak csak egy kicsiny részecskéje látszott.”

Különösebb volt a másik, a tél közepén történt tünemény. December 10-én: „Nagy eső, kőeső, hó és mendörgés hallatszott és csodálatos forma jégeső a földet nagyszemekkel így ellepte. Régen vagy soha senki olyant nem ért.”

A félelembe esett, álmélkodó köznép bizonyosan rettenetes dögvészt, újabb pusztító háborút jósolt a természeti erőknek eme csakugyan csodálatos játékából.

*

Utoljára hagytam azt az őszinte, gyermeki ragaszkodást, amely az 1698-99. évbeli főbíró, tiszteletes Komáromi István uram érdemes agg személye iránt 27-ról feljegyzett eme sorokból is kitűnik: T. Bíró uram ő keme podagricus dolorinak (fájdalmainak) könnyítésére az váradi Bányába mégyen, ind Feleségestül Csatári János uramat adjungálljuk ő keme mellé. Adgya Isten gyógyulljon meg ő keme erőtelenségiből”.

A főbíró úr 76 éves, özvegy öreg ember volt ekkor. Feleségét, Marialaki Anna asszonyt egy évvel azelőtt temették el. Megérdemelte a várostól, hogy ilyen gyöngéd szeretettel gondoskodjék róla aggsága napjaiban. Mikor 1704 április havában meghalt, így örökítette meg áldott emlékét a városi jegyzőkönyv:

„Komáromi István uram, ki anno 1661. vétetett volt a nemes Tanácsi rend köziben és Eskütt Biróságot, Városi egyéb tiszteket, súlyos követségeket a Török Portára s Német Udvarhoz sok ízben viselt, Fő Bíróságot hétszer, úgymint A. 1683, 85, 88, 91, 93, 98, 99, dicséretesen töltött el, meghalt tegnap (ápr. 26.) 80 esztendős korában, két praedicatiós solennitással el temettetett ma.”

A háza ott volt a derék főbírónak, ahol most a Simonffy utcai 1. sz. új városi bérpalota emelkedik.

Legyen áldott közöttünk az emléke mindörökké!

*) Ez alkalommal bemutatjuk a mostani hortobágyi csárdáról felvett fényképeket. E csárda egyik része is idősebb száz évesnél s mai alakját többszörös bővítés után nyerte. Az egykor híres debreceni nagy vásárok virágzása korában, sok szép napot látott, miután egyik legélénkebb állomása volt a debrecen-budapest-bécsi nagy kereskedelmi útnak. Költők is sűrűn megénekelték. A kép baloldalán látható állás előtt találhatók az 1699-ben épült korcsma fundamentumai.

Forrás: Debreczeni Képes Kalendárium. II. évf. 1901.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése