2020. febr. 21.

Hamar László: Csokonai születési és halálozási háza



A Csokonai-kör – Debrecennek a közélet terén ezen kiemelkedő kulturális egyesülete – már alakulása első napjaiban egyéb nemes és üdvös célzatú szándéklata mellett, határozatilag azt is kimondotta, hogy mindazon épületeket és helyeket, melyekhez elhunyt nagyjainknak, vagy valamely nevezetesebb történelmi eseménynek emlékei fűződnek: emléktáblákkal jelöli meg, hogy a késő ivadék kegyeletes érzelmekkel tekintsen azokra a házakra s visszaidézze emlékezetébe az azokban élt és foglalkozott nagy embereket, akiknek ragyogó szelleme megszentelte azoknak minden kövét; vagy pedig áhítattal merengjen a múlt emlékei felett azokon a helyeken, hol a lefolyt események történelmi nevezetessége emlékezetessé tett ott minden rögöt, minden porszemet.

Így helyezett legelőször is emléktáblát az 1891-dik és november hó 17-én – Csokonai születése napján – méltó ünnepélyességgel halhatatlan emlékezetű költőnk születési házára, arra a Kismester u. 1100. sz. – most Bethlen utcai 3-dik számú – házra, melynek rajzát olvasóinknak ezúttal bemutatjuk.

E házról kevés hagyomány maradt ránk az előidőkből. – Egyébiránt nem is akarjuk feladatunkká tenni most, hogy ennek a háznak történetét keletkezése idejétől kezdve hű leírásban megismertessük: mi csak bemutatjuk a házat külső alakjában, mely több mint valószínű, hogy nem így nézett ki költőnk születésekor, mert az 1791-dik év augusztus és szeptember havában – később az 1802. június 11-én kiütött óriási tűzvészek, melyek a város nagy részét elpusztították, - bizonyára ezt a házat sem kímélték meg a rettenetes veszedelemtől.

De ha nem ez volt is eredeti alakja a háznak, az kétségtelen, hogy e helyen látott először napvilágot Debrecen nagy fia, kinek később lánglelke soha el nem múló fényt derített szülővárosára s az egész hazára.

Költőnk atyja a Dunántúl kies vidékéről jött Debrecenbe, s mint borbély, ki sebészettel is foglalkozott, itt telepedett le s e városban lépett házasságra Diószegi Sárával, egy becsületes debreceni szabómester leányával, akinek „külseje ugyan kevés, - de belseje annyival több kellemekkel ékeskedett; elmés, élesen ítélő, vidám, nyájas, kellemetes társalgású volt.”* (* Lásd: Sárvári Pál: Csokonai életrajzának töredékvonalai. Kisfaludi Társaság régibb évlapjai. VI. kötet.)

A boldog férj idehozta ifjú nejét s e helyen rendezte be házasélete békés otthonát. Ez édes frigykötés ajándékozta aztán nemzetünknek azt a szegény sorsüldözött fiút, kinek később élete folytonos küzdés volt, de akit nagy szellemek mégis a halhatatlanok sorába emelt.




Csokonaink, mint gyermek, itt e helyen játszadozta szerény játékait. Azért nézzünk tehát kegyelettel e házra. Hiszen az a föld, melyet itt az ő lábai először érintettek, ma is ugyanaz s ott minden egyes röghöz az ő emlékezete fűződik.

Íme, képzeletünkben mintha most is látnánk a betegeskedő méla gyermeket, - mert Csokonai kis korában agyon vézna, sápadt, gyönge kinézésű volt; különben később sem fejlődött ki erős atlétává. A ház udvarának rejtettebb zugában órákig elül egy helyben szótlanul mélázgatva; csak akkor villan meg egy sugár szemében, midőn hazatérő atyját megpillantja.

Ekkor feláll helyéről s vidáman siet a kifáradt családfő ölelésére, ki boldogan kapja ölbe gyermekét s karjai közt cipeli be a konyhába, hol szeretett hitvese sürögve, kipirult arccal foglalkozik a tűzhely körül.

Majd asztal mellé telepszik a kis család. Az asztalfőn a fiatal gazdasszony ül, - jobb oldalán a gazda, bal felől a ház szemefénye: a ki s méla gyermek foglalnak helyet. – Evés közben mély hallgatás van; - „Misi maga elé bámul, de egyszerre csak rátekintő atyját eszének meglepő kalandozásával nevetteti meg, mondván: Úgy eszi Misi a salátát, mint a kisborjú a szénát.”* (* Lásd az adatokat Szana Tamásnál: Csokonai életrajza. Debreczen, 1869; és Haraszti Gyulánál: Csokonai Vitéz Mihály. Budapest, 1880.)

- No, ez ugyan jókor kezdi a versifikálást! – mond az atyja harsány kacagással.

Hanem bontakozzunk ki a képzelet varázsából s folytassuk vázlatos leírásunkat.

Költőnk nem sokáig lakhatott e helyen, mert édesatyja korán elhalván, beköltözött a kollégium ősfalai közé s ezentúl ott élt, ott nevelkedett.

Az özvegy is másfelé alapított házi tűzhelyet. És mikor fia az idők folyamában a kollégiumot elhagyta, s aztán viszontagságos életét megunva sok hányattatás után bolyongásaiból hazakerült: vele együtt Darabos után, a jobb oldalon, a 993 – ma 19. sz. alatti kis nádas házban telepedett le. Ez a ház volt végső menedékhelye a sors által oly sok viszontagsággal elhalmozott költőnek.

Ma már nincs meg ez a ház. Nem volt kegyeletes kéz, mely megoltalmazta volna a modern ízlés romboló hatalmától. Hanem azért a vörös márvány emléktábla beillesztetett az alapjától kezdve újonnan épített ház homlokzatába, mely jelzi, hogy e helyen állott egykor „Csokonai lak- és halálozási háza”.

Bemutatott fénynyomatunk az eredeti nádas házról felvett fénykép után készült.

Különben ez a ház sem így nézett ki az 1802-dik évi nagy tűzvész előtt, mert akkor ez is ki volt téve a pusztító lángoknak, anyagi romlásba sodortatván ezen veszedelem által az elbetegesedett költő, ki nehéz helyzetében Igarra, Papszász Józsefhez fordult segedelemért a következő levelével:

„Tekintetes Ur!

Minémű Romlásra jutott légyen szegény Városunk, eddig tudom értésére esett a Tekintetes Urnak: nem kivánom tehát ezt az ítéletet irni vagy festeni, quaeque ipse miserrima vidi et quorum pars magna fui, mert az a Hajlékotska is, hová a világ lármája elől vonni szoktam magamat, s az a kertetske is,mely nékem Tusculanum gyanánt szolgált, azon rémitő Tusculanum gyanánt szolgált, azon rémitő Csapásnak áldozatjává lett. Üszög és hamu közt irom ezen soraimat; s az Ég között, mely meg nem szánt és közöttem, kit a kevéstől is megosztott, tsak egy vékony deszkázat vagyon, melly az esső ellen sem védelmezhet. Kiégett ablakaimon keresztül szórja most is a sovány szél magam’ és szomszédim’ pernyéjét e szomoru Levelemre, mely hosszabban panaszolni és az által alkalmatlankodni nem akarván, a Tekintetes Urnak szives Segedelméért esedezni bátorkodik. A nádra, létzre, gerendára és deszkára legnagyobb szükségem volna, hogy míg az essőzések beállanának, egy oltalomfedelet állithatnék fejem felibe. A miből a Tekintetes Úr, maga megszükülése nélkül segithet: instálom alázatosan méltóztassa azzal segélleni tsekély voltomat. A vasszükség kénytelenit a kérésre, annyival is erősebben, hogy tehetősebb Atyámfiai s Jóakaróim ugyanezen veszedelembe borultak. Megujitván előbbi alázatos kérésemet s annak foganatját tellyes bizodalommal elvárván, magamat a Tekintetes Urnak Grátziájába ajánlom s egész tisztelettel maradok

Debreczenben, jun. 15-ik napján 1802.
alázatos szolgája
Csokonai Mihály, m. k.”






Széchenyi Ferencnek pedig így panaszolja szerencsétlenségét:

Most üszög és hamu között fekszik az az együgyü, de nekem tág és gazdag hajlék, a melybe kivántam a világ lármája elől magamat nemzetem és muzsám szolgálatára elvonni; pusztává lett az a kis ország, melyben én király voltam magam előtt és a melyben sokszor édes érzések között gondoltam: ennyi részem van a föld kerekségén, - s örömmel futottam végig egy percz alatt boldogságomnak szük, de elég kerületét. Épen a rózsák nyiltak, mikor kertecskémen, az én kis sanassoucimon a lobogó lángok keresztülrohantak. Szivfacsarodva kellett szemlélnem, mikor Tusculanumom, hol legérzékenyebb gondolataim teremtődtek, a lángok között ropogott; mikor ama rózsalugas tövid égett s a fülemile, mely e kis zöld szálának minden éjjel concertet adott, őrjöngve repült el a barátságosabb erdei vidékre.”

A romba dőlt hajlék lassan-lassan fölépült, - hanem a beteg költő egészségi állapota napról-napra hanyatlott. Számtalan csalódása, sok kellemetlensége irigyeivel, küzdése az anyagiakkal s utóbb József testvérének halála végképpen tönkretették gyönge szervezetét. Kezdtek mutatkozni aszkórságának gyógyíthatlan tünetei.

De ő mit sem törődött veszedelmes bajával; féktelenségre hajló természete egyre unszolta, zaklatta, erőltette fáradt, kimerült tagjait. „Ha hozzáfogott az éjszakázáshoz, eszébe sem jutott, hogy le kellene feküdni, míg a feljövő nap szemébe nem sütött; ha pipázáshoz kezdett, míg dohányában tartott , ha mulatságba eredt, míg csak abból erőszakkal ki nem verődött.”

Jellemző testi és lelki állapotára nézve a következő kiakadása:”Nékem egyik doktor azt mondja: ne éjszakázzon az úr annyit; másik: ne pipázzon annyit; harmadik: ne dolgozzon annyit; negyedik: mérsékelje az őr magát az ételben; ötödik: mérsékelje az italban; hatodik: mérsékelje a bentülésben; - künn járásban; hetedik: éljen szorosan az orvosságokkal.” S méregbe jőve, így kiált fel: „Ezt az oskolai szoros fenyitéket, pontosságot ki nem állhatom; jobb szeretek kedvem szerint, szabadon három nap élni, int ennyi megköttetések közt háromszáz esztendeig kinlódni!!”* (* Domby M.)

Nem is kínlódott sokáig. Pár év múlva nagy szíve megszűnt dobogni.

A debreceni ref. főiskola seniora által vezetett halotti anyakönyvbe az 1805-dik évi január 30-án ez jegyeztetett be: „Pt.(erfia-utczán) Vitéz Csokonai Mihály, 31 éves, sz.(áraz) bet.(egségben) – (eltemettetett) – ingyen.”

**
Íme, az itt bemutatott egyszerű kis nádfedeles hajlékban folyt le a balsors által annyira üldözött költő szomorúbbnál szomorúbb változásokkal teljes tragédiájának utolsó felvonása. Vessenek önök még egy pillantást e házra, Csokonai végső menedékhelyére, hol meghalt s ahonnan kikísérték utolsó útjára: a Hatvan utcai temetőbe. Földi maradványai ott porladnak az anyaföld keblében, de szellemének fénye átvilágol időn, enyészeten!...

Forrás: Debreczeni Képes Kalendárium. IV. évf. 1904.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése